V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Ξεκινά σήμερα στο Άργος το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Ξεκινά σήμερα στο Άργος το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου άνοιξε τις πόρτες του στις 20 Ιανουαρίου 2017 στην Καλαμάτα ενώ μέρος του θα φιλοξενείται στην Σπάρτη, Αμαλιάδα, Γύθειο, και Αργος. Περιλαμβάνει ένα βραβευμένο πανόραμα 25 ελληνικών και 50 ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 2ετίας. 


Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια είναι ελεύθερα για το κοινό. Το Φεστιβάλ διοργανώνει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελής Επιχείρηση ¨ΦΑΡΙΣ¨, το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας και τον Δήμο Άργους - Μυκηνών. 

Για 2η χρονιά το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου φιλοξενείται στο Αργος, στην αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού ¨Μέγας Αλέξανδρος¨ από 26 έως 29 Ιανουαρίου 2017. Ολες οι προβολές είναι ελεύθερες για το κοινό.

Το αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ με θέμα  «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προσφυγικό» ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Επίσης, υπάρχει και ειδικό αφιέρωμα θέμα «Ινδία - Γιόγκα και η Φιλοσοφία της» σε συνεργασία με την ΕΛΙΝΕΠΑ (Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης)με ομιλητή τον καθηγητή Πανεπιστημίου Δημήτρη Βασιλειάδη.
Για το μαθητικό κοινό υπάρχει ειδική εκπαιδευτική ζώνη με πρόγραμμα 3 θεματικών ενοτήτων: ¨Ανθρώπινα δικαιώματα¨, ¨Αρχαιολογία και Πολιτιστική Κληρονομιά¨, ¨Οικολογία¨.  Οι ταινίες της Εκπαιδευτικής Ζώνης στο Άργος θα προβληθούν από 26 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου 2017, 9π.μ. - 1μ.μ. Για πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 6992329791(Κώστας Μαρλαγκούτσος).

Το πρόγραμμα των προβολών μπορείτε να το δείτε στον ιστότοπο του φεστιβάλ http://www.peloponnisosdocfestival.com/el/
Καθώς και τις περιλήψεις των ντοκιμαντέρ για την εκπαιδευτική ζώνη στο παρακάτω link http://www.peloponnisosdocfestival.com/el/educational-zone-2017/


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017
(84’) / Brad Allgood, Graham Townsley, USA-Paraguay-Norway-Brazil
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τους Recycled Orchestra of Cateura, μία ορχήστρα από την Παραγουάη που χρησιμοποιεί όργανα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από σκουπίδια. Όταν η ιστορία τους γίνεται viral, η ορχήστρα εκτοξεύεται στο παγκόσμιο προσκήνιο. Υπό την καθοδήγηση του ιδεαλιστή μουσικού διευθυντή Φάβιο Τσάβες, η ορχήστρα πρέπει να βρει την πορεία της σε έναν παράξενο καινούργιο κόσμο από μεγάλες σκηνές και sold out συναυλίες. Ωστόσο, όταν μια φυσική καταστροφή πλήττει τη χώρα τους, ο Φάβιο πρέπει να βρει τρόπο να προστατεύσει την ορχήστρα και να προσφέρει μια πηγή ελπίδας για την πόλη τους. Η ταινία μαρτυρά τη δύναμη που έχει η μουσική να μεταμορφώνει και την προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου πνεύματος.

·         ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 19:30  «LUDLOW, Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα»
Λεωνίδας Βαρδαρός, (71’)
Ο πόλεμος του άνθρακα του Κολοράντο είναι η πιο βίαιη και αιματηρή σελίδα του εργατικού κινήματος της Αμερικής. Σε αυτήν τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Ρόκφελερ και του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, σημαντικό ρόλο έπαιξαν 500 Έλληνες που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του αντάρτικου στρατού που έφτιαξε το συνδικάτο για να εκδικηθεί τη Σφαγή του Λάντλοου – τις δολοφονίες 20 γυναικόπαιδων και του ηγέτη των Ελλήνων Λούι Τίκα στις 20 Απριλίου του 1914. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την άγνωστη ιστορία αυτής της σύγκρουσης, φωτίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων, μέσα από μαρτυρίες απογόνων τους στο Κολοράντο, συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς ιστορικούς και σπάνιο αρχειακό υλικό (βίντεο-συνεντεύξεις επιζώντων απεργών, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, κείμενα ντοκουμέντα και τραγούδια).

·         ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 21:00   “Daughter of the Lake”  «Η κόρη της λίμνης»
Sergio García Locatelli (90’) Spain
Στο ύψος του περουβιανού Gold Rush, μια γυναίκα των ‘Ανδεων είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τα πνεύματα του νερού και χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της για να αποτρέψει μια εταιρεία εξόρυξης από την καταστροφή της λίμνης που θεωρεί ότι είναι η μητέρα της.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: «ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ & ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ»
§  ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 18:00 «Με τη ματιά του Ιανού : Πρόσφυγες στο δρόμο προς την Ευρώπη»  
Δημήτρης Παπαγεωργίου, (90’)
Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την πορεία των προσφύγων από τις τουρκικές ακτές μέχρι την Ειδομένη, το τελευταίο ελληνικό σύνορο, πριν επιχειρήσουν να συνεχίσουν προς τις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, που αποτελούν και τον τελικό στόχο των περισσότερων.
Μέσα από αυτή την πορεία αναδύονται πολλές επί μέρους αφηγήσεις και προσεγγίσεις που προσπαθούν να φωτίσουν όψεις και εκδοχές των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σε αυτό το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι, καθώς και των αντιλήψεων που διαμορφώνουν για τους εαυτούς τους και τις χώρες προέλευσής τους, αλλά και την ιδεατή «Ευρώπη» που ονειρεύονται.
Ο κατακερματισμός αυτών των αφηγήσεων, μέσα από τα «φίλτρα» των διαφορετικών εθνοτικών και κοινωνικών καταβολών και των ποικίλων πολιτισμικών αντιλήψεων, δεν αλλοιώνει την κοινή συνισταμένη του αγώνα όλων των προσφύγων: το πανανθρώπινο αίτημα για ελευθερία και ένα «ασφαλές καταφύγιο».

§  ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 19:30Women for JusticeA story about the power of solidarity”  «Γυναίκες για την Δικαιοσύνη – Μια ιστορία για τη δύναμη της αλληλεγγύης»
ybille Fezer and Daniel Burkholz (53’) Germany
Αναγκαστικοί γάμοι, ενδοοικογενειακή βία, πάνω από 100.000 γυναίκες νεκρές από πυρκαγιές των λεγόμενων «οικιακών ατυχημάτων» κάθε χρόνο – στην Ινδία, η βία κατά των γυναικών είναι πανταχού παρούσα και σχεδόν όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από την τάξη, την κάστα και τη θρησκεία υποβάλλονται σ’ αυτή. Επειδή η αστυνομία και η δικαιοσύνη δύσκολα παρέχουν προστασία ή ενίσχυση, οι γυναίκες στην Ινδία έχουν οργανώσει την καταπολέμηση αυτής της βίας και της αδικίας, ιδρύοντας την οργάνωση «Γυναίκες για τη Δικαιοσύνη» και τα δικαστήρια «Nari Adalat» των γυναικών. Κάθε εβδομάδα συγκεντρώνονται στην ταράτσα του γραφείου της τοπικής αυτοδιοίκησης ή σε ένα σκονισμένο χώρο κάτω από ένα δέντρο και μοιράζουν οι ίδιες δικαιοσύνη. Με γρήγορη σκέψη και δημιουργικότητα βάζουν τους συζύγους που χτυπάνε τις γυναίκες τους και τις εριστικές πεθερές στη θέση τους. Και – αν χρειαστεί – θα δράσουν και σαν «σκληρή διμοιρία» προκειμένου να βοηθήσουν κάθε ανήμπορη γυναίκα.

§  ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 21:00   “This is Exile: Diaries of Child Refugees”  «Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες»
Mani Y. Benchelah (57’) Lebanon- Switzerland
Ένα εξαιρετικά, ευαίσθητο πορτρέτο των προσφυγόπουλων που αναγκάζονται να διαφύγουν από τη βία του εμφυλίου πολέμου στη Συρία για τον γειτονικό Λίβανο. Το ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε μέσα σε έναν χρόνο, αφηγείται την ιστορία της ζωής των παιδιών μέσα από δικά τους λόγια και αποτυπώνει τη συγκινητική αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την απώλεια, τις κακουχίες και τη συντριβή της ελπίδας. Η μαρτυρία τους σε αυτήν την ταινία είναι ένας ωραία σχηματισμένος μικρόκοσμος του ανθρώπινου κόστους που έχει ο συνεχιζόμενος εμφύλιος στη Συρία, ο οποίος έχει εξαναγκάσει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους να βρουν τρόπο να ξεφύγουν, ενώ οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017
Μένιος Καραγιάννης, Ελλάδα-Σουηδία-ΗΠΑ (90’)
Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι παγκοσμίως γνωστός για τα μυθιστορήματά του. Λίγοι όμως γνωρίζουν, και ακόμη λιγότεροι έχουν διαβάσει την Οδύσσεια, ένα επικό ποίημα 33.333 στίχων, το πιο σπουδαίο, κατά τον ίδιο, έργο του. Στη Σουηδία, ένας άντρας 102 ετών, μαθαίνει ελληνικά και μεταφράζει την Οδύσσεια. Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στη Σουηδία, στην Αμερική, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Τήνο. Είναι ένα ταξίδι αναζήτησης, τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου, όσο και στην προσωπικότητα του συγγραφέα. H Οδύσσεια συγκινεί, θυμώνει, προβληματίζει. Φιλοσοφικές, φιλολογικές, υπαρξιακές και ψυχολογικές προσεγγίσεις επιχειρούν να φωτίσουν ένα έργο που, αν διαβαστεί προσεκτικά, μπορεί να αλλάξει την ψυχή του αναγνώστη…

v  ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 19:30  Know Your Freedom «Γνώριζε την Ελευθερία σου»
Ghalia Al Aqili, (77’) United Arab Emirates
Καθώς ακολουθούν τα αθλητικά όνειρα τους, οι τρεις πρωταγωνίστριές μας – όλες αθλήτριες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαπραγματεύονται μέσα από ένα σύνθετο πλέγμα κοινωνικών ταμπού ώστε να ανταγωνιστούν στην διεθνή σκηνή. Μια ιστορία θάρρους και σθένους ενώ κάνουν εντυπωσιακές επιλογές σε μια άκρως παραδοσιακή κοινωνία.

v  ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 21:00   «Ύστερα μένει η θάλασσα» ¨ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ¨
Χρίστος Γεωργίου, Γιώργος Κούμουρος, (81’) Κύπρος-Ελλάδα
Είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που, μέσα από τις ιστορίες ζωής δέκα ανθρώπων, αφηγείται την ιστορία της Γιαλούσας, ενός χωριού στην άκρη της Κύπρου, από το 1960 και τις μέρες αγροτικής ζωής, την Τούρκικη εισβολή του 1974 και τον εγκλωβισμό, μέχρι σήμερα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 /   ¨ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ¨  
Αφιέρωμα: «Ινδία - Γιόγκα και η Φιλοσοφία της» 
Στις 30 Ιανουαρίου είναι η επέτειος της δολοφονίας του Μαχάτμα Γκάντι πολιτικού, στοχαστή, διαλογιστή, και υπερασπιστή της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι (2 Οκτωβρίου 1869Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών. Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.Ο Μαχάτμα Γκάντι δολοφονήθηκε στο Νέο Δελχί στις 30 Ιανουαρίου 1948 από έναν εθνικιστή Ινδό ονόματι Γκόντσε.

ü  ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 18:00 
Mahatma A great soul of the 20th century”
 (48’)  Vitalbhai K. Jhaveri
Βιογραφικό ντοκιμαντέρ για τον Μαχάτμα Γκάντι με πλούσιο αρχειακό υλικό. Ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη ζωή του Mohandas Karamchand Γκάντι και την κοινωνική, πολιτική και πνευματική επιρροή του στη χώρα κατά τη διάρκεια της προ και μετά ανεξαρτησίας εποχής.

ü  ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 19:00
“Awake : The life of Yogananda” «Yocananda: Το ταξίδι της αφύπνισης»
(87’)  Πάολα ντι Φλόριο, Λίσα Λίμαν
 Ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τη ζωή και το έργο του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα (1893 – 1952) του Ινδού guru που έφερε τη yoga και τη φιλοσοφία τής αυτοπραγμάτωσης στον δυτικό κόσμο στις αρχές του 20ου αιώνα.
Μέσα από δραματοποιημένες στιγμές της ζωής του, πλούσιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις με ανθρώπους που τον έζησαν και άλλους που εμπνεύστηκαν από το έργο και την φιλοσοφία του, το ντοκιμαντέρ των ντι Φλόριο και Λίμαν αποτελεί ένα σοβαρό ντοκουμέντο αλλά κι έναν κάπως μονόπλευρο φόρο τιμής στον yogi / guru που πρώτος έφερε τη yoga στην μεταπολεμική Αμερική της δεκαετίας του ’20 και την έκανε ένα είδος «εξωτικής μόδας», με τους πλούσιους και τους πιο ανοιχτόμυαλους να προσηλυτίζονται εύκολα σε αυτή τη νέα (για εκείνους) φιλοσοφία τής εξερεύνησης του εαυτού μέσα από το σώμα και το μυαλό. Ο Γιογκανάντα κατάφερε (έξυπνα) να φέρει κοντά του και πιστούς χριστιανούς, καθώς συμπεριελάμβανε τον Χριστό ανάμεσα στις θεότητές του, προτρέποντάς τους να βρουν τον Θεό μέσα τους, μέσα από τις ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης και ουσιαστικής «γνωριμίας» με το σώμα τους. Ωστόσο, η μαζική συρροή πιστών και θαυμαστών, εκτός από φήμη και υλικό πλούτο, αναπόφευκτα έφερε και δυσπιστία, περίεργες φήμες και σκάνδαλα πάσης φύσεως, που μπορεί να στιγμάτισαν, έστω και περιστασιακά, την ως τότε «ιερή» φήμη τού yogi και των ακολούθων του, όμως ξεχάστηκαν μετέπειτα, με την έκδοση της αυτοβιογραφίας του, «Η Αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι», βιβλίου – Βίβλου για τους απανταχού ακολούθους του μέχρι και σήμερα. «Αν δεν είχα διαβάσει αυτό [το βιβλίο], μάλλον δεν θα είχα ζωή», δηλώνει ο Τζορτζ Χάρισον σε αρχειακή συνέντευξη, ενώ ο Στιβ Τζομπς φημολογείται πως είχε μόνο αυτό το βιβλίο στο iPad του την τελευταία περίοδο της ζωής του.



ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ