ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Παράταση έως 17 Μαρτίου για τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:48:00 π.μ. |
Παράταση έως 17 Μαρτίου για τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ
Όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ΕΦΚΑ, η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ για όλους τους μισθωτούς, αλλά και η προθεσμία καταβολής εισφορών για αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες παρατείνεται έως την Παρασκευή 17 Μαρτίου.

Η παράταση αφορά τις εισφορές Ιανουαρίου 2017 όλων των εργαζομένων της χώρας, η προθεσμία αποπληρωμής των οποίων έληγε αρχικά σήμερα, 28/2. Αυτό σημαίνει πως εντός του Μαρτίου θα πρέπει κανονικά να πληρωθούν δύο «μηνιάτικα»: μέχρι 17/3 οι εισφορές Ιανουαρίου και μέχρι 31/3 οι εισφορές Φεβρουαρίου (εκτός εάν δοθεί παράταση και για τον Φλεβάρη).

Το ύψος άλλωστε των εσόδων που θα πετύχει ο ΕΦΚΑ είναι το πολύ μεγάλο στοίχημα για το νέο Ασφαλιστικό και το νέο υπερ-Ταμείο, που ελπίζει σε «ζεστό χρήμα» μέσω της διεύρυνσης της ασφαλιστικής βάσης.

Δυσλειτουργίες

Την παράταση είχαν ζητήσει φορείς της αγοράς, ώστε να υπάρξει χρόνος να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες και να μη φορτωθούν με τόκους υπερημερίας χιλιάδες επαγγελματίες χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη αναμένεται η εγκύκλιος για την παράλληλη ασφάλιση και εκκρεμεί η ανάρτηση δεκάδων χιλιάδων ειδοποιητηρίων από τον ΕΦΚΑ. Πάνω από 100.000 ασφαλισμένοι, κυρίως εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση, δεν γνώριζαν μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας τι οφείλουν στο νέο υπερ-Ταμείο. Εντός αυτής της εβδομάδας αναμένεται να αναρτηθούν όλα τα ειδοποιητήρια που απομένουν και να εκδοθεί η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος για την παράλληλη απασχόληση.

Σε εκκρεμότητα είναι επίσης και η λειτουργία ειδικού πακέτου ΑΠΔ για όσους αμείβονται με μπλοκάκι σε 1 έως 2 εργοδότες και θα αντιμετωπιστούν ως οιονεί μισθωτοί.

Η διεύθυνση εισφορών του νέου υπερ-Ταμείου εργάζεται πυρετωδώς για να καταστεί λειτουργικό το συγκεκριμένο πακέτο στις αρχές Μαρτίου, ώστε να μπορέσουν εμπρόθεσμα να δηλωθούν τα «μπλοκάκια» ως μισθωτοί και να επιμερίσουν τις εισφορές με τους εργοδότες τους. Ενας από τους λόγους άλλωστε που δίνεται από τον ΕΦΚΑ παράταση και για τους μισθωτούς εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι «λόγω ένταξης στον ΕΦΚΑ νέων κατηγοριών μισθωτών».

Να σημειωθεί ότι παρά τη διορθωτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η εφαρμογή της διάταξης για τα μπλοκάκια παραμένει προβληματική. Για παράδειγμα, χιλιάδες εργαζόμενοι με δελτίο έχουν λάβει ειδοποιητήρια να πληρώσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες για Γενάρη και Φλεβάρη (26,95% του εισοδήματος του 2015). Εάν ανοίξει το ειδικό πακέτο ΑΠΔ και δηλωθούν και από τους εργοδότες τους ως «οιονεί μισθωτοί» θα έχουν πληρώσει διπλές εισφορές για το πρώτο δίμηνο του 2017.

Οι ιθύνοντες επισημαίνουν ότι θα ακολουθήσουν συμψηφισμοί... Ολο το νέο σύστημα άλλωστε είναι δομημένο με τη λογική του συμψηφισμού (καταρχήν υπολογισμός με το εισόδημα 2015 και ακολούθως 2016).

Σύμφωνα με το νέο σύστημα ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ό,τι μπορεί από τις εισφορές που του έχουν βεβαιωθεί, να προβεί δηλαδή σε μερική καταβολή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να τοκίζεται μόνο το τμήμα των εισφορών που δεν πλήρωσε.

Ante portas νέα εγκύκλιος για τους τίτλους κτήσης

Στην κωδικοποίηση των περιπτώσεων που δημιουργούν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση για όσους αμείβονται με τίτλους κτήσης προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Πιθανότατα με νέα εγκύκλιο, που αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα, το υπουργείο θα συγκεκριμενοποιεί το ειδικό αυτό κεφάλαιο που παραμένει θολό. Οπως είπε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, στη Βουλή, περιπτώσεις εργαζομένων που αμείβονται με τίτλους κτήσης για τελείως περιστασιακές εργασίες δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών στον ΕΦΚΑ.

Η υπουργική απόφαση της 30ής Δεκεμβρίου 2016 αναφέρει ότι για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης, αλλά -όπως διευκρινίζεται- αυτό ισχύει για όσους έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση. Μπούσουλας για τους τεχνοκράτες του υπουργείου είναι το καθεστώς που ίσχυε και πριν από τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο (4387 του 2016). Για παράδειγμα, όσοι δεν είχαν την υποχρέωση να τηρούν βιβλία δεν είχαν και την υποχρέωση να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ. Αντίθετα, αν αποδεικνύεται διαρκής επαγγελματική σχέση ή αν ασκείται δραστηριότητα που υπάγεται σε ασφάλιση, τότε ο συναλλασσόμενος θα πρέπει να πληρώσει εισφορές.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ