Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της 3ης Συνεδρίασης της Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Ο κ. Ανδριανός στην παρέμβασή του, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Η σημερινή συνάντηση γίνεται στη σκιά της πρόσφατης έντονης χαλαζόπτωσης στο αργολικό πεδίο που είχε ως αποτέλεσμα σημαντικότατες ζημιές στην παραγωγή προϊόντων και στο φυτικό κεφάλαιο, ενώ εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και φωτοβολταϊκών έχουν σε αρκετές περιπτώσεις καταστραφεί ολοσχερώς. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στο πρόβλημα της μη καρπόδεσης των ελαιοδέντρων, λόγω του καύσωνα την περίοδο της ανθοφορίας.
Η κατάσταση είναι τραγική. Πρέπει άμεσα να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα, για την χωρίς καθυστερήσεις αποζημίωση των παραγωγών που επλήγησαν, αλλά και για τη λήψη των αναγκαίων προβλέψεων για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους προς το κράτος και οργανισμούς όπως η ΔΕΗ, καθώς οι παραγωγοί αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αντιμετωπίζοντας την αγωνία της οικονομικής τους επιβίωσης.
Σε ό,τι αφορά τώρα το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα βασικό εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής, και μάλιστα, είναι πιθανότατα το τελευταίο με τόσους πόρους για την Ελλάδα, καθώς η επικείμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει νέα δεδομένα.
Και δυστυχώς, βλέπουμε στην υλοποίησή του ανησυχητικές καθυστερήσεις, την ώρα μάλιστα που οι αγρότες χρειάζονται αυτές τις τονωτικές ενέσεις προκειμένου όχι απλώς να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια, αλλά για να μείνουν στη ζωή.
Βλέπουμε για παράδειγμα προδημιοσιεύσεις και σχεδιασμούς και κανένα πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει, την ώρα που ήδη μπήκαμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Είδαμε τα προβλήματα με τους νέους αγρότες, όπου δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί οι φάκελοι και η καθυστέρηση φτάνει τον ενάμιση χρόνο. Είδαμε τα προβλήματα με τη βιολογική καλλιέργεια και τις εντάξεις που δεν έγιναν, χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε την κατάληξη.
Πρέπει λοιπόν η Κυβέρνηση να αποδείξει στην πράξη τη βούλησή της να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο που ακούει τις διακηρύξεις και ακόμη περιμένει με αγωνία αυτές τις τονωτικές ενέσεις. Πρέπει η κυβέρνηση να αποδείξει στην πράξη ότι έχει στόχους και προοπτική για την ελληνική πρωτογενή παραγωγή, η οποία μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ανάταξης της εθνικής μας οικονομίας και της επιστροφής στην ανάπτυξη.
Όπως επίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν τα λάθη τα οποία έχουν γίνει. Αναφέρω χαρακτηριστικά τα σοβαρά ζητήματα με τους δασικούς χάρτες. Αναφέρω το λάθος του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί που είχε εντελώς τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα – θυμίζω ότι η κυβέρνηση είχε στόχο να εισπράξει 100 εκατομμύρια και τελικά εισέπραξε μόλις 16 εκατομμύρια ευρώ, με παράπλευρη συνέπεια τη σημαντική αύξηση της λαθρεμπορίας. Αναφέρω το πρόβλημα των εγγυητικών που για τους περισσότερους παραγωγούς είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν καθώς στην πλειονότητά τους είναι υπερχρεωμένοι και μάλιστα όχι με δική τους ευθύνη. Και αναφέρω επίσης την πάγια ανάγκη για απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης στα προγράμματα καθώς το γραφειοκρατικό βάρος παραμένει σημαντικό και είναι συχνά ανυπέρβλητο εμπόδιο για παραγωγούς που και θέλουν και μπορούν να ενταχθούν.
Τονίζω τέλος την ανάγκη να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις τα αναγκαία έργα, όπως εδώ στην Αργολίδα το έργο πνοής του Αναβάλου με τις επεκτάσεις του, που σημειώνει μεγάλες καθυστερήσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο. Επίσης, πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και των ΑΠΕ για τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρέυματος και κατ' επέκταση του κόστους παραγωγής των αγροτών.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ξανά το ρόλο της πρωτογενούς παραγωγής στην ανασύνταξη της χώρας. Η ουσιαστική στήριξη των παραγωγών, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας μας, η δυναμική προώθηση των προϊόντων μας στις υφιστάμενες και σε νέες αγορές, η έμφαση στην πιστοποίηση, την τυποποίηση και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας, η σύνδεση με τον τουρισμό είναι στόχοι τους οποίους οφείλουμε να πετύχουμε για να διασφαλίσουμε την επιβίωση του αγροτικού κόσμου, της περιφέρειας, αλλά και συνολικά της εθνικής μας οικονομίας.
Χρειάζεται λοιπόν σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, συστηματική και αποτελεσματική δουλειά για να σταματήσει ο αγροτικός μας κόσμος να βλέπει τις ευκαιρίες να χάνονται.