ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΙΟΒΕ: Βελτίωση οικονομικού κλίματος, υποχώρηση όμως της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:12:00 π.μ. | |
ΙΟΒΕ: Βελτίωση οικονομικού κλίματος, υποχώρηση όμως της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
 Βελτιώνεται, σύμφωνα με έρευνα από το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών, οριακά ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Μάρτιο φθάνοντας στις 93,4 μονάδες έναντι 92,9 μονάδων τον Φεβρουάριο. Το επίπεδο αυτό είναι χαμηλότερο από το επίπεδο του Ιανουάριου (95,1), είναι ελαφρώς όμως υψηλότερο από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι (90,5 μονάδες). 

Στους επιχειρηματικούς τομείς, με εξαίρεση το Λιανικό εμπόριο, σημειώνεται μικρή άμβλυνση της απαισιοδοξίας, κυρίως λόγω καλύτερων προβλέψεων για την πορεία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Αντίθετα, νέα κάμψη σημειώνεται στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Συνολικά η αβεβαιότητα που δημιουργεί η εκκρεμότητα της αξιολόγησης του προγράμματος και η αναβολή πιθανών θετικών επιδράσεων που μπορούν να επέλθουν όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση κυρίως στις συνθήκες ρευστότητας, επηρεάζει το οικονομικό περιβάλλον. Η φθίνουσα τάση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά λογικά τις αυξανόμενες πιέσεις στο φορολογικό, ασφαλιστικό και εργασιακό πεδίο.

Αναλυτικότερα:

> στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποδηλώνει διόγκωσή τους. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση δεν μεταβλήθηκαν ουσιαστικά.
> στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης αμβλύνονται, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση παραμένουν οριακά θετικές.
> στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποδυναμώνονται, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ οι εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων παρέμεινε ενισχυμένος.
> στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων περιορίστηκαν, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις απασχόλησης επιδεινώθηκαν περαιτέρω.
> στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κυρίως λόγω των αισθητά δυσμενέστερων προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάστασή τους και για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι προβλέψεις για την ανεργία επίσης βελτιώθηκαν, αλλά οριακά, ενώ η πρόθεση για αποταμίευση κατέγραψε νέο ιστορικά χαμηλό.
Ειδικότερα οι προβλέψεις ανα κλάδο συνοψίζονται ως ακολούθως:

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Μικρή βελτίωση επιχειρηματικών προσδοκιών, αισιόδοξες προβλέψεις για την παραγωγή
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε και τον Μάρτιο, φθάνοντας στις 93,7 (από 91,8) μονάδες, οριακά χαμηλότερα έναντι της αντίστοιχης περυσινής του επίδοσης (94,8 μονάδες). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση δεν μεταβάλλονται ουσιαστικά, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται.
Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφονται μικτές τάσεις τον Μάρτιο: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο χάνουν 5 μονάδες (+4 μον. το ισοζύγιο), ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες βελτιώνονται (+28 από +23 μον. ο δείκτης). Τέλος, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού περιορίζεται κατά 3 μονάδες (στις -6 μον.).

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Βελτίωση προσδοκιών σε Δημόσια έργα και Ιδιωτικές κατασκευές
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές, μετά την πτώση Φεβρουάριου, ανακάμπτει και διαμορφώνεται στις 51,8 (από 46,2) μονάδες, σε επίπεδο πάντως κατώτερο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή του επίδοση (65,8 μον.). Σε κλαδικό επίπεδο, η τάση είναι ανοδική τόσο στα Δημόσια Έργα, όσο και στις Ιδιωτικές Κατασκευές, ενώ οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εξομαλύνονται σχετικά, όπως συμβαίνει και με τις αρνητικές προβλέψεις απασχόλησης.

ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Αμετάβλητες οι επιχειρηματικές προσδοκίες, μειωμένες οι τρέχοοσες πωλήσεις
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο παραμένει τον Μάρτιο περίπου στα ίδια επίπεδα, στις 89,6 (από 90,1) μονάδες, χαμηλότερα πάντως σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (94,4 μον.). Από τις κύριες μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχοοσες πωλήσεις αποδυναμώνονται, αντίθετα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους που ενισχύονται, ενώ οι εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων
παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Αμετάβλητος παραμένει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Οχήματα - Ανταλλακτικά τον Μάρτιο, ο οποίος φθάνει στις 97,1 μονάδες, σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό (106,8 μον.). Πτώση καταγράφουν οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις του κλάδου, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις -3 (από +4) μονάδες.
Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στα Πολυκαταστήματα κινούνται καθοδικά τον Μάρτιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 95,7 (από 106,3) μονάδες, σε ελαφρώς υψηλότερη τιμή από την αντίστοιχη περσινή (91,2 μον.).

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ:
Μικρή ανάκαμψη προσδοκιών, βελτίωση στη ζήτηση
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες βελτιώνεται τον Μάρτιο, κινούμενος στις
(από 76,9) μονάδες, ανώτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα (66 μονάδες). Από τις επιμέρους μεταβλητές τοο δείκτη, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αμβλύνονται, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Ξενοδοχεία - Εστιατόρια - Τουριστικά Πρακτορεία
ενισχύεται τον Μάρτιο στις 96,8 (από 92,7) μονάδες, σε υψηλότερο επίπεδο έναντι του αντίστοιχου περυσινού (80,2 μον.). Οι εκτιμήσεις για την πορεία της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων παραμένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα (+3 από +2 μον. το ισοζύγιο), ενώ στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ο σχετικός δείκτης κερδίζει έδαφος (+11 από +2 μον.).

Ανάκαμψη καταγράφεται και στον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις Διάφορες Επιχειρηματικές Δραστηριότητες, ο οποίος κινείται στις 62 (από 54,9) μονάδες, ανώτερα από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα (53,6 μον.).

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού κινείται ελαφρώς ανοδικά τον Μάρτιο, φθάνοντας στις 70,8 (από 67,3) μονάδες, σε κατώτερα πάντως επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά (73,6 μον.).
Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις Χερσαίες Μεταφορές βελτιώνονται τον Μάρτιο, με τον συνολικό δείκτη να κινείται στις 81,2 (από 70,6) μονάδες, σε πολύ ανώτερη τιμή σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή (47,1 μον.). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται αισθητά (-5 από -21 μον. το ισοζύγιο), ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση ανακάμπτουν ελαφρά (-21 από -26 μον. ο δείκτης).

Πηγή: ΙΟΒΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ