V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Ανδριανός: Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί κλημεντίνης και οι ελαιοπαραγωγοί για τις φετινές ζημιές

Ανδριανός: Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί κλημεντίνης και οι ελαιοπαραγωγοί για τις φετινές ζημιές
 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατά την διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας παρουσία του Προέδρου του ΕΛΓΑ, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Είναι θετικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε στο καθολικό αίτημα να έρθει αυτοπροσώπως εδώ στην Αργολίδα με τους συνεργάτες του για να διαπιστώσει από πρώτο χέρι την έκταση της ζημιάς στις κλημεντίνες.

Όπως επισημαίνω και στις παρεμβάσεις μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου αλλά και στην προ ημερών επιστολή μου προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ η συνεχής βροχόπτωση κατά το διάστημα από τις 26 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί υδαρής κηλίδα στα μανταρίνια και να πέσουν στο χώμα καταστρέφοντας σχεδόν ολοκληρωτικά την παραγωγή σε περιοχές του Ναυπλίου όπως το Δρέπανο, η Ασίνη, τα Λευκάκια, καθώς και περιοχές του Άργους, της Ερμιονίδας και της Επιδαύρου.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες εκτίμησης της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ. Άλλωστε ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ προβλέπει την αποζημίωση από «υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις […] πτώση βροχής, η οποία λόγω έντασης και ύψους ή παρατεταμένης διάρκειας και ύψους ή παρατεταμένης διάρκειας και εποχής που συμβαίνει προκαλεί ζημιά στη φυτική παραγωγή». Θυμίζω ακόμη ότι, η συγκεκριμένη αιτία ζημιάς στις κλημεντίνες περιλαμβάνεται ρητά στον αντίστοιχο κατάλογο καλυπτόμενων προϊόντων και κινδύνων του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης Κύπρου.

Άλλωστε οι ζημιές που προκαλούν οι συνεχείς βροχοπτώσεις στην σταφίδα αποζημιώνονται.

Αντιστοίχως μεγάλη, εδώ στην Αργολίδα, είναι φέτος και η ζημιά στην ελαιοπαραγωγή εξαιτίας τόσο της μειωμένης καρπόδεσης, όσο και του δάκου, ζημιά πρωτοφανής σε έκταση για τα τελευταία 20 χρόνια καθώς όπως επισημαίνουν γεωπόνοι του Τμήματος Ποιοτικής και Φυτοϋγειονομικής Προστασίας, φτάνει μέχρι και το 70%.

Επομένως το πρόβλημα έχει δύο σκέλη:

α)την αποζημίωση των πληγέντων από τις φετινές ζημιές

β)την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να προβλέπονται αιτίες ζημιών στην παραγωγή που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να αποζημιωθούν χωρίς καθυστερήσεις και άλλα γραφειοκρατικά εμπόδια οι αγρότες, οι οποίοι, δεν πρέπει να το ξεχνά αυτό η Κυβέρνηση, καταβάλλουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ ενώ παράλληλα, συχνά με μηδενικό εισόδημα, καλούνται να εξυπηρετούν τις υπόλοιπες ιδιαίτερα υψηλές υποχρεώσεις τους όπως ασφάλιση ΟΓΑ και ΕΝΦΙΑ, αλλά και να καλύψουν τα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου.



Είναι θέμα αξιοπιστίας και του ΕΛΓΑ να αποζημιώνονται οι παραγωγοί όταν πλήττονται, γιατί διαφορετικά δεν έχουν κίνητρο να πληρώνουν ασφάλιστρα και αυτό βεβαίως θα είναι εις βάρος του Οργανισμού”.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ