ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Αφιερωμένο στο Ναύπλιο το επόμενο επεισόδιο της νέας εκπομπής του OTE TV «Ελλάδα από το Α ως το Ω»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:09:00 μ.μ. |
Αφιερωμένο στο Ναύπλιο το επόμενο επεισόδιο της νέας εκπομπής του OTE TV «Ελλάδα από το Α ως το Ω»
Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του OTE History, του καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται αυτή την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 21:00, με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο Ναύπλιο.

Είναι ίσως η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που διατηρεί τον τουρισμό της καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Γιατί; Διότι ο διατηρητέος οικισμός της παλιάς πόλης, το επιβλητικό Παλαμήδι στην κορφή του λόφου και το γοητευτικό Μπούρτζι συνθέτουν ένα μοναδικό τρίγωνο ομορφιάς που καθηλώνει τον επισκέπτη με το που αντικρύζει το Ναύπλιο. Όσο μάλιστα διεισδύει κανείς στο εσωτερικό της πόλης και αρχίζει να κινείται στα σοκάκια και να διευρενά τις γωνιές και τα κτίρια, ανακαλύπτει τον ψίθυρο της ιστορίας εκατοντάδων χρόνων. Ενετοκρατία, Τουρκοκρατία, απελευθερωτικός Αγώνας, η σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, η έλευση του Καποδίστρια και η δολοφονία του. Όλα βρίσκονται αποτυπωμένα σε διάφορα σημεία του Ναυπλίου και μας καλούν να τα ξαναθυμηθούμε. Αρχαιολόγοι, ιστορικοί και αρχιτέκτονες μάς ξεναγούν στο επόμενο επεισόδιο της σειράς «Eλλάδα από το Α ως το Ω» και μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τα σημεία αυτά.

Ο αρχαιολόγος Γιώργος Τσεκές μάς εξηγεί πώς οι Ενετοί θέλησαν να καταστήσουν το Ναύπλιο την «απόρθητη πόλη» και κατασκεύασαν το Παλαμήδικαι το Μπούρτζι, ο αρχιτέκτονας Κώστας Μπουντούρης μάς οδηγεί στην περίφημη πλατεία Συντάγματος και μας θυμίζει πως το Ναύπλιο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του νέου Ελληνικού Κράτους και πως εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο φαρμακείο και το πρώτο Σχολείο της χώρας. Η περιήγηση συνεχίζεται με τον ιστορικό Παναγιώτη Πασπαλιάρη που αναδεικνύει την προσωπικότητα του Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, που δολοφονήθηκε έξω απο την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην κεντρική αυτή πλατεία.

Τι θα γινόταν αν ο Καποδίστριας δεν είχε δολοφονηθεί; Ίσως οι συνοικίες της σύγχρονης Ελλάδας να είχαν την άψογη ρυμοτομία που έχει το «Προάστιο της Πρόνοιας», μια γειτονιά που κατασκεύασε ο Καποδίστριας για να στεγάσει τους πρόσφυγες που είχαν εισρεύσει στην πόλη μετά την Επανάσταση. Η κοινωνική ανθρωπολόγος Μαρία Βελιώτη θα μας αποκαλύψει την άγνωστη αυτή γωνιά της πόλης που σφύζει από ζωή μέχρι σήμερα. «Οι Ναυπλιώτες», όπως μας λέει, «είναι περήφανοι για την ιστορία της πόλης τους», η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο αρχαιολογικό σκηνικό της Αργολίδας με την Επίδαυρο, τις Μυκήνες και την Τίρυνθα να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ξεπερνούν τα 300, υπογραμμίζει η Προισταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Άλκηστις Παπαδημητρίου, εξηγώντας γιατί η Αργολίδα χαρακτηρίζεται «το πιο πυκνό αρχαιολογικό πάρκο της Ευρώπης».

Με αφετηρία την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την τοποθεσία του δεν είναι τυχαίο που το Ναύπλιο έχει αναπτύξει έναν έντονο κοσμοπολιτισμό. Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έχει ανοίξει το ένα και μοναδικό του παράρτημα σε αυτή την πόλη και φιλοξενεί κάθε χρόνο ξένους φοιτητές και μελετητές, όπως μας εξηγεί ο διευθυντής του Γιάννης Πετρόπουλος, καθηγητής κλασικής φιλολογίας και απόφοιτος του Χάρβαρντ. Πόλο έλξης για νέους φοιτητές -έλληνες και ξένους- αποτελεί και το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου που δραστηριοποιείται ενεργά στη πόλη όλη τη χρονιά με θεατρικές παραστάσεις κι άλλες πρωτοβουλίες, όπως τονίζει ο σκηνοθέτης και καθηγητής στο τμήμα αυτό Γιάννης Λεοντάρης.

Ακόμη και η Εθνική Πινακοθήκη δεν θα μπορούσε να λείπει απο το Ναύπλιο. Στο παράρτημα της στην πόλη φιλοξενεί σπουδαίους πίνακες που έχουν εμπνευστεί από τους αγώνες της Απελευθέρωσης του Έθνους. «Ένας τρόπος για να διαβάσεις την ιστορία αλλιώς, μέσω της τέχνης», μας λέει η διευθύντρια του παραρτήματος Λαμπρινή Καρακούρτη.

Τέλος, η πόλη δείχνει το σύγχρονό της πρόσωπο μέσα από ένα παλιό εργοστάσιο ντομάτας, μια πρώην βιομηχανική εγκατάσταση που έχει μετατραπεί σε έναν πολυχώρο πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων υπό την ονομασία το «Φουγάρο». Εκεί συχνάζουν οι νέοι και οι φιλότεχνοι της πόλης, αλλά και οι επισκέπτες που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα ταξίδι που αγγίζει διαφορετικές πτυχές της ιστορίας και να καταλήξουν σε ένα ενεργό και ζωντανό παρόν. Δεν είναι να απορεί κανείς που το Ναύπλιο σφύζει απο ζωή κάθε Σαββατοκύριακο, όπως θα διαπιστώσουν οι θεατές του ντοκιμαντέρ.

Οι βόλτες στα κρυμμένα σοκάκια, η μυρωδιά του παρελθόντος, οι ανθισμένες βουκαμβίλιες, τα χρώματα που εναλλάσονται στον ουρανό… όλα αυτά και πολλά άλλα καθιστούν το Ναύπλιο «ένα από τα μαργαριτάρια της Μεσογείου».

Η εκπομπή του OTE History, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω» εγκαινιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη. Την υλοποίηση της παραγωγής έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος
Ιδέα-ανάπτυξη: Ντίνα Κάσσου
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία-σενάριο: Μαρία Παναγιωτοπούλου
Έρευνα-σενάριο: Σοφία Ευτυχιάδου
Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης
Οργάνωση παραγωγής: Δημήτρης Αποστολίδης
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού elculture.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ