ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Ο Γιάννης Ανδριανός στην ενημερωτική εκδήλωση για την αντιμετώπιση των παθήσεων των εσπεριδοειδών στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:37:00 μ.μ. | |
Ο Γιάννης Ανδριανός στην ενημερωτική εκδήλωση για την αντιμετώπιση των παθήσεων των εσπεριδοειδών στο Ναύπλιο
 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός παρευρέθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση για την αντιμετώπιση των παθήσεων των εσπεριδοειδών με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Ναύπλιο.

Ο κ. Ανδριανός τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Θέλω να συγχαρώ τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας για τη διοργάνωση της σημερινής πολύ ενδιαφέρουσας ενημερωτικής εκδήλωσης.

Η παραγωγή εσπεριδοειδών στην Αργολίδα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικές προκλήσεις, που δυστυχώς εκτείνονται και πέρα από τα ήδη μεγάλα προβλήματα του υψηλού κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών για τους παραγωγούς και των αβάσταχτων συχνά επιβαρύνσεων.

Η μύγα της Μεσογείου, που είναι το κύριο αντικείμενο της σημερινής εκδήλωσης, η τριστέτσα και οι υπόλοιπες παθολογίες είναι προκλήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσουμε με τρόπο που θα διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και ταυτόχρονα την ποιότητα και την ασφάλεια του τελικού προϊόντος και την προστασία του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα έχουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής που εκδηλώνονται είτε αυτόνομα, όπως οι ολοένα και συχνότερες καταστροφικές χαλαζοπτώσεις  και η υδαρής κηλίδα στα μανταρίνια, είτε ενισχυτικά προς τις ασθένειες των δέντρων.

Και βεβαίως, το πρόβλημα αφορά κάθε καλλιέργεια. Αναφέρω χαρακτηριστικά την ακαρπία στα ελαιόδεντρα, το οξυμένο πρόβλημα του δάκου και τον μεγάλο κίνδυνο της ξυλέλλας που απειλεί με καταστροφή την παραγωγή σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Απέναντι σ' αυτές τις προκλήσεις οφείλουμε να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα. Σ' αυτή την κατεύθυνση, είναι πολύ χρήσιμη η σημερινή ενημερωτική εκδήλωση, όμως παράλληλα, χρειάζονται δράσεις για την οργανωμένη και συντονισμένη πρόληψη και αντιμετώπιση των νόσων στο πεδίο, για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών και την αύξηση βεβαίως των αποζημιώσεων σε ένα επίπεδο που θα ανταποκρίνεται στη ζημιά που υφίστανται οι παραγωγοί.

Γιατί, για παράδειγμα στην τριστέτσα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε για κάθε δένδρο που προσβάλλεται, πρέπει να εκριζωθούν όλα τα δένδρα σε ακτίνα 15 μέτρων από το μολυσμένο, που μπορεί αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εκριζωθούν δεκάδες δένδρα για κάθε 1 μολυσμένο, ενώ η εφάπαξ αποζημίωση δεν αρκεί για να καλύψει παρά μόνο τα έξοδα εκρίζωσης, καθώς, εκτός της ειδικής φροντίδας που απαιτείται για την απολύμανση του προσβεβλημένου χώρου, τα νέα δένδρα που θα φυτευθούν χρειάζονται σχεδόν μία δεκαετία για να προσεγγίσουν το μέσο όρο παραγωγής.

Όπως βεβαίως χρειάζεται μια ευρεία συμφωνία για την αναθεώρηση και τον εμπλουτισμό του καταλόγου των καλυπτόμενων ζημιών του ΕΛΓΑ ώστε καταστροφές όπως η υδαρής κηλίδα, καθώς και ευρύτερα οι ολοένα και μεγαλύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να καλύπτονται επαρκώς.

Σ' αυτή την κατεύθυνση λοιπόν πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε, και σε ό,τι με αφορά θα συνεχίζω να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια αναδεικνύοντας τα προβλήματα των αγροτών της Αργολίδας και διεκδικώντας τις αρμόζουσες κάθε φορά λύσεις.

Με την πεποίθηση λοιπόν ότι η σημερινή εκδήλωση θα δώσει πολύτιμη και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης για την παραγωγή εσπεριδοειδών του τόπου μας, εύχομαι κάθε επιτυχία και καλή συνέχεια με νέες τέτοιες σημαντικές δράσεις και στο μέλλον”.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ