Στις 16 Μαρτίου 2017 μετά από αίτημα κατοίκων της Ιτέας καθώς και του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Ιτέας, μεταφέρθηκε για προσκύνηση στην Ιτέα, η θαυματουργή Ιερά εικόνα της Παναγίας της Κουκουζέλησας ή Τριχερούσας , η οποία φυλάσσεται στον ιερό ενοριακό ναό ¨ Θεομάνας -Οδηγήτριας ¨ Νέας Κίου της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος.
Η εικόνα είχε μεταφερθεί από την Κίο της Μ.Ασίας από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Ν.Κίο της Αργολίδας .Στο προαύλιο του ναού της θεομάνας ,εκεί που φυλάσσεται σαν κόρη οφθαλμού η θαυματουργή εικόνα , υποδέχθηκαν τους αδελφούς τους οι Κιώτες της Αργολίδος.
Κατά την υποδοχή ο Ιερέας του ναού της Θεομάνας Κίου, πρωτοπρεσβύτερος π. Δημοσθένης Γάτσιος τόνισε στο λόγο του την μεγάλη χαρά που έχουν για το σμίξιμο των ανθρώπων.
Η Λαϊνη Κολιαλή Γιώτα ,μέλος του συλλόγου Μικρασιατών Ιτέας Φωκίδας ευχαρίστησε ,τον Μορφωτικό σύλλογο Ν.Κίου , τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου και πρώην αντιδήμαρχο της Ν Κίου Γιώργο Μανινή που αποδέχτηκαν το αίτημα τους , για να έρθει η εικόνα στην Ιτέα πού υπάρχουν τόσοι Κιώτες.
Επίσης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο ,καθώς και τον Ιερέα π. Δημοσθένη Γάτσιο, που συνέβαλαν αμέσως με τις ενέργειες του ς για τον ερχομό της εικόνας στην Ιτέα.
Μετά την υποδοχή της Ιεράς εικόνας στην Νέα Κίο ακολούθησε κατανυχτικός εσπερινός στον Ιερό ναό Θεομάνας από τους ιερείς Δημοσθένη Γάτσιο ,τον Ιερομόναχο και εφημέριο του Ιερού ναού μεταμόρφωσης του Σωτήρος Ιτέας ,π. Νεκτάριο, του Γενικού Αρχιερατικού της Μητροπόλεως Αργολίδος π. Πέτρος Αθανασόπουλος κι άλλοι ιερείς από την Μητρόπολη Αργολίδος.
Την εικόνα της Τριχερούσας διέσωσε η Ζωή Πιππίδου, αφού έκοψε την εικόνα στην μέση για να καταφέρει να την σώσει από τους Τούρκους.
Η Κίος της Αργολίδας ιδρύθηκε το 1927 και φιλοξένησε πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και συγκεκριμένα την Κίο της ξακουστής μητρόπολης Νικαίας. Η εικόνα της Τριχερούσας είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος εικόνα από τις 4 εικόνες που έφεραν οι πρόσφυγες από την Κίο. Είναι μεγάλης παλαιότητας και ιδιαίτερα ξεχωριστή γιατί αποτελεί ένα θαυμάσιο συνδυασμό μοναδικό στα ελληνοχριστιανικά δεδομένα, της Παναγίας της Κουκουζέλισας της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας και της Τριχερούσας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου , Αγίου Όρους.
Συγκεκριμένα ενώ εκατέρωθεν της μορφής της Παναγίας απεικονίζονται ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης και ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, στην εν λόγω εικόνα υπάρχει και ένα ασημένιο τρίτο χέρι που παραπέμπει στην Τριχερούσα του Χιλανδαρίου και στο θαύμα που επιτέλεσε η Παναγία στον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό όταν οι εικονομάχοι του έκοψαν το δεξί χέρι και ως εκ θαύματος η Παναγία του το κόλλησε.
Όμως το χέρι αυτό κρατεί ένα νόμισμα πράγμα το οποίο παραπέμπει στο θαύμα που επιτέλεσε η Θεοτόκος στον Άγιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη ενώ αποκοιμήθηκε αποκαμωμένος στο ψαλτήρι, εμφανίστηκε ενώπιων του η Παναγία σε όνειρο και τον παρακίνησε να ψάλλει γι αυτήν και εκείνη θα τον ανταμείψει. Αμέσως μόλις ξύπνησε είδε μέσα στα χέρια του ένα χρυσό νόμισμα το οποίο αποτελούσε την υλοποίηση υπόσχεσης της Θεοτόκου.
Η Μεταμόρφωση του Σωτήρα στην Ιτέα δεσπόζει στο κέντρο της πόλης. Η ανέγερση του ναού, που είναι πολιούχος της παραλιακής πόλης της Φωκίδας, ξεκίνησε το 1890. Η Εικόνα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην Ιτέα πιστεύεται πως είναι θαυματουργή και δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τάματα πιστών. Ο ναός είναι μεγαλόσχημος, και αν και βρίσκεται ανάμεσα στα σπίτια και τα κτήρια της Ιτέας ξεχωρίζει στο τοπίο της πόλης.
Δύο καμπαναριά και ένας τρούλος συνθέτουν το εξαιρετικά μεγαλοπρεπές κτήριο του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην Ιτέα, που είναι στολισμένος με τοιχογραφίες και στο εξωτερικό του. Το ρολόι που κοσμεί το ένα καμπαναριό της εκκλησίας σημαίνει τις ώρες αδιάκοπα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.
Η Μεταμόρφωση του Σωτήρα στην Ιτέα γιορτάζει κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου. Την παραμονή της γιορτής, μετά το πέρας του Εσπερινού γίνεται η Λιτανεία του Σωτήρα στην Ιτέα, στην παραλία της πόλης. Πλήθος πιστών και σύσσωμο το ιερατείο της Φωκίδας συμμετέχουν στις μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις