ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Γ. Μανιάτης προς Υπουργείο & ΕΛΓΑ: Τι να κάνουν οι αγρότες με τα πορτοκάλια;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:41:00 μ.μ. | |
Γ. Μανιάτης προς Υπουργείο & ΕΛΓΑ: Τι να κάνουν οι αγρότες με τα πορτοκάλια;
 Απαντήσεις ζητά ο Γιάννης Μανιάτης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ για το πώς θα γίνει η εκτίμηση των ζημιών στα πορτοκάλια της Αργολίδας, πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία, πώς θα ενημερωθούν οι παραγωγοί και τι θα γίνει με τους παραγωγούς που πρέπει άμεσα να προβούν σε διαλογή της παραγωγής για να επιλέξουν τις κατάλληλες για διάθεση ποσότητες στη νωπή κατανάλωση ή την χυμοποίηση.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης του Γ. Μανιάτη προς το ΥΠΑΑΤ έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Τρείς εβδομάδες μετά την πρωτοφανή κακοκαιρία με την έντονη χιονόπτωση που συνοδεύτηκε στην Αργολίδα από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό, έντονη παραμένει η ανησυχία των καλλιεργητών πορτοκαλιών για την έγκαιρη και αντικειμενική εκτίμηση και αποζημίωση των ζημιών στην παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή μετά τη ζημιά δεν μπορεί να παραμένει για πολύ επάνω στα δένδρα τη στιγμή που υπάρχουν ποσότητες ανάλογα με το αγροτεμάχιο που βρίσκονταν στο εσωτερικό των δένδρων και είναι κατάλληλες να διατεθούν είτε για νωπή κατανάλωση, είτε για χυμοποίηση, ώστε να ελαττωθούν οι επιπτώσεις της ζημιάς στο εισόδημα των παραγωγών. Όμως, λόγω της φθαρτότητας αυτών των ποσοτήτων, η διαδικασία της διαλογής τους για διάθεση πρέπει να γίνει άμεσα και το ίδιο άμεσα και η εκτίμηση της ζημιάς για να είναι αντικειμενική. Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί που υπέβαλαν αίτηση για εκτίμηση της ζημιάς πρέπει να περιμένουν την επί τόπου επίσκεψη και εκτίμηση της ζημιάς από τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ, πράγμα που παραμένει ασαφές και αόριστο και μεγαλώνει την ανησυχία των παραγωγών.

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση τέτοιων εκτεταμένων ζημιών παρέχει δύο δυνατότητες εκτίμησης της ζημιάς: α) είτε με επιτόπια εξατομικευμένη εκτίμηση σε κάθε αγροτεμάχιο, β) είτε με ομοιόμορφο ποσοστό ζημιάς που αφορά στα αγροτεμάχια μιας ευρύτερης περιοχής με χρήση δειγματοληπτικού ελέγχου, καθώς και αξιοποίηση άλλων διαθέσιμων πληροφοριών, όπως π.χ. η διάθεση στην αγορά προϊόντος πριν ή μετά τη ζημιά.

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ κρίσιμη για την εκτίμηση της ζημιάς και τη διάθεση των κατάλληλων ποσοτήτων στην αγορά από τους καλλιεργητές για να περισώσουν το εισόδημά τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς θα γίνει από τον ΕΛΓΑ η εκτίμηση των ζημιών στα πορτοκάλια της περιοχής Αργολίδας;

2. Πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία και πώς θα ενημερωθούν οι παραγωγοί για να προγραμματίσουν τις εργασίες τους;

3. Τι θα γίνει με τους παραγωγούς που πρέπει άμεσα να προβούν σε διαλογή της παραγωγής για να επιλέξουν τις κατάλληλες για διάθεση ποσότητες στη νωπή κατανάλωση ή την χυμοποίηση προκειμένου να μειώσουν τη ζημιά στο εισόδημά τους;»
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ