ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

"ΣΤΟΠ" στην ιδιωτικοποίηση του νερού είπε η Σλοβενία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:43:00 μ.μ. |
"ΣΤΟΠ" στην ιδιωτικοποίηση του νερού είπε η Σλοβενία
«Το πόσιμο νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και δεν ιδιωτικοποιείται». Τάδε έφη το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας, το οποίο έκανε δεκτή τη συνταγματική τροπολογία με ψήφους 64 υπέρ και μηδέν κατά. Πρόκειται για μια απόφαση-σταθμό που βάζει φρένο σε οποιαδήποτε σκέψη εμπορευματοποίησης των υδάτινων πόρων της χώρας στο πλαίσιο ενεργειών για τη συγκέντρωση εσόδων τα οποία θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό ή θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή δανείων. Με αυτόν τον τρόπο η Σλοβενία γίνεται το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στο πόσιμο νερό.

«Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στο πόσιμο νερό. Οι υδάτινοι πόροι αποτελούν δημόσιο αγαθό και διαχειρίζονται από το κράτος. Οι υδάτινοι πόροι χρησιμοποιούνται πρωταρχικά για την παροχή πόσιμου νερού στους πολίτες και νερού οικιακής χρήσης στα νοικοκυριά, και, υπό αυτή την έννοια, δεν αποτελούν εμπόρευμα για την αγορά» αναφέρει πλέον το Σύνταγμα της Σλοβενίας (άρθρο 70α).

Σύμφωνα με σλοβενικά ΜΜΕ, το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα SDS απείχε της ψηφοφορίας, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία δεν ήταν απαραίτητη και ότι έγινε απλώς και μόνο για να κερδίσει πόντους η κυβέρνηση. Το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας αριθμεί 90 έδρες.

«Το υγρό χρυσάφι του 21ου αιώνα»


Ο πρωθυπουργός της ευρωπαϊκής χώρας Μίρο Τσεράρ, που ψήφισε υπέρ της συνταγματικής τροπολογίας, περιέγραψε το νερό ως το «υγρό χρυσάφι του 21ου αιώνα».


Όπως είπε, η ποιότητα του νερού της Σλοβενίας είναι υψηλή, και λόγω αυτού οι ξένες εταιρείες πιθανότατα θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν τα δικαιώματά του στο μέλλον. «Καθώς το νερό θα γίνει σταδιακά το πιο πολύτιμο αγαθό στο μέλλον, η πίεση θα αυξηθεί και εμείς δεν πρέπει να κάνουμε πίσω» πρόσθεσε.

Η νέα τροποποίηση του Συντάγματος έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία εντείνονται οι πιέσεις των θεσμών στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση μετοχών της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ