V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Απαγορεύεται να… αρρωστήσεις στις Σπέτσες - Η γιατρός κάνει εφημερίες και στο Κρανίδι

Απαγορεύεται να… αρρωστήσεις στις Σπέτσες - Η γιατρός κάνει εφημερίες και στο Κρανίδι
 Χωρίς γιατρό θα μείνουν την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων οι κάτοικοι στις Σπέτσες αφού τη μοναδική γιατρό τη… μοιράζονται με τους κατοίκους του Κρανιδίου.

Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στην περιφέρεια, ειδικά στη νησιωτική χώρα, αποτελεί ένα πρόβλημα που δεν αλλάζει και «βαραίνει» πολύ τους κατοίκους το χειμώνα, καθώς πολλές φορές λόγω καιρικών συνθηκών αδυνατούν να μετακινηθούν.

Ο δήμαρχος των Σπετσών σε μια κραυγή αγωνίας «απαιτεί», όπως λέει στον Ελεύθερο Τύπο, να έχει το νησί καθημερινά γιατρό. «Από όταν βγήκα δήμαρχος, η ενασχόληση με το Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού μου τρώει τις περισσότερες ώρες», λέει ο Παναγιώτης Λυράκης. Ως πιο πρόσφατο παράδειγμα δίνει αυτό της περασμένης Παρασκευής, όταν οι Σπέτσες δεν είχαν γιατρό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Εφημερίες στο Κρανίδι

Η γενική γιατρός του νησιού διορίστηκε το 2014 στις Σπέτσες. Αναγκάζεται ωστόσο να κάνει και κάποιες εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου. Οι τοπικές Αρχές έχουν θίξει ουκ ολίγες φορές το ζήτημα και μάλιστα, όπως λέει ο κύριος Λυράκης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με απόφασή του, έχει εξαιρέσει τις Σπέτσες από τις μετακινήσεις γιατρών. «Από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια όμως συνεχίζουν να κάνουν του κεφαλιού τους και να παίρνουν τη δική μας γιατρό. Θα μπορούσαν να πάρουν από το Λυγουριό, που έχει 23 γιατρούς», προσθέτει ο δήμαρχος.

Έτσι, η γιατρός των Σπετσών θα εφημερεύει τις επόμενες 20 – 25 ημέρες τα μεσημέρια στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου και δεν θα έχει παρουσία στις Σπέτσες.

Μόνο αγροτικός


Όπως εξηγεί ο δήμαρχος, υπάρχει αγροτικός γιατρός αλλά ειδικευμένη είναι μόνο μία, την οποία προσπαθούν να κρατήσουν με «νύχια και με δόντια». Πριν από το 2014, μάλιστα, στο Πολυδύναμο Ιατρείο υπήρχαν μόνο αγροτικοί γιατροί και «πάλευαν για μια θέση μόνιμου».

Σύμφωνα με τον κύριο Λυράκη, έχει γίνει προκήρυξη για ακόμη δύο γιατρούς αλλά η επίσημη απάντηση που δεν πάνε τελικά στο νησί είναι επειδή δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Αυτό αποτελεί άλλωστε πρόβλημα και για πολλές άλλες περιοχές, ειδικά στα νησιά άγονης γραμμής.

Κενές παραμένουν εκατοντάδες θέσεις γιατρών στα νησιά του Αιγαίου, καθώς το ενδιαφέρον για την κάλυψή τους είναι εξαιρετικά μειωμένο. Το πρόβλημα παραμένει έντονο τόσο το χειμώνα, όπου εάν χρειαστεί μετακίνηση κάποιο περιστατικό ο καιρός μπορεί να μην το επιτρέψει, όσο και το καλοκαίρι, που «βουλιάζουν» από κόσμο και δεν έχουν ιατρικό προσωπικό. Οι γιατροί δεν επιλέγουν τη νησιωτική χώρα για να διοριστούν καθώς, μεταξύ άλλων, τα χρήματα με τα οποία αμείβονται είναι πολύ λίγα και δεν αποτελούν κίνητρο για να πάνε κάπου τόσο μακριά.

Δεν θέλουν να πάνε

Για παράδειγμα, σε προκήρυξη που έγινε το καλοκαίρι για επικουρικούς γιατρούς, σύμφωνα με στοιχεία, δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για το 80% των θέσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κάρπαθος, όπου τέσσερα χωριά είναι χωρίς γιατρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, βέβαια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει οικονομικά κίνητρα ή δωρεάν σπίτια προκειμένου να προσελκύσει γιατρούς αλλά και πάλι δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
mgeorganta@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ