ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
V.STAMATIS
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Γ. Γαβρήλος: Χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη για τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου η συνάντηση με την Κονιόρδου

Γ. Γαβρήλος: Χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη για τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου η συνάντηση με την Κονιόρδου
Έγινε μεγάλη συζήτηση για το ποιος κάλεσε την Κονιόρδου στην Αργολίδα και τι αξία είχε τελικά η επίσκεψή της.
Για πρώτη φορά επισκέφθηκε Υπουργός Πολιτισμού την Αργολίδα και συζήτησε για όλα τα θέματα που αφορούν στο μεγαλύτερο αρχαιολογικό πάρκο του κόσμου. Όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στην σύσκεψη στο γραφείο του κ. Αντιπεριφερειάρχη συνέβαλαν για να γίνει αυτή η επιτόπου συζήτηση με την Υπουργό Πολιτισμού. Δεν θα γινόταν όμως αυτή η συνάντηση, όπως ποτέ δεν είχε γίνει στο παρελθόν, εάν η κυβέρνηση δεν ακολουθούσε και μία πολιτική εξωστρέφειας και διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. Το αρνητικό σ’ αυτή την σύσκεψη ήταν ότι δεν συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Άργους-Μυκηνών, Επιδαύρου και Ερμιονίδας. Δεν γνωρίζω πραγματικά, ποιος δεν τους κάλεσε και γιατί δεν συμμετείχαν σ’ αυτή την σύσκεψη, αφού τελικά, συζητήθηκαν και όλα τα θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού στους δήμους τους. Σίγουρα θα συνεισέφεραν στην συζήτηση με την νομιμοποίηση, την γνώση και την διεκδικητική στάση τους.

Τώρα, ως προς την αξία αυτής της σύσκεψης και αποτιμώντας το γεγονός με νηφαλιότητα και με ρεαλισμό, μόνο θετικά θα μπορούσε να αποτιμηθεί για τα συμφέροντα της Αργολίδας.

Η Υπουργός Πολιτισμού ενημερώθηκε για όλα τα θέματα των μουσείων, των μνημειακών χώρων και της συντήρησης, ανάδειξης και λειτουργίας τους. Ενημερώθηκε για τις επιτακτικές ανάγκες της στελέχωσης της Δ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων με προσωπικό που θα στηρίξει το πλούσιο ήδη έργο που παράγει για τον πολιτισμό και την τοπική οικονομία. Αντηλλάγησαν απόψεις και συζητήθηκαν πηγές χρηματοδότησης και χρηματοδοτικά εργαλεία για κάθε σκοπό και προτεραιότητα που έθεσαν για το νομό οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη. Τέλος, η Υπουργός Πολιτισμού είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και ένα μέρος από τις σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες δύο πολιτιστικών συλλόγων και να συζητηθούν παρεμβάσεις στήριξης αυτής της προσπάθειας από την πολιτεία.

Να δούμε όμως και το θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα τη σύσκεψη και αφορούσε στις παρεμβάσεις συντήρησης του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου και του παρακείμενου ενετικού κτηρίου στο Ναύπλιο. Θα πρέπει να πούμε τι πραγματικά συζητήθηκε στη σύσκεψη και τι μπορούμε να περιμένουμε, χωρίς να δημιουργούνται αβάσιμες προσδοκίες, αλλά ούτε και να προσεγγίζουμε κακόπιστα και άδικα την ειλικρινή βούληση της Υπουργού Πολιτισμού να στηρίξει την προσπάθεια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Νεκτάριου, του Ιερέα κ. Μίχου και του Δημάρχου Ναυπλιέων κ. Κωστούρου. Ακούσαμε την φωνή αγωνίας της εκκλησίας για την ανάγκη να στηρίξει η πολιτεία την διάσωση αυτών των σημαντικών μνημείων της πόλης, αφού η Μητρόπολη Αργολίδας στερείται πόρων. Ακούσαμε την εισήγηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη, που με την ομόφωνη σχεδόν απόφαση που έχει στα χέρια του από το Περιφερειακό Συμβούλιο (μειοψήφησε μόνο η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση») προχωράμε στην εκπόνηση των μελετών για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στον σκελετό του Ναού. Ακούσαμε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Κωστούρος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ναού.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, θα πρέπει όμως να πούμε, ότι όταν φτάσαμε στο σημείο και ρωτηθήκαμε από την Υπουργό Πολιτισμού για το ποιο θα είναι το κόστος διάσωσης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο, δεν υπήρχε καμία απάντηση. Ο αρμόδιος υπάλληλος της Δ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Μπουντούρης, ο οποίος παρακολουθεί και την εξέλιξη της σύνταξης των μελετών, ενημέρωσε όλους μας, ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει το κόστος του έργου, αφού υπάρχουν πέραν του ενός εναλλακτικά σενάρια για την παρέμβαση και θα πρέπει πρώτα να καταλήξουμε στον τρόπο που θα παρέμβουμε στο κτήριο, και τότε, να παρουσιαστεί και μια οικονομοτεχνική μελέτη για το έργο. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε έστω και για την τάξη μεγέθους του κόστους, αρνήθηκε με την σοβαρότητα που τον διακρίνει, να κάνει την οποιαδήποτε πρόχειρη εκτίμηση.

Σε τι λοιπόν θα μπορούσε να δεσμευτεί η Υπουργός Πολιτισμού, πέραν από το γεγονός, ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού θα βρίσκονται στη διάθεσή μας, σε όλα τα στάδια ωρίμανσης υλοποίησης του έργου, και ότι θα συμβάλει και με χρηματικό ποσό για την υλοποίησή του, έχοντας όμως και κάποια εικόνα για το κόστος του έργου? Οποιαδήποτε άλλη δέσμευση θα ήταν αβάσιμη και χωρίς αντίκρισμα, από τη στιγμή που δεν έχουμε καμιά εικόνα του κόστους του έργου και που όλοι γνωρίζουμε τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει από τον κρατικό προϋπολογισμό το Υπουργείο Πολιτισμού. Όσα ακούστηκαν περί της παρότρυνσης της Υπουργού να συμβάλει η τοπική κοινωνία με την συνδρομή του ενός (1)ευρώ από τον καθένα μας, για την συντήρηση των μνημείων μας, είναι και αυτό αλήθεια. Η κ. Κονιόρδου εξέφρασε την άποψη ότι τα μνημεία μας θα πρέπει να γίνουν κτήμα μας, με την συνεχή παρακολούθησή τους από εμάς και την αναγέννησή τους μέσα από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες. Πιστεύει ότι τα μουσεία και τα μνημεία μας, θα πρέπει να γίνουν περισσότερο διαδραστικά και βιωματικά για τα νέα παιδιά. Μόνο έτσι θα μείνουν ζωντανά. Ας δούμε όμως και αυτή την πρότασή της και την προσέγγισή της, με ανοικτό μυαλό και ας μην τρέχουμε να προκαταλάβουμε προθέσεις και αποφάσεις για την χρηματοδότηση του έργου στο Ναό.

Θα μου πείτε, εμείς φορολογούμαστε για να υπάρχουν πόροι συντήρησης και λειτουργίας των μουσείων και των μνημείων. Ναι έτσι είναι. Όμως, όταν ήδη η χώρα βρίσκεται στο τρίτο μνημόνιο με μείωση πόρων και το Υπουργείο Πολιτισμού έχει να συντηρήσει εκατοντάδες μουσεία και μνημεία σε όλη την Ελλάδα, θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να ανασκουμπωθούμε όλοι οι τοπικοί φορείς, αναζητώντας χρηματοδοτικά εργαλεία για στηρίξουμε με κάθε τρόπο τον αρχαιολογικό πλούτο μας και την τοπική οικονομία μας.

Η σύσκεψη που έγινε με την Υπουργό Πολιτισμού, ας είναι η αρχή για ανάλογες συσκέψεις και με άλλους Υπουργούς και είμαι σίγουρος ότι με επιχειρήματα, ώριμες μελέτες και διεκδικητική διάθεση από τους τοπικούς φορείς, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχουν για την Αργολίδα.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα»
Γιώργος Γαβρήλος
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ