Πτώση της τάξεως του 5% έως 7% καταγράφει το πρώτο δίμηνο του έτους η αγορά γάλακτος και ψωμιού στη Ελλάδα. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών βιομηχανικών Τροφίμων, Ευάγγελος Καλούσης από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του Συνδέσμου.
Σύμφωνα με τον κ. Καλούση, η πτώση αυτή είναι πρωτοφανής και αποδίδεται αφενός στη μείωση της καταναλωτικής δύναμης αλλά και στην εξοικονόμηση χρημάτων που κάνουν οι πολίτες.
Ο κ. Καλούσης αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών ανέρχεται στα 14,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,5 δισ. προέρχονται από εξαγωγές.
Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε ότι ο κλάδος είναι αντιμέτωπος με πολύ σοβαρές προκλήσεις που σχετίζονται με το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, τα capital controls και τη μείωση της καταναλωτικής δύναμης.
Τόνισε ότι ο κλάδος μπορεί να προχωρήσει μπροστά επενδύοντας στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, στην έρευνα και καινοτομία αλλά με την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Σε κάθε περίπτωση όπως ανέφερε για να επιτευχθούν τα παραπάνω θα πρέπει να υπάρχει σταθερό φορολογικό καθεστώς, σύγχρονο πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα αλλά και η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Επίσης ενημέρωσε τους εκπροσώπους του κλάδου ότι μέχρι το 2020 η βιομηχανία τροφίμων και ποτών θα έρθει αντιμέτωπη με την ευρωπαϊκή τάση για αναθεώρηση των τροφίμων τα οποία θα πρέπει να έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα, την επισήμανση των τροφίμων όπου θα πρέπει να παρέχονται περισσότερες πληροφορίες στις ετικέτες καθώς και στην αναγραφή της χώρας προέλευσης την οποία και χαρακτήρισε εμπόδιο για την ελεύθερη διακίνηση των τροφίμων.
Σύμφωνα με τον κ. Καλούση, η πτώση αυτή είναι πρωτοφανής και αποδίδεται αφενός στη μείωση της καταναλωτικής δύναμης αλλά και στην εξοικονόμηση χρημάτων που κάνουν οι πολίτες.
Ο κ. Καλούσης αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών ανέρχεται στα 14,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,5 δισ. προέρχονται από εξαγωγές.
Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε ότι ο κλάδος είναι αντιμέτωπος με πολύ σοβαρές προκλήσεις που σχετίζονται με το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, τα capital controls και τη μείωση της καταναλωτικής δύναμης.
Τόνισε ότι ο κλάδος μπορεί να προχωρήσει μπροστά επενδύοντας στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, στην έρευνα και καινοτομία αλλά με την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Σε κάθε περίπτωση όπως ανέφερε για να επιτευχθούν τα παραπάνω θα πρέπει να υπάρχει σταθερό φορολογικό καθεστώς, σύγχρονο πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα αλλά και η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Επίσης ενημέρωσε τους εκπροσώπους του κλάδου ότι μέχρι το 2020 η βιομηχανία τροφίμων και ποτών θα έρθει αντιμέτωπη με την ευρωπαϊκή τάση για αναθεώρηση των τροφίμων τα οποία θα πρέπει να έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα, την επισήμανση των τροφίμων όπου θα πρέπει να παρέχονται περισσότερες πληροφορίες στις ετικέτες καθώς και στην αναγραφή της χώρας προέλευσης την οποία και χαρακτήρισε εμπόδιο για την ελεύθερη διακίνηση των τροφίμων.