V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Αργολίδα 8.000 π.Χ.: Ταξίδια στο Αιγαίο με την Παπυρέλα

Αργολίδα 8.000 π.Χ.: Ταξίδια στο Αιγαίο με την Παπυρέλα
Μετά από ανασκαφές που διεξήχθησαν στο σπήλαιο Φράχθη της Αργολίδας ανακαλύφθηκαν κομμάτια οψιδιανού, ενός είδους, σκληρής πέτρας, ο οποίος χρονολογείται στο 8.000 π.Χ. Ο οψιδιανός όμως δεν είναι προϊόν της Αργολίδας αλλά της Μήλου, στην οποία υπήρχαν νταμάρια οψιδιανού.
Βγαίνει λοιπόν το συμπέρασμα ότι ανάμεσα στα δύο αυτά μέρη υπήρχαν εμπορικές συναλλαγές, όχι μέσω ξηράς, αλλά μέσω θάλασσας.
Άρα, χρησιμοποιήθηκε κάποιο είδος πλωτού μέσου, το οποίο θα είχε την δυνατότητα να μεταφέρει ανθρώπους και εμπορεύματα.

Οι μελετητές κατέληξαν ότι η παπυρέλλα, κατασκευασμένη από πάπυρο, ήταν το πλοιάριο που έκανε αυτή την μεταφορά.
Παπυρέλα: Πρωτόγονο κωπήλατο πλοιάριο αποτελούμενο από πολλές χοντρές δεσμίδες λεπτών καλαμιών ("παπύρων") δεμένων μεταξύ τους με σχοινιά. Είχε το σχήμα ενός αμφίπρωρου σκάφους και εξασφάλιζε μεγάλη ευστάθεια, πολύ καλή πλευστότητα και επέτρεπε την μεταφορά εμπορευμάτων. Η παρουσία του στον Ελλαδικό χώρο μαρτυριέται έμμεσα από τις αποδεδειγμένες εμπορικές συναλλαγές των κατοίκων του Αιγαίου Πελάγους (π.χ. μεταφορά οψιδιανού από τη Μήλο στο σπήλαιο Φράχθι της Αργολίδας) από την 9η χιλιετία π.Χ. και άμεσα από την επιβίωσή του ως τις μέρες μας στην Κέρκυρα. Ο αρχαιολόγος Χάρης Τζάλας απέδειξε πειραματικά την δυνατότητα της πραγματοποίησης με παπυρέλλα 6 μέτρων με 6 κωπηλάτες ενός πολυήμερου ταξιδιού ανοικτής θάλασσας 75 ναυτικών μιλίων από το Σούνιο στη Μήλο.

ΠΗΓΕΣ: "Χάρης Τζάλας, Πλοία και ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο (άρθρο)"
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ