Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το 2ο Σχολείο Τουρισμού Ναυπλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 20 & 21 Μαρτίου 2017 στο Ξενοδοχειο ΑΜΑΛΙΑ.
Στα πλαίσια της πραγματοποίησης του 2ου Σχολείου Τουρισμού Ναυπλίου φιλοξενούμε την συνεντευξη της Βασιλικής Κονδυλάρου, στην Iliada Evangelia Kothra και στο living-postcards.com, που είναι η πρωτεργάτης του εγχειρήματος.
Η Βασιλική Κονδυλάρου και το δικό της ''Σχολείο Τουρισμού'' στο Ναύπλιο
1.Πώς προέκυψε η ιδέα του ''Σχολείου Τουρισμού Ναυπλίου'';
Η ιδέα προέκυψε όταν παρακολούθησα το 3ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας από κοντά και είδα πως το μεράκι η τρέλα και η αγάπη 2 ανθρώπων για τον τουρισμό είχαν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Τουρισμού κ Εστίασης. Οδηγώντας προς την επιστροφή η ψυχή μου ήταν γεμάτη με εικόνες από ανθρώπους που είχαν το ίδιο πάθος κ την ίδια αγάπη με μένα γι αυτή την δουλειά και είπα γιατί ΟΧΙ στο Ναύπλιο και έτσι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι . Πρώτη μου κίνηση ήταν να απευθυνθώ στον Δήμο Ναυπλιαίων όπου βρήκα την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου κου Δημήτρη Κωστούρου και των συνεργατών του. Και εδώ θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους πρωτεργάτες του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας τον Κώστα Ανδριανόπουλο κ τον Ανδρέα Ζαγάκο για την πολύτιμη βοήθεια τους.
2. Τι λείπει από μια πόλη τόσο ιστορική όπως το Ναύπλιο κατά την γνώμη σας σήμερα;
-Λείπουν πολλά, πρέπει όλοι οι άνθρωποι που εμπλέκονται με τον τουρισμό στην πόλη του Ναυπλίου να καταλάβουν ότι το μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» έχει ολοκληρώσει έναν σημαντικό κύκλο.
Χρειάζεται αναβάθμιση στις παροχές προς τον επισκέπτη. Και αυτό πρέπει να είναι προτεραιότητα των ίδιων των εμπλεκομένων με τον τουρισμό.
Μιλώντας ωστόσο για αναβάθμιση του τουρισμού, νοείται μια συνολική αναβάθμιση, η οποία θα εμπεριέχει δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το παιχνίδι της προσέλκυσης των πελατών κερδίζεται από αυτόν που θα τραβήξει την προσοχή του κοινού και οι ιστορίες που περιβάλλουν, ένα προϊόν, μία υπηρεσία, λειτουργούν ως μαγνήτες. Πλέον, τα brands όπως είναι το Ναύπλιο σαν πόλη από μόνο του αποκτούν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και, την ίδια στιγμή, πελάτες και ξενοδοχεία διαμορφώνουν το προϊόν.
3.Ποιό είναι το μήνυμα που επιθυμείτε να ''περάσουν'' οι ομιλητές και όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό το project;
-Το μήνυμα που επιθυμώ να περάσουν όλοι οι ομιλητές επιτυχημένοι ο καθένας στον χώρο του είναι ότι μέσα από την συνεχή ενημέρωση, κατάρτιση και εκπαίδευση και μόνο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ,διότι ο τουρισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός ,διαρκώς εξελισσόμενος και μεταλλασσόμενος.
4.Κατά την γνώμη σας, τι χρειάζεται για να πάει ακόμα καλύτερα ο τουρισμός στην Ελλάδα; Επιπρόσθετα κονδύλια η αλλαγή νοοτροπίας;
-Χρειαζόμαστε μια σωστή υγιή Τουριστική ανάπτυξη, με κουλτούρα, ήθος, παιδεία, εκπαίδευση, γνώση και αγάπη. Είναι καιρός να κατανοήσουμε ότι η υγιής επιχειρηματικότητα, η αλλαγή, η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι οι μόνες διέξοδοι για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας.
Ανάπτυξη και επενδύσεις. Αυτό είναι το στοίχημα, για όλους μας. Πολιτεία και ιδιωτικό τομέα.
Και εμείς οι άνθρωποι του τουρισμού το ξέρουμε αυτό καλύτερα από όλους.
Έχουμε τη χαρά να ερχόμαστε σε επαφή με ολόκληρο τον κόσμο, με διαφορετικές κουλτούρες. Να βιώνουμε από κοντά τις αλλαγές στις συμπεριφορές των λαών απέναντι στους Έλληνες πολύ πριν τους υπόλοιπους ταυτόχρονα απολαμβάνουμε και την αγάπη τους και την αφοσίωση τους.
Καλούμαστε να εκπροσωπήσουμε τον τόπο μας, να πολεμήσουμε τις προ καταλείψεις που έχουν οι επισκέπτες μας για εμάς μέσα από γνήσια φιλοξενία, φροντίδα, περηφάνια και σκληρή δουλειά, ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει η ομορφότερη χώρα του κόσμου.
Είναι η ώρα να αντιληφθούμε ότι η χώρα μας χρειάζεται επιχειρηματική συνείδηση.
Χρειάζεται να αναδείξει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα.
Χρειάζεται συνεργασία και ομαδικότητα. Χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά ο ένας για τον άλλον, ο ένας μαζί με τον άλλον και όχι ο ένας απέναντι στον άλλο.
Ο Τουρισμός μας μόνο ένα δρόμο μπορεί να ακολουθήσει, αυτόν της περαιτέρω ανάπτυξης, της περαιτέρω προφοράς στην πατρίδα μας.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία, η υγιής επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια είναι το κύριο όχημα, στο βαθμό που υποστηρίζονται και συνεργάζονται με ένα αποτελεσματικό κράτος, που θέτει τους κανόνες, εποπτεύει την εφαρμογή τους και αξιοποιεί στρατηγικά τη δημόσια περιουσία.
Μα πάνω από όλα να νιώθουμε υπερήφανοι για τη δουλειά μας, για τη πατρίδα μας, για τον τουρισμό μας.
5.Σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έρχονται πρώτη φορά στην Αργολίδα, ποιά είναι τα μέρη που θα τους συστήνατε να πάνε για φαγητό ,τι να δούνε οπωσδήποτε και που να μείνουν;
-Τους προτείνω να επισκεφθούν την παλιά πόλη του Ναυπλίου, με τη διατηρητέα αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και τα δύο ενετικά κάστρα που τη στεφανώνουν, την Ακροναυπλία και το Παλαμήδι.
Να ανέβουν τα –999 κατά την παράδοση, 857 κατ’ άλλους– σκαλιά που οδηγούν στο επιβλητικό Παλαμήδι που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο να Θαυμάσουν την πόλη από ψηλά και να αγναντέψουν τη θάλασσα. Από την Ακροναυπλία η θέα στην πόλη είναι εξίσου εντυπωσιακή, ενώ αν ακολουθήσουν τον πεζόδρομο της Αρβανιτιάς που περιζώνει το βράχο της Ακροναυπλίας, θα κάνουν μια ειδυλλιακή βόλτα με τη θάλασσα κάτω από τα πόδια τους. Να περπατήσουν μέσα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου που είναι γεμάτες cafe-bars και ταβέρνες με υπέροχη θέα απέναντι στο Μπούρτζι, το μικρό ξερονήσι με το ομώνυμο ενετικό φρούριο. Ο κεντρικός πεζόδρομος της Βασιλέως Κωνσταντίνου σημείο αναφοράς σε κάθε περιήγησή στην παλιά πόλη, καθώς τη διασχίζει σχεδόν ολόκληρη και καταλήγει στη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος, το σημείο συνάντησης που θυμίζει έντονα ιταλική piazza.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πελοποννησιακό Λαογραφικο ίδρυμα, το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο, το Πολεμικό Μουσείο το Βουλευτικό που στέγασε το πρώτο κοινοβούλιο του ελεύθερου ελληνικού κράτους και το Παλιό Τζαμί – Τριανόν, την Τίρυνθα, την μυκηναϊκή ακρόπολη της Μιδέας και την Αρχαία Ασίνη.
Φυσικά τις Μυκήνες το Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου και για φαγητό τους στέλνω σε ταβερνάκια που έχουν χρώμα κ γεύση Ελλάδας είναι αυτό που θέλει τελικά ο κάθε επισκέπτης.
Τους προτείνω το καλοκαίρι πανηγύρια, το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής, το Βενετσιάνικο Καρναβάλι, θεατρικές παραστάσεις, να επισκεφτούν τον Αργολικό κάμπο των εσπεριδοειδών αλλά και τα σύγχρονα τυροκομεία της περιοχής μας και τα οινοποιεία.
6. Είστε αισιόδοξη ότι μετά το Σχολείο Ναυπλίου, θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο;
-Ναι, είμαι αισιόδοξη ότι μετά από το 1ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Ναυπλίου και μέσα από αυτό το διήμερο εκπαίδευσης και με την συνεργασία και την συνένωση όλων των δημιουργιών δυνάμεων μέσα σε ένα πλαίσιο όπου θα λείπουν οι μικροανταγωνισμοί και που θα υπάρχει ένα κοινό όραμα, να σχεδιάσουμε και να προχωρήσουμε παρακάτω.