ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
V.STAMATIS
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

"Τοιχογραφίες από τις Μυκήνες και το Άργος" στη Μαγνησία

"Τοιχογραφίες από τις Μυκήνες και το Άργος" στη Μαγνησία
 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας διοργανώνει ομιλία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιφιγένειας Τουρναβίτου, με τίτλο «Εικονογραφημένες ιστορίες και παραμύθια από τον Μυκηναϊκό Νότο. Τοιχογραφίες από τις Μυκήνες και το Άργος», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.
Οι εικόνες και οι ιστορίες, οι αφηγήσεις, που κάλυπταν τους τοίχους ανακτόρων και ιδιωτικών κτιρίων στα μεγάλα μυκηναϊκά κέντρα της νότιας Ελλάδας, η μόνη δημόσια τέχνη στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, γίνονται καθρέφτες ενός κόσμου χωρίς λόγια, αλλά με ιδεολογίες και πολιτικές ή κοινωνικές στρατηγικές, που αποκαλύπτονται μέσα από νέα ευρήματα του 14ου και του 13ου αιώνα πΧ, σε ιδιωτικά κτίρια στο Άργος και σε ανακτορικά παραρτήματα στην Κάτω Πόλη των Μυκηνών.

Βιογραφικό Ιφιγένειας Τουρναβίτου

Η Ιφιγένεια Τουρναβίτου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, (BedfordCollege), με ειδίκευση στην Ελληνική Προϊστορική και Κλασική Αρχαιολογία (Β.Α., κλάδος VII), απ’ όπου αποφοίτησε το 1983, με διάκριση πρώτης τάξης (άριστα). Το 1988 ολοκλήρωσε την Διδακτορική της διατριβή (Ph.D) στο Πανεπιστήμιο του Manchester, υπό την εποπτεία της Dr. Elisabeth. B. French, με θέμα την συστηματική μελέτηκαι οικονομική/κοινωνικοπολιτική ερμηνείαμίας ομάδας τεσσάρων κτιρίων της Κάτω Πόλης των Μυκηνών, τεσσάρων ανακτορικών παραρτημάτων, του 1ου μισού του 13ου αιώνα πΧ. (“A comprehensive study of four adjacent houses at Mycenae, with regard to their function and their position in the social-economic activity of the site”).

Μεταξύ 1998-2000, υπήρξε υπεύθυνη για τις εργασίες ανάπλασης στον αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών (ΥΠΠΟ) και μεταξύ 2000-2003, συνεργάσθηκε με τον Καθηγ. Σπυρ. Ιακωβίδη στην μελέτη του αρχαιολογικού υλικού από τις ανασκαφές Μυλωνά-Ιακωβίδη 1960-1991, στις Μυκήνες. Από το 2004 εργάζεται σαν Επίκουρη και τώρα Αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, με έμφαση στην Εποχή του Χαλκού, στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι μέλος της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα από το 1981 και εταίρος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, από το 1999.

Έχει συμμετάσχει συνολικά σε δεκατρία (13) ανασκαφικά/ερευνητικά προγράμματα, στα οποία περιλαμβάνονται η ανασκαφή του Νεολιθικού οικισμού στο Ντικιλι-Τάς, κοντά στην Καβάλα (1987-1988), η ανασκαφή και δημοσίευση του ΥΜ ΙΙΙΒ οικισμού στα Μάλια (QuartierNu) (1988-1998), η τοπογραφική έρευνα της ευρύτερης περιοχής Μυκηνών, υπό την αιγίδα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Αγγλικής Σχολής στην Αθήνα (1990-1991), που οδήγησε στην δημιουργία του Άτλαντα της περιοχής των Μυκηνών , η ανασκαφή και δημοσίευση του Μινωϊκού Ιερού Κορυφής στον Αγ. Γεώργιο στο Βουνό, Κυθήρων (1994), σε συνεργασία με τον Γ. Σακελλαράκη, συμμετοχή στο Διεθνές Ερευνητικό Πρόγραμμα για την μελέτη της υφαντικής στο Αιγαίο, το οποίο οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στην Δανία (2005-2010),και τέλος συμμετοχή στην επιστημονική ομάδα μελέτης του μυκηναϊκού νεκροταφείου της Δειράδας, στο Άργος, υπό την διεύθυνση των Α. & J. Touchais, και υπό την αιγίδα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα (τεχνολογική μελέτη και δημοσίευση των ελεφάντινων αντικειμένωναπό τους μυκηναϊκούς τάφους).

Από το καλοκαίρι του 2010 διευθύνει ένα νέο ερευνητικό/ανασκαφικό πρόγραμμα στις Μυκήνες, υπό την αιγίδα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (Ανασκαφικό / Ερευνητικό Πρόγραμμα Ανατολικής Οικίας Μυκηνών), με χρηματοδότηση από το INSTAP. Από το 2015 διευθύνει νέο τριετές ανασκαφικό πρόγραμμα στον μυκηναϊκό οικισμό στο Μακρυχώρι Λάρισας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και συμμετέχει στο νέο πενταετές πρόγραμμα μελέτης και δημοσίευσης του μυκηναϊκού οικισμού στα Πευκάκια Βόλου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Έχει συμμετάσχει σε 30 διεθνή συνέδρια και είναι υπεύθυνη για την συνδιοργάνωση τριών (3) διεθνών συνεδρίων. Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται τρείς μονογραφίες: 1. The «Ivory Houses» at Mycenae (BSASuppl. Vol. Series, Νο 24, 1995), 2. Κύθηρα. Το Μινωϊκό Ιερό Κορυφής στον Αγ. Γεώργιο στο Βουνό. 4. Η Κεραμεική της Εποχής του Χαλκού, Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας Αρ. 289, 2014. Η τρίτη μονογραφία, με θέμα τις μυκηναϊκές εικονιστικές τοιχογραφίες από την Δυτική Οικία στις Μυκήνες, είναι υπό δημοσίευση στη σειρά INSTAPMonographs στις ΗΠΑ. Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται επίσης 35 άρθρα/κεφάλαια σε εξειδικευμένα αρχαιολογικά περιοδικά και σε εγχειρίδια, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

Τα τρέχοντα ερευνητικά της προγράμματα περιλαμβάνουν την μελέτη της αρχιτεκτονικής και της στρωματογραφίας από τις ανασκαφές στην Ανατολική Οικία στις Μυκήνεςκαι τον συντονισμό της επιστημονικής ομάδας που μελετά το υπόλοιπο αρχαιολογικό υλικό, εν όψει της δημοσίευσης της ανασκαφής στην σειρά “Ανασκαφαί Μυκηνών” της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, τη μελέτη και δημοσίευση των μυκηναϊκών εικονιστικών τοιχογραφιών της οδού Νιόβης στο Αργος, σε συνεργασία με την Χ. Μπρεκουλάκη, και την μελέτη του μυκηναϊκού αρχαιολογικού υλικού (αρχιτεκτονική, κεραμεική, ελεφαντουργήματα), από το ιερό της Άρτεμης στη Δήλο, σε συνεργασία με την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Έχει επίσης αναλάβει τη μελέτη και δημοσίευση της αρχιτεκτονικής και στρωματογραφίας των μυκηναϊκών οικισμών στο Μακρυχώρι Λάρισας και στα Πευκάκια, Βόλου.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ