Η γαστρονομία αποτελεί ένα από τα αυθεντικά πολιτιστικά στοιχεία ενός τόπου και δυνατό «χαρτί» της Ερμιονίδας με τις ιδιαιτερότητες της γεύσης να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, την ιστορία αλλά και την κουλτούρα της κάθε κοινωνίας, που διαχέονται στον χώρο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια ταβέρνα.
Συνεχίζοντας, λοιπόν, το γαστρονομικό μας ταξίδι κάνουμε μια στάση στη -μισού αιώνα λειτουργίας- οικογενειακή ταβέρνα της Μαρίας, στο λιμάνι της Ερμιόνης Αργολίδας, όπου εκεί η κυρία Μαρία, από το 1990 μέσα στο μαγαζί και ούσα ιδιοκτήτρια από το 2015, σε άκρως φιλικό κλίμα μας καλωσορίζει χειμώνα - καλοκαίρι, από τις πρώτες πρωινές ώρες έως τα μεσάνυχτα με καφέδες, γλυκά και νόστιμους ελληνικούς παραδοσιακούς μεζέδες, συνοδευόμενους με μπύρα και ουζάκι.
Η γεύση μοιάζει να είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, κάτι που επιτυγχάνεται άριστα στο γραφικό ταβερνάκι αυτό, όπου η μητέρα και η αδελφή της Μαρίας, οι κυρίες Παρασκευή και Αντωνία, την βοηθούν στην κουζίνα φτιάχνοντας και σερβίροντας ευωδιαστά μαγειρευτά πιάτα όπως χταποδάκι στα κάρβουνα, σαρδέλα και γαύρο στο τηγάνι, αλλά και σπιτικούς κεφτέδες, μελιτζάνες στο φούρνο, μουσακά και χοιρινό ψητό.