ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Ο Γιάννης Ανδριανός στις εργασίες του Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα “Επιστήμη και Φιλοσοφία – Συνύπαρξη μέσα από τον πολιτισμό”

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:40:00 π.μ. | |
Ο Γιάννης Ανδριανός στις εργασίες του Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα “Επιστήμη και Φιλοσοφία – Συνύπαρξη μέσα από τον πολιτισμό”
 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός παρέστη στις εργασίες του Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα “Επιστήμη και Φιλοσοφία – Συνύπαρξη μέσα από τον πολιτισμό” που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, ο Δήμος Επιδαύρου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας.

Ο κ. Ανδριανός στον χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Θέλω να συγχαρώ την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, τον Δήμο Επιδαύρου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος επιστημονικού συμποσίου, και βεβαίως, να καλωσορίσω τους συμμετέχοντες στην Επίδαυρο και την Αργολίδα.

Η επιλογή του ιερού τόπου της Επιδαύρου και του Ασκληπιείου έχει μεγάλη συμβολική σημασία. Κι αυτό γιατί η απάντηση που η αρχαία ελληνική σκέψη έδωσε στο βασικό ερώτημα του Συμποσίου, τη σχέση Επιστήμης και Φιλοσοφίας, όχι απλώς παραμένει ακόμη και σήμερα επίκαιρη, αλλά και είναι η θεμελιακή προϋπόθεση τόσο για τη διαρκή διερεύνηση του ορίζοντα των ανθρώπινων γνώσεων, όσο και για την προς το αγαθό χρήση της γνώσης αυτής.

Η επιστήμη και η φιλοσοφία στην αρχαία σκέψη δεν είναι απλώς συμπληρωματικές έννοιες, αλλά συνιστούν μια αδιαχώριστη ενότητα στην κατεύθυνση της αναζήτησης της αλήθειας. Είναι οι δύο αλληλοτροφοδοτούμενες όψεις του ίδιου εργαλείου, της ανθρώπινης λογικής.

Αυτή την ολότητα, ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες, ως προνομιακοί θεματοφύλακες και διαχειριστές της τεράστιας παρακαταθήκης της πνευματικής παράδοσης που έδωσε υπόσταση στις δύο αυτές έννοιες, οφείλουμε να την υπενθυμίζουμε εμφατικά.

Κι αυτό γιατί συχνά σήμερα η επιστήμη και η φιλοσοφία παρουσιάζονται ως αυτονομημένες – αφ' ενός προβάλλεται η ιδέα ότι η τεχνοκρατική επιστήμη δεν χρειάζεται, ή ακόμη δεν χρειαζόταν ποτέ, τα φιλοσοφικά θεμέλια που καταδεικνύουν τη μέθοδο και τα όριά της, και αφ' ετέρου διάφορα φιλοσοφικά ρεύματα προτείνουν ως προνομιακό πεδίο του φιλοσοφικού στοχασμού την αυτοαναφορικότητα, συχνά αφαιρώντας από τη φιλοσοφία τη ζωτικότητα και τη σημασία της για τις ζωές των ανθρώπων και των κοινωνιών.

Μιλώ βεβαίως γενικεύοντας και υπεραπλουστεύοντας, καθώς οι σημαντικοί εκπρόσωποι αυτών των ρευμάτων η αλήθεια είναι πως δεν υποπίπτουν στα σφάλματα αυτά. Όμως οι λιγότεροι ικανοί οπαδοί τους, και η πρόχειρη εκλαϊκευση της σκέψης και των πορισμάτων τους τροφοδοτούν τον δημόσιο διάλογο με λάθος συμπεράσματα και ανοίγουν το δρόμο για εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις, τόσο στο επιστημονικό και φιλοσοφικό πεδίο, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία.

Έχει γι' αυτό μεγάλη σημασία κάθε προσπάθεια διασάφησης αυτού του ζητήματος, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η πρωτοβουλία ανήκει σε διακεκριμένους επιστήμονες και φιλοσόφους όπως στο Συμπόσιο αυτό.

Με την πεποίθηση λοιπόν ότι τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης θα συμβάλλουν στην προσπάθεια της αποκατάστασης της ενότητας στην αναζήτηση της αλήθειας, για μια ακόμη φορά θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες και να ευχηθώ αυτή η προσπάθεια να έχει τη συνέχεια που της αξίζει”.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ