V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Σύσκεψη παραγόντων της Αργολίδας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της Τριστέτσας

Σύσκεψη παραγόντων της Αργολίδας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της Τριστέτσας
 Σύσκεψη για το θέμα της Τριστέτσας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2017, στο γραφείο του Υφυπουργού κου Βασίλη Κόκκαλη, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι βουλευτές της Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Ανδριανός (Ν.Δημοκρατία) και Γιάννης Γιάννης Μανιάτης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), ο Δ/ντής του Γραφείου του ΥπΑΑΤ, κος Νίκος Βάγιας.


Από την πλευρά της ΔΑΟΚ Αργολίδας, που προκάλεσε και τη σύσκεψη αυτή, ήταν ο Δημήτρης Δήμου, Δ/ντής της ΔΑΟΚ Π.Ε Αργολίδας και η Κων/να Σπανού, Τμηματάρχης του Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου & Ποιοτικού Ελέγχου.

Το θέμα της συζήτησης ήταν η εξασφάλιση προσωπικού το οποίο είναι απαραίτητο για τις άμεσες δειγματοληψίες της Άνοιξης που πρέπει να γίνουν στις διάφορες εστίες του αργολικού κάμπου όπου έχει εντοπιστεί να δημιουργεί προβλήματα ο ιός της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών. Το πρόβλημα αυτό έχει επανηλειμμένα τεθεί στο Υπ.Α.Α.Τ, αλλά δεν έχει βρεθεί μια λύση που αυτό να επιλύεται διαχρονικά. Αυτό είναι πια αναγκαίο δηλαδή να διενεργούνται κάθε χρόνο έλεγχοι την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, αφού σε αυτές τις χρονικές περιόδους παρατηρείται η καλύτερη συγκέντρωση του ιού στους φυτικούς ιστούς. Οι έλεγχοι είναι επιβελημένοι αφού η Τριστέτσα έχει εγκατασταθεί πιά για τα καλά σε κτήματα που βρίσκονται στη βορειοανατολική πλευρά του αργολικού κάμπου.

Μετά την παρουσίαση του προβλήματος με εικόνες και σχόλια, από την πλευρά της ΔΑΟΚ, ακολούθησε συζήτηση τόσο για την επίλυσή του, τόσο άμεσα όσο και μακροχρόνια.

Το να βρεθεί μια λύση άμεσα, σχετίζεται με το γεγονός ότι με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, κου Α. Χειβιδόπουλου και τη διάθεση των αναγκαίων χρηματικών ποσών, έγινε προμήθεια όπως και κατά την περσινή χρονιά, των αναγκαίων αντιδραστηρίων από την Ισπανία. Τα αντιδραστήρια έχουν ημερομηνία λήξης και για το λόγο αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθούν έγκαιρα. Τις προηγούμενες περιόδους δίνονταν μια κάποια λύση με προσωπικό που διέθετε η ΠΕ Αργολίδας από έκτακτες προσλήψεις εποχιακού προσωπικού. Όμως, για τη τρέχουσα περίοδο εποχιακό προσωπικό δεν πρόκειται να διατεθεί στην ΠΕ Αργολίδας και έτσι το πρόγραμμα των δειγματοληψιών είναι στον αέρα.

Πάντως το θέμα αυτό «σκοντάφτει» στο γνωστό πρόβλημα της στενότητας στη διαδικασία πρόσληψης τόσο μόνιμου όσο και εποχιακού προσωπικού, γεγονός που αντιμετωπίζουν και άλλα Υπηρεσίες, για άλλα επείγοντα θέματα. Σημειώνουμε ότι με δύο παρεμβάσεις στο Υπουργείο Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης απο την πλευρά της Δ.Α.Ο.Κ Π.Ε Αργολίδας και την αποστολή των απαραίτητων εγγράφων δε στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί το πάγια αυτό αίτημα για πρόσληψη έστω εποχιακού γεωπονικού ή έστω εποχιακού προσωπικού μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ.

Μετά την ανταλλαγή απόψεων από όλους τους παρευρισκόμενους που γνωρίζουν πια πολύ καλά το πρόβλημα, αφού έχουν ξαναβρεθεί σε τέτοιες συσκέψεις με προηγούμενες ηγεσίες του Υπ.Α.Α.Τ για το πρόβλημα της Τριστέτσας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κος Μανιάτης ήταν η πέμπτη σύσκεψη, θα γίνουν ενέργειες για την εφαρμογή της διαδικασίας πρόσληψης εποχιακού προσωπικού όπως έγινε και για το πρόβλημα της Οζώδους .Δερματίτιδας στο Έβρο όπου προσλήφθηκε εποχιακό προσωπικό (Κτηνίατροι) για το εργαστήριο εξέτασης δειγμάτων στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον θα υπάρξει και νέα επικοινωνία με την κα Ράνια Αντωνοπούλου, Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για να συμπεριληφθεί σε επόμενη προκήρυξη, πρόσληψη εποχιακού προσωπικού, αποκλειστικά για τη διενέργεια των δειγματοληψιών της Τριστέτσας στο Ν. Αργολίδας.

Επίσης από το Υπ.Α.Α.Τ πρόκειται να κατατεθεί στην Ε.Ε. πρόγραμμα για έγκριση προσωπικού προκειμένου να γίνονται δειγματοληψίες σε καλλιέργειες που απειλούνται από διάφορα παθογόνα καραντίνας όπως είναι και ο ιός της Τριστέτσας.

Ακόμη, ο κος Ανδριανός κατέθεσε το γεγονός των πολλών αιτημάτων που φτάνουν στο γραφείο του, από παραγωγούς που διαμαρτύρονται για την αδυναμία της ΔΑΟΚ Αργολίδας να ελέγξει τα κτήματά τους αφού πια οι παραγωγοί έχουν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος και ενώ αρχικά αντιδρούσαν, τώρα επιζητούν να γίνονται οι αναγκαίοι έλεγχοι.


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ