V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

«Οιδίποδα επί Κολωνώ» με Κώστα Καζάκο στην Επίδαυρο αλλά χωρίς το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

«Οιδίποδα επί Κολωνώ» με Κώστα Καζάκο στην Επίδαυρο αλλά χωρίς το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
 Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου οι προγραμματισμένες παραστάσεις θα είναι τελικά 7, εκ των οποίων οι έξι καινούριες και μία επανάληψη, αυτή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τους «Επτά Επί Θήβας» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Η έκπληξη που διαπιστώσαμε είναι πως η προαναγγελθείσα παράσταση του «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, ανακοινώθηκε από τον κ. Θεοδωρόπουλο όχι ως συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας όπως αναμέναμε αλλά απλά με τον τίτλο της και το όνομα του σκηνοθέτη. Πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, πως θα πρόκειται τελικά για ανεξάρτητη παραγωγή της Venus ΑΕ, με τον βετεράνο πρωταγωνιστή Κώστα Καζάκο πάντως στον κεντρικό ρόλο. Ο κ. Καζάκος διατελεί και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας.

Σύμφωνα με αναλυτική ανάρτηση του elculture.gr, του σάιτ δηλαδή του Ελληνικού Φεστιβάλ (Αθηνών & Επιδαύρου) γράφονται τα εξής για την παράσταση του Σταύρου Τσακίρη που θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο στις 7 και 8 Ιουλίου 2017.

Στην τελευταία τραγωδία του Σοφοκλή, ο Οιδίπους φτάνει στο άλσος του Κολωνού, στις παρυφές της πόλεως των Αθηνών, ζητώντας φιλοξενία – ένας «ξένος», τυφλός και ρακένδυτος μετά από δεκαετή περιπλάνηση. Χρειάζεται έναν τόπο ν’ αναπαυθεί, καθώς διαισθάνεται το τέλος να πλησιάζει. Μόνος συμπαραστάτης του η κόρη-αδελφή του Αντιγόνη. Μετά από διαπραγματεύσεις, του επιτρέπεται να κατοικήσει στα «σύνορα», στο μεταίχμιο νομιμότητας και παρανομίας, ζωής και θανάτου. Μέσα από τις συναντήσεις του με τον Θησέα, τον Κρέοντα, τη μικρότερη κόρη-αδελφή του Ισμήνη και τον γιο-αδελφό του Πολυνείκη κάνει ανασκόπηση της ζωής του και στοχάζεται επάνω στο παράλογο του ανθρώπινου βίου.

Σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, που υιοθετεί εδώ τη φόρμα του αφηγηματικού θεάτρου, ο θίασος εξιστορεί στους θεατές αυτή την ιστορία-«παραβολή», σ’ έναν άδειο χώρο, με ελάχιστα αντικείμενα. Οι ηθοποιοί ενδύονται τους ήρωες, που εμφανίζονται κι εξαφανίζονται σαν οπτασίες του ετοιμοθάνατου Οιδίποδα. Η μουσική, σε σύνθεση Μίνωα Μάτσα, εκτελείται ως παράλληλο κείμενο από τις φωνές των ηθοποιών και δίνει στο θέαμα τον χαρακτήρα ενός επικολυρικού ποιήματος. Στον ομώνυμο ρόλο ο σπουδαίος Κώστας Καζάκος.

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης • Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης • Σκηνικά: Κέννυ ΜακΛέλλαν • Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου • Μουσική: Μίνως Μάτσας.

Παίζουν οι: Δημήτρης Λιγνάδης (Ξένος), Κώστας Καζάκος (Οιδίπους), Κόρα Καρβούνη (Αντιγόνη), Τζένυ Κόλλια (Ισμήνη), Γιάννος Περλέγκας (Θησέας), Δημήτρης Ήμελλος (Κρέων), Δημήτρης Λάλος (Πολυνείκης) και 8μελής χορός ηθοποιών. Παραγωγή: Venus A.E.

Να προσθέσουμε ότι στη Μικρή Επίδαυρο θα επικρατήσει ένα περισσότερο εναλλακτικό βλέμμα πάνω στο αρχαίο δράμα, φιλοξενώντας, μεταξύ άλλων, και μια παραγωγή του Φεστιβάλ της Αβινιόν σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πυ. Θέση θα έχει στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ και η ερευνητική προοπτική στον αρχαίο χορό με παραστάσεις εν εξελίξει, όπως και εργαστήρια και σεμινάρια στο πλαίσιο του Λυκείου Επιδαύρου.

Ειδικότερα, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου θα ανέβουν οι εξής παραστάσεις:

- "Επτά επί Θήβας του Αισχύλου" (σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις – Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος) – 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου 2017

- "Οιδίπους επί Κολωνώ" του Σοφοκλή (σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης) 7 & 8 Ιουλίου

- "Βάκχες" του Ευριπίδη (σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος – ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας), 14 & 15 Ιουλίου

- "Ειρήνη" του Αριστοφάνη - Μια μουσική παράσταση σε σύνθεση του Νίκου Κυπουργού (σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης – Εθνικό Θέατρο), 21 & 22 Ιουλίου 2017

- "Άλκηστη" του Ευριπίδη (σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου – Εθνικό Θέατρο), 28 και 29 Ιουλίου 2017

- "Μήδεια" του Ευριπίδη - Η βαρβαρότητα του έρωτα (σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη - Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων) με τη Μαρία Ναυπλιώτου, 4 & 5 Αυγούστου 2017

- "Πέρσες" του Αισχύλου (σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης), με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Άτοσσα), τον Χάρη Χαραλάμπους (Αγγελιαφόρος) και τον Νίκο Ψαρρά (Δαρείος), 11 και 12 Αυγούστου 2017.

*Στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου θα ανέβουν οι παραστάσεις: "Μήδεια" του Ευριπίδη (Δημήτρης Καραντζάς), "Άφιξις"- Με αφετηρία τη Μνηστηροφονία από την ομηρική Οδύσσεια (Ιώ Βουλγαράκη – ΠΥΡ), "Κύκλωπας" του Ευριπίδη (Παντελής Δεντάκης), "Προμηθέας Δεσμώτης" και «Ικέτιδες» του Αισχύλου (Ολιβιέ Πυ).
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ