ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

9ος Αρχαίος Μυκηναϊκός Δρόμος στις 4 Ιουνίου 2017

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:01:00 π.μ. | |
9ος Αρχαίος Μυκηναϊκός Δρόμος στις 4 Ιουνίου 2017
Οι "πολύχρυσες" Μυκήνες αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους παγκοσμίως. Η φιλόξενη Προσύμνη, μια περιοχή που είχε την τύχη να μη στερηθεί ποτέ το βήμα, τη φωνή, τον ιδρώτα, την αγάπη των ανθρώπων.


Η διαδρομή με αφετηρία την πύλη των Λεόντων, το υπέροχο αυτό μεγαλιθικό μνημείο που θεωρείται ως το πρώτο παράδειγμα μνημειώδους γλυπτικής στην Ευρώπη, περνά από πολλά σημεία μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος: ελληνιστικός πύργος, ρωμαϊκά λουτρά και δεξαμενή, θολωτός μυκηναϊκός τάφος, ερείπια μυκηναϊκού οικισμού στο λόφο Μαστό, ακολουθώντας τα ίχνη ενός αρχαίου Μυκηναϊκού δρόμου που συνέδεε την ακρόπολη των Μυκήνων με το λεκανοπέδιο της Προσύμνης.

Στη Μυθολογία η Πρόσυμνα είχε αδελφές την Ακραία και την Εύβοια. Και οι τρεις τους ήταν κόρες του ποταμού Αστερίωνα και παραμάνες της θεάς Ήρας. Η λέξη Πρόσυμνα χρησίμευε πολλές φορές ως επίθετο. Η θεά Δήμητρα αποκαλείτο στην Αργολίδα Πρόσυμνα. Στη Λέρνη βρέθηκε γλυπτή εικόνα, παριστάνοντας σκηνή από τα μυστήρια, όπου διακρίνεται το μυθικό πρόσωπο Πρόσυμνας. «Προσύμνεως Λεώς» λέγονταν οι μυημένοι στα Λερναία Μυστήρια. Αυτό μας επιτρέπει να ετυμολογήσουμε τη λέξη «Προσύμνεως» ως αυτός ο οποίος πήγαινε στο ναό για να προσκυνήσει και να λατρέψει το Θεό.

Στη μυκηναϊκή εποχή η περιοχή αποτέλεσε αγροτικό και βιοτεχνικό κέντρο που εφοδίαζε την πόλη των Μυκηνών ενώ ήταν σημαντικός σταθμός στην Κοντοπορεία οδό, που συνέδεε την Αργολίδα με την Κορινθία. Η οδός αυτή ξεκινούσε από Κόρινθο και ακολουθούσε τη διαδρομή Χιλιομόδι – Αρχαία Τενέα – Κλεισούρα Αγιονορίου – Πρόσυμνα, κατέληγε στο Άργος και ήταν σημαντική στη βυζαντινή εποχή, τη Φραγκοκρατία αλλά και την Τουρκοκρατία.

Στην περιοχή της Πρόσυμνας, του Αγιονορίου και της Κλεισούρας, διαδραματίστηκε η δεύτερη φάση της μάχης των Δερβενακίων το 1822, όπου ο Δράμαλης υπέστη συντριπτική ήττα από το Νικηταρά και καταξιώθηκε ο. Κολοκοτρώνης.

Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΥΜΝΑΣ

Μια όμορφη αρχόντισσα που έρχεται κατευθείαν από τη Μυκηναϊκή εποχή, η «Κυρά της Πρόσυμνας», ένα ελεφάντινο αριστουργηματικό γυναικείο ειδώλιο αποτελεί έμπνευση για το 9ο Αρχαίο Μυκηναϊκό Δρόμο. Προέρχεται από τον πλούσιο τάφο της Πρόσυμνας. Η γυναικεία μορφή φοράει πλούσια φούστα με πτυχώσεις, έχει το στήθος ακάλυπτο, περιδέραιο διακοσμημένο με κρινοπάπυρους, εύρημα σύνηθες στους μυκηναϊκούς τάφους.

Πρόκειται για ένα έργο μοναδικό και για τις πολύτιμες πληροφορίες που προσφέρει στην παγκόσμια ιστορία της ενδυμασίας, αλλά και του καλλωπισμού. Άλλωστε μέσα από τις ανακτορικές τοιχογραφίες, τα αρχεία της Γραμμικής Β΄ γραφής και χημικές αναλύσεις έχουν εντοπιστεί πλείστες καλλυντικές ουσίες σε πολυτελή Μυκηναϊκά σκεύη .

Ας ακολουθήσουμε λοιπόν τα ίχνη του βασιλιά Αγαμέμνονα, του νικητή του πολέμου της Τροίας πάνω στο χρυσό του άρμα, προς τα αγαπημένα μονοπάτια της Κυράς της Πρόσυμνας, της όμορφης αρχόντισσας του 14ου Αιώνα π.Χ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ