Είναι περίπου 60 με 80 οι ελληνικές οικογένειες που ζουν στο Άνκορατζ της Αλάσκας, μιας πόλης 250.000 κατοίκων. Για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει η έκταση της Αλάσκας αρκεί να την συγκρίνει με αυτή της σημερινής Ευρώπης. Σ΄αυτή την κρύα, πόλη του Άνκορατζ της 49η Πολιτείας των ΗΠΑ και μέσα σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία ζει και προοδεύει και η ελληνική κοινότητα.
Οι πάροικοι του Άνκοραζ πέρασαν μαζί τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά, όπως άλλωστε περνούν μαζί και τις άλλες μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, ακολουθώντας πιστά τα ελληνικά έθιμα, όσο είναι δυνατόν. Γιατί αν και πολλοί δεν προμηθεύτηκαν την παραδοσιακή γαλοπούλα, αρκέστηκαν σε ένα στιφάδο…τάρανδο.
Η Μαρία Μπάσκου, με καταγωγή από το Καστόρι της Σπάρτης, ζει στο Άνκοραζ εδώ και 30 χρόνια. Ζούσε στη Βοστώνη κι από εκεί πήγε για σπουδές στην πόλη αυτή και τελικά έμεινε. Την ακολούθησε και ο σύζυγός της γνωστός επιδημιολόγος. Σήμερα διδάσκει στο Αtheneum school αλλά παράλληλα είναι και δασκάλα για όλες τις τάξεις, στο ελληνικό σχολείο της περιοχής, όπου φοιτούν περί τα 25 παιδιά. Ακόμα παραδίδει και μαθήματα ελληνικών χορών και συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας.
Είναι δύσκολο να επιστρέψει κανείς στην πατρίδα, λέει συγκινημένη, αν και την επισκέπτεται όταν της παρέχεται η δυνατότητα. Πάντωσ τη νοσταλγεί πάντοτε. Το ταξίδι είναι μεγάλο, κουραστικό και πολυδάπανο. Θα χρειάζονταν, τονίζει, αν γινόταν η πτήση κατευθείαν περί τις 14 ώρες . Όμως με τις ενδιάμεσες στάσεις παίρνει πολύ περισσότερο. Μία απ΄αυτές τις στάσεις γίνεται σε μεγάλη πόλη της Γερμανίας.
Στο Άνκοραζ υπάρχουν μερικά ελληνικά εστιατόρια τα οποία προσφέρουν μεσογειακή κουζίνα και φυσικά ιταλική.
Βγάζουν εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την άλλη πλευρά του πλανήτη!
Η ελληνική «οικογένεια» της Αλάσκας φαίνεται ότι μεγαλώνει λόγω της οικονομικής κρίσης και κυρίως της ανεργίας στη χώρα μας, με ολοένα και περισσότερους Ελληνες, συγγενείς ή γνωστούς των ανθρώπων που ζουν εδώ και χρόνια στην πολιτεία των ΗΠΑ. Πολλοί είναι εκείνοι που παίρνουν την απόφαση να βγάλουν εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την άλλη άκρη της γης!
Η ελληνική «οικογένεια» της Αλάσκας φαίνεται ότι μεγαλώνει λόγω της οικονομικής κρίσης και κυρίως της ανεργίας στη χώρα μας, με ολοένα και περισσότερους Ελληνες, συγγενείς ή γνωστούς των ανθρώπων που ζουν εδώ και χρόνια στην πολιτεία των ΗΠΑ. Πολλοί είναι εκείνοι που παίρνουν την απόφαση να βγάλουν εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την άλλη άκρη της γης!
Αυτό διαπιστώνει η ελληνική κοινότητα με έδρα την πόλη Ανκορατζ. Οπως λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος Μαρία Μπάσκου, «αρκετοί επικοινωνούν μαζί μας, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες και τις προοπτικές εργασίας στην Αλάσκα. Από την πλευρά μας είμαστε στη διάθεση να παράσχουμε πληροφορίες για όποιον επιθυμεί να έρθει να ζήσει εδώ». Εξάλλου Ελληνες ζουν διάσπαρτοι όχι μόνο στο Ανκορατζ αλλά και σε άλλες πόλεις (Ντίλινγκαμ, Μπάροου, Φερμπακς κ.ά.). Οι περισσότεροι ομογενείς είναι ιδιοκτήτες εστιατορίων και άλλοι απασχολούνται ως δικηγόροι, γιατροί και επιχειρηματίες. «Σε όλα τα απομακρυσμένα μέρη της Αλάσκας υπάρχει τουλάχιστον ένας Ελληνας!» λέει η κυρία Μπάσκου.
Η ελληνική κοινότητα της Αλάσκας παρακολουθεί με λύπη, όπως συμφωνούν τα μέλη της, τις αρνητικές αναφορές στην Ελλάδα από τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης εδώ και δύο χρόνια, αλλά και με προβληματισμό τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας. «Λυπούμαστε βαθύτατα για όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα. Από την άλλη, μας παρηγορεί το γεγονός ότι ο κόσμος της Αλάσκας, της δεύτερης πατρίδας μας, εκφράζει τη συμπόνια του και θέλει να μαθαίνει την αλήθεια και τις πραγματικές εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα. Εδώ οι κάτοικοι δεν έχουν τη νοοτροπία... να υποβιβάσουμε με κάθε τρόπο τον Ελληνα» καταλήγει η φιλόλογος Μαρία Μπάσκου.