ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Τρελό: Και όμως ο Τράμπ μπορεί και να μην γίνει πρόεδρος της Αμερικής

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:39:00 π.μ. |
Τρελό: Και όμως ο Τράμπ μπορεί και να μην γίνει πρόεδρος της Αμερικής
 Ο Τραμπ είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών χάρη σ' ένα από τα παράδοξα του αμερικανικού εκλογικού συστήματος. Aν και η Χίλαρι Κλίντον τον ξεπέρασε αριθμητικά σε συνολικές ψήφους πολιτών, ο Τραμπ κέρδισε τους εκλέκτορες, έχοντας για την ώρα 279 έναντι της υποψήφιας των Δημοκρατικών που συγκεντρώνει 229, και αυτό τον στέλνει στον Λευκό Οίκο. 

Όμως μένει ακόμη κάτι τυπικό να γίνει και αυτό είναι που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να εμποδίσουν. Θεωρητικά είναι ακόμη πιθανό ο Ντόναλντ Τραμπ να μην γίνει Πρόεδρος. Βέβαια όλο αυτό το σχεδόν ανέφικτο σενάριο εξαρτάται εξ' ολοκλήρου από την έγκριση που θα δώσει το Κολέγιο των Εκλεκτόρων και το σύνθετο σύστημα των ΗΠΑ. 

Ο Τραμπ μπορεί λοιπόν να κέρδισε τις εκλογές παίρνοντας τις περισσότερες ψήφους στο Εκλεκτορικό Κολέγιο (σ.σ. σώμα εκλεκτόρων που αναδεικνύονται κατά τις εθνικές εκλογές σε κάθε πολιτεία και με τη σειρά τους εκλέγουν τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών) συγκριτικά με την Χίλαρι Κλίντον. Ωστόσο αν κανείς το εξετάσει αυστηρά και νομικά, δεν είναι η εκλογή που μόλις έγινε που έχει σημασία: είναι εκείνη όπου τα μέλη του Εκλεκτορικού Κολεγίου θα παραστούν και θα εκπροσωπήσουν τους ψηφοφόρους τους και θα επιλέξουν τον υποψήφιό τους. 10.11.2016 

 Αυτό πρόκειται να συμβεί στις 19 Δεκεμβρίου, σε συναντήσεις σε κάθε Πολιτεία όπου όλοι οι εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικανών ή των Δημοκρατών -ανάλογα με το πώς ψήφισε κάθε πολιτεία- θα ρίξουν την ψήφο τους. Και είναι σχεδόν βέβαιο πως η έκβαση θα είναι η ίδια έτσι κι αλλιώς, με τους περισσότερους από τους εκλέκτορες να ψηφίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ κάνοντάς τον Πρόεδρο. Αλλά, θεωρητικά αυτό θα μπορούσε και να μην συμβεί. Τα μέλη του Εκλεκτορικού Κολεγίου θα μπορούσαν δυνητικά να αλλάξουν γνώμη και να γίνουν αυτό που είναι γνωστό στις ΗΠΑ ως «άπιστος εκλέκτορας» («faithless elector»), οπότε να δώσουν τη ψήφο τους σε κάποιον άλλο υποψήφιο για Πρόεδρο από εκείνον που εκπροσωπούν ή να μην ψηφίσουν και καθόλου. Κι αυτό ακριβώς το φαινόμενο είναι που δημιουργεί αυτή τη στιγμή ελπίδα σε πολλούς πως ίσως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν γίνει τελικά Πρόεδρος των ΗΠΑ. Αν και είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει μια τέτοια ανατροπή, η διαδικασία δείχνει πως ο δρόμος του Τραμπ για την προεδρία μάλλον δεν θα είναι και τόσο εύκολος. 

 Ωστόσο αυτό δεν έχει εμποδίσει εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς να ελπίζουν και να απευθύνουν έκκληση για στήριξη του σεναρίου μεσώ μιας διαδικτυακής καμπάνιας στο change.org. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτό το άρθρο 752.000 άνθρωποι είχαν ψηφίσει το αίτημα προς τους εκλέκτορες το οποίο ζητά να αλλάξουν γνώμη και να σεβαστούν αυτό που ψήφισαν οι περισσότεροι. Αν αρκετοί εκλέκτορες επαναστατήσουν, τότε η διαδικασία συνεχίζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων - τα μέλη της οποίας θα είναι σε θέση να επιλέξουν άλλον υποψήφιο ο οποίος είχε κερδίσει κάποια εκλεκτορικές ψήφους, δίνοντάς τους την επιλογή να ψηφίσουν μόνο κάποιο άλλο που έχει εκλεκτορικές ψήφους ( δηλαδή μόνο της Χίλαρι Κλίντον και του Τραμπ). 

Όμως και αυτή η ψηφοφορία θα μπορούσε να βγει άκαρπη και να περάσει την απόφαση στην Γερουσία η οποία θα πρέπει να ψηφίσει κάποιον άλλο - και αυτός θα ήταν μάλλον ο Μάικλ Πενς, ο αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με τον Independent. Ο Ιndependent σημειώνει ωστόσο πως οι πιθανότητες για μια τέτοια ιστορική ανατροπή είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες. «Εκτός και αν συμβεί κάτι τρομερό, θα ήταν πρακτικά αδύνατο να πείσει κανείς τους εκλέκτορες να αλλάξουν γνώμη και να στραφούν στην Κλίντον», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Οι εκλέκτορες θα πρέπει να αψηφήσουν το κόμμα, αν επιλέξουν να μην τον ψηφίσουν και αυτό είναι κάτι που δεν έχει πολλές ελπίδες καθώς για τη θέση αυτή επιλέγονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της πίστης και της αφοσίωσής τους στο κόμμα, που σημαίνει ότι είναι ίσως οι άνθρωποι με τις μικρότερες πιθανότητες στον κόσμο να εναντιωθούν στη γραμμή του κόμματός τους. Μια τέτοια επανάσταση είναι κάτι που έχει να συμβεί από το 2004 - και τότε έγινε από μόνο έναν εκλέκτορα που δεν ψήφισε τον Τζόνι Κέρι και τελικά επέλεξε τον Τζον Έντουαρτς. Υπενθυμίζεται επίσης πως μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, γνώμη μπορούν επίσης να αλλάξουν και οι εκλέκτορες της Χίλαρι... 

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ