ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Το προσφυγικό κύριο θέμα στην ατζέντα του Δικτύου πόλεων του Στρασβούργου στο οποίο συμμετέχει και το Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:52:00 π.μ. |
Το προσφυγικό κύριο θέμα στην ατζέντα του Δικτύου πόλεων του Στρασβούργου στο οποίο συμμετέχει και το Ναύπλιο
 Το προσφυγικό, οι καλές πρακτικές που έχουν εφαρμόσει ευρωπαϊκές πόλεις για την υποδοχή, φιλοξενία και ενσωμάτωση των προσφύγων, τέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής συνάντησης του Δικτύου πόλεων Στρασβούργου, του «Κλαμπ του Στρασβούργου», όπως ονομάζεται, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες.

Το Ρέθυμνο, από το 2012 αποτελεί μέλος του Δικτύου στο οποίο συμμετέχουν 60 ευρωπαϊκές πόλεις. Στόχος του Δικτύου είναι η προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας, για τη βελτίωση της προσφοράς τους στους πολίτες.

Στη φετινή κύριο θέμα συζήτησης ήταν το προσφυγικό που απασχολεί όλη την Ευρώπη, ωστόσο συζητήθηκαν και θέματα εκπαίδευσης και δημοκρατίας, θέματα πολιτιστικών ανταλλαγών και δράσεων κ.ά.

«Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο αυτό ένα παγκόσμιο φόρουμ για την εκπαίδευση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, δηλαδή τα δημοκρατικά πολιτεύματα ανά τον κόσμο μίλησαν για το πώς λειτουργεί η εκπαίδευση, για το πώς γίνεται το μάθημα στην αίθουσα, πώς φέρονται οι καθηγητές και τελικά για το ποιο είναι το καλύτερο αποτέλεσμα μετά την παιδεία που παίρνουν τα παιδιά στην προσχολική ηλικία.

Φάνηκε ότι υπάρχει παιδεία πολλών ταχυτήτων, ενώ υπήρξαν ιδιαίτεροι ομιλητές όπως η πρωθυπουργός της Νορβηγίας και ο δήμαρχος Στρασβούργου που έδωσαν το στίγμα της παιδείας στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο», είπε η κα Μπιρλιράκη.

Πέντε ελληνικές πόλεις συμμετείχαν στη συνάντηση του Στρασβούργου το Ρέθυμνο τα Τρίκαλα, στα οποία έγινε ιδιαίτερη αναφορά για τον τρόπο που υποδέχθηκε τους πρόσφυγες και τις καλές πρακτικές που ανέπτυξε, λαμβάνοντας την ευρωπαϊκή αναγνώριση, το Ναύπλιο, το Ηράκλειο και η Θεσσαλονίκη.

Τη δεύτερη μέρα συζητήθηκε το προσφυγικό και όπως σημείωσε η κα Μπιρλιράκη απο τον Δημο Ρεθύμνου φάνηκε ότι είναι επίσης ένα θέμα πολλών ταχυτήτων. «Είχαμε μια γόνιμη συζήτηση με βάση τον δεκάλογο που μας παρέδωσε το Στρασβούργο σε ένα τόμο, που έχει προετοιμαστεί για τις πόλεις του Δικτύου και αναφέρει τα δέκα πρώτα βήματα που πρέπει να φροντίσει να κάνει μια πόλη σε σχέση με την υποδοχή των προσφύγων όταν έρθει η ώρα.

Μετέφερα στη συνάντηση την απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης της οποίας είμαι μέλος, ότι θα προετοιμαστεί κατάλληλα το νησί υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για την υποδοχή των 2 χιλιάδων προσφύγων. Μίλησα για το δικό μας δήμο και τις επαφές που είχε ο δήμαρχος με τους προέδρους των κοινοτήτων για το πώς θα προετοιμαστούμε σε περίπτωση υποδοχής οικογενειών. Ακούσαμε, δε, καλές πρακτικές που έχουν ακολουθηθεί σε ευρωπαϊκές πόλεις για το πώς ενσωμάτωσαν τους πρόσφυγες στις κοινωνίες τους», σημείωσε η κα Μπιρλιράκη.

Η κ. Μπιρλιράκη είπε χαρακτηριστικά ότι δεν τέθηκε για την ίδια ποτέ δίλημμα, αν θα πρέπει να δεχθεί και να βοηθήσει ή όχι η Κρήτη πρόσφυγες, τονίζοντας ότι σαφώς και πρέπει με βασική προϋπόθεση την οργάνωση. «Όλα μπορούν να γίνουν αν είναι σωστά οργανωμένα και προετοιμασμένα», τόνισε.

Σημείωσε πως στο νησί υπάρχει ανησυχία και φόβος στον κόσμο διότι είναι ένας τόπος που ζει από τον τουρισμό, ωστόσο είπε πως αν τα βήματα είναι προσεκτικά και οργανωμένα δεν θα επηρεάσει αρνητικά η έλευση των προσφύγων τον τουρισμό.

«Ο κόσμος ακούει πολλά και φοβάται. Έχοντας ως όπλο τον τουρισμό απέναντι στην οικονομική κρίση που μας μαστίζει, είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι μπορεί να μας βλάψει και επιφυλακτικοί.

Παρ’ ολα αυτά η κρητική ψυχή και η αίσθηση τη φιλοξενίας δεν μπορεί να αρνηθεί να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν. Θα είμαστε αδικαιολόγητοι όμως να μην είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και βλάψουμε τον τουρισμό μας».

Τέλος, στα πλαίσια της συνάντησης του Δικτύου συζητήθηκαν θέματα πολιτιστικών ανταλλαγών και στο πλαίσιο αυτό η κα Μπιρλιράκη συναντήθηκε με υπεύθυνους μουσείων και άλλων πολιτιστικών δράσεων και όπως είπε η ίδια, «επικαιροποίησαμε μια ενημέρωση πάνω σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπου μπορούμε να είμαστε εταίροι και να προχωρήσουμε και δικά μας θέματα πολιτιστικών δράσεων του Ρεθύμνου».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ