Στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η αυτοδιοίκηση μέσα στη ενωμένη Ευρώπη προς όφελος των πολιτών αλλά και των κρατών, αναφέρθηκαν οι ομιλητές στην χθεσινή έναρξη της 6ης ετήσιας συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία πραγματοποιείται στο κτίριο του Βουλευτικού, στο Ναύπλιο. Στο επίκεντρο των εργασιών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θα βρεθούν τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών.
Καλωσορίζοντας τα μέλη της Συνέλευσης, ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, τόνισε ότι είναι αναγκαία η ανάπτυξη ενός χρήσιμου και κρίσιμου διαλόγου για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας νέας πολιτικής, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, ανέφερε πως "πρέπει να συμβάλουμε με τις γνώσεις και την εμπειρία μας, στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην ενεργοποίηση των συνεργασιών".
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο θεσμός της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ξεπέρασε τις αρχικές επιφυλάξεις και έφερε στο πυλώνα των εξελίξεων την αυτοδιοίκηση και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Αυτοί οι θεσμοί, όπως είπε ο περιφερειάρχης, αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ακόμη, όπως πρόσθεσε, "η κοινωνική αλληλεγγύη και η συνεργασία των αυτοδιοικητικών θεσμών, αποτελούν την πρώτιστη επιλογή για την εμπέδωση της ευρωπαϊκής συνείδησης, καθώς όλοι συνομολογούμε ότι η Ευρώπη έχει μέλλον". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι "δημιουργούμε ισχυρότερες θέσεις και θα δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα", προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι που εκπροσωπούν την περιφερειακή και δημοτική αυτοδιοίκηση, αποτελούν την καλύτερη ασφάλεια και την καλύτερη εγγύηση για την εξέλιξη αυτού του θεσμού.
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε ότι χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις ενώ αναφερόμενος στην Γερμανία είπε ότι "πρέπει να τελειώνουμε ο καθένας με τις ευθύνες του" και πρόσθεσε: "Κάποτε βοηθήσαμε και εμείς ως χώρα την Γερμανία, σήμερα θέλουμε πραγματική βοήθεια". Όσον αφορά στο ρόλο της αυτοδιοίκησης, είπε ότι οι πολίτες την εμπιστεύονται, γι’ αυτό και διαμαρτύρονται: Διότι γνωρίζουν πως διαμαρτύρονται σε ανθρώπους που ακούν, επεξεργάζονται και κάνουν κινήσεις για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των διαμαρτυρομένων. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι πρέπει να γίνει μία ρηξικέλευθη αλλαγή και να πάμε σε ένα νέο μοντέλο, αυτό της παραγωγής, "που ισοδυναμεί με κοινωνική ευημερία". Και αυτό το μοντέλο, όπως ανέφερε ο Κ. Αγοραστός, "θα πρέπει να το προτείνουμε εμείς από αυτή την Συνέλευση".
Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη των πολιτών που εκφράζεται και από τους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης, είναι αυτή που μπορεί, εφ’ όσον ενωθεί, να δημιουργήσει την ισχυρή απάντηση. Παράλληλα, ανέφερε ότι η ισχυρή Ευρώπη είναι η λύση για όλα τα κράτη, αφού πρώτα υπάρξει ειλικρινής διάλογος, χωρίς λαϊκισμούς και ιδεοληψίες. Επίσης πρόσθεσε, πως μια πορεία προς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα ήταν μια πορεία προς την ελπίδα και την αισιοδοξία, προς ένα καλύτερο μέλλον.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός Χάνς Γιοακίμ Φούχτελ, ο όποιος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η πορεία της Ελλάδας βρίσκεται σε καλό δρόμο, προσθέτοντας ότι έτσι πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται.
Ακόμη, για την σημασία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και την γενικότερη συνεργασία των δύο χωρών, μίλησαν ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Πέτερ Σόοφ, ο αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Roger Kehle και ο έπαρχος του Σβέμπις Χάλ, Gerhard Bauer. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η συνδιάσκεψη πραγματοποιείται σε μια ιστορική πόλη της Ελλάδας, το Ναύπλιο. Αυτό, όπως πρόσθεσε, σημαίνει ότι αναγνωρίζεται το έργο που επιτελεί η Ελληνογερμανική Συνέλευση. Ακόμη, η καγκελάριος ανέφερε ότι είναι σημαντικό πως υπάρχει ελληνογερμανική συνεργασία και ο ένας μαθαίνει από τον άλλο.