ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ο δρόμος προς την ανάπτυξη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:12:00 μ.μ. |
Ο δρόμος προς την ανάπτυξη
Της Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτας
Δικηγόρου - Βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α

 Αν ήταν ένα ή δυο οικονομικά δεδομένα, θα μπορούσε κανείς να μην δώσει ιδιαίτερη σημασία, να τα θεωρήσει ως ένα ακόμη αποτυχημένο ξεκίνημα της ανάκαμψης. Έχουμε ξεγελαστεί τόσες φορές στο παρελθόν. Έχουμε κάνει την επιθυμία μας πραγματικότητα. Να θυμηθούμε τον ισχυρισμό στη Βουλή του τότε πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου ότι το 2011 θα είναι το έτος της επιστροφής στην ανάκαμψη. Ή ακόμα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ότι το 2014 ξεκίνησε η ανάκαμψη στην οποία, αλλοίμονο, έθεσε τέλος η εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Όμως τα σημερινά δεδομένα μας δείχνουν, χωρίς αμφιβολία, ότι έχουμε φανερά και αδιαμφισβήτητα σημάδια ανάκαμψης:

- μείωση της ανεργίας σε χαμηλά 16 ετών

- μείωση του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων (επιτόκιο δανεισμού της χώρας μας)

- Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

- Αύξηση εξαγωγών και εισαγωγών

- αύξηση της έκδοσης οικοδομικών αδειών κατά 11%

- αύξηση 10% των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων

- πλεόνασμα κεντρικής κυβέρνησης της τάξης του 4,2%

- πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης της τάξης του 1%

- ορατό κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης που θα μας εντάξει στη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση και άρα στη δυνατότητα σχετικού φτηνού χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

- επικείμενη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων

Η μείωση της ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΤΑΤ και της ΕΡΓΑΝΗ, είναι ρεκόρ 16 ετών. Από το 2001 είχαμε να δούμε τέτοιους αριθμούς. Θετικό κατά 92.132 θέσεις εργασίας είναι το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα για τον μήνα Απρίλιο 2017, τρίτο κατά σειρά μήνα που παρουσιάζει τέτοιο θετικό ισοζύγιο. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει επίσης, ότι η πλειονότητα όσων μπαίνουν ξανά στην αγορά εργασίας, βρίσκουν κανονική δουλειά με πλήρη σύμβαση εργασίας, και όχι μερική απασχόληση δύο- τριών ωρών. Παρόλο που η ανεργία είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα (περίπου 22%), μια δυναμική φαίνεται να διαμορφώνεται και όλα δείχνουν ότι αυτή θα συνεχιστεί, τόσο με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε για τον τουρισμό, όσο και για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Οι οικοδομικές άδειες είναι, σε αριθμό, σε τετραγωνικά μέτρα και σε όγκο, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, αυξημένες κατά 11,1% σε σχέση με αυτές του πρώτου τριμήνου του 2016. Φυσικά δεν θα ξεκινήσουν αμέσως οι κατασκευές, αλλά η αύξηση φανερώνει ότι κάποιοι ετοιμάζονται.

Στο χαμηλότερο ποσοστό της 5ετίας τα ελληνικά ομόλογα “συνεχίζουν να σπάνε τα ρεκόρ”. Οι επενδυτές αρχίζουν να ποντάρουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα γίνονται σημαντικά, λιγότερο επικίνδυνα από τα αντίστοιχα πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Αν, επιπλέον, επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον και η μακρόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, πχ σε βάθος 40-50 ετών, τότε τα ελληνικά ομόλογα και το αξιόχρεο της χώρας θα αναβαθμιστεί. Όλες οι λεγόμενες “αγορές”, βλέπουν σήμερα ότι η Πορτογαλία, για παράδειγμα, διαθέτει μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ της για την εξυπηρέτηση του χρέους της (περίπου 4%) από ό,τι η Ελλάδα (περίπου 3,3%).

Η καλυτέρευση των οικονομικών στοιχείων, επέτρεψε ήδη την αναγγελία μείωσης του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων, από 24% σε 13%, από 01-07-2017.

Οι δείχτες φαίνεται ότι αρχίζουν να ευημερούν. Το θέμα είναι αυτή η ευημερία να αντιστοιχηθεί και να φανεί στην καθημερινή μας ζωή. Να περάσει η χώρα σε μια περίοδο σταθερότητας και κανονικότητας. Να μοιραστούν δίκαια τα οφέλη της ανάπτυξης και να οικοδομηθεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ