Με την ψήφο του Ναυπλιακού Λαού διαχειρίστηκα επί δεκαετία ως δήμαρχος τα ποικίλα προβλήματα του Δήμου και από τη διαχείριση αυτή αντλώ τη σχετική εμπειρία με βάση την οποία προτίθεμαι να σχολιάσω τα όσα λέγονται ειδικώτερα για την πρόσφατη αξιολόγηση του προγράμματος της Ελληνικής Οικονομίας στο γιούρογκρουπ.
Η Κυβέρνηση με τη γνώριμη τακτική της πανηγυρίζει. Πήραμε 8,5 δις για να πληρώσουμε μέρος από τα δάνειά μας και τίποτα περισσότερο.
Μα και αν ακόμα μας χάριζαν το σύνολο του χρέους, τουλάχιστον με την παρούσα κυβέρνηση πάλι θα δημιουργούσαμε ένα νέο χρέος προκειμένου να υπηρετηθεί το κομματικό – πελατιακό κράτος.
Έχει τονισθεί από ειδικότερους από εμέ ότι αν δεν υπάρξει ανάπτυξη δηλαδή αύξηση του εθνικού εισοδήματος πάντοτε οι φόροι θα αυξάνουν και οι μισθοί – συντάξεις θα περικόπτονται.
Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ανάπτυξη αλλά στα έργα κάνει το αντίθετο.
Η περίπτωση της αξιοποίησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου είχαι χαρακτηριστική. Δύο χρόνια τώρα παρεμβάλλει εμπόδια σε ένα έργο που θα δημιουργήσει (όπως έχει γραφτεί) 70.000 νέες θέσεις εργασίας.
Θεωρώ ότι υποτιμάται η νοημοσύνη μου να πιστέψω ότι ένας υπάλληλος (ο δασάρχης του Πειραιά) χαρακτήρισε δασική έκταση 30 στρεμμάτων χωρίς την έγκριση του Πρωθυπουργού. Για ποια ανάπτυξη μας ομιλούν;
Έχει λεχθεί κατ’ επανάλειψη ότι:
Α)Αν δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα
Β)Προστασία των επενδυτών από απρόβλεπτες φορολογικές επιβαρύνσεις
Γ)Δραστικός περιορισμός της γραφειοκρατίας
Δ)Αξιολόγηση σε όλα τα στάδια από το Δημοτικό, το Πανεπιστήμιο, το Δημόσιο αλλά και για τις ικανότητες Υπουργών – Αξιωματούχων που ασκούν εξουσία.
Ε)Ταχεία απονομή της δικαιοσύνης
ΣΤ)Περιορισμός του Κράτους και όσων συτίζονται στο κρατικό Πρυτανείο, και για πολλά άλλα ακόμα προοπτική δεν υπάρχει.
Για όλα αυτά δεν χρειάζονται μνημόνια αλλά μόνο κυβερνητική βούληση που δεν διαφαίνεται.
Μερικές φορές σκέφτομαι ότι ο πρωθυπουργός ίσως επιδιώκει όχι μόνο από ανικανότητα αλλά και ιδιοτελή σκοπιμότητα την διάλυση των πάντων ώστε μέσω αυτής να επιβιώσει πολιτικά.
Αγωνίζεται να καθιερώσει την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα, όταν όλοι γνωρίζουν ότι με απλή αναλογική θα υπάρξει πλήρης αδυναμία σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης.
Η διαφαινομένη νίκη Μητσοτάκη τον τρομάζει.
Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι πρώτη προτεραιότητά του είναι η πλήρης κομματικοποίηση – αριστεροποίηση του κράτους ώστε να έχει ελπίδα πολιτικής επιβίωσης.
Ο επόμενος πρωθυπουργός που όλα δδείχνουν ότι θα είναι ο Κ. Μητσοτάκης θα επωμισθεί το τεράστιο έργο ενός νέου ξεκινήματος για την πατρίδα.
Η κυβέρνηση επικαλείται το λαό και τη Δημοκρατία παραβλέπουσα το γεγονός σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ότι υποστηρίζεται από το 15% του εκλογικού Σώματος.
Με το Σύνταγμα του 1975 λόγω αυτής της δυσαρμονίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να προκηρύξει εκλογές.
Σύμφωνα με Αθηναϊκή εφημερίδα στον τομέα της δικαιοσύνης έχουμε αυτή τη στιγμή τους εξής αριθμούς από λιμνάζουσες δικαστικές υποθέσεις.
α)Ειρηνοδικεία 343.171 υποθέσεις, β)Πρωτοδικεία 262.950, Εφετεία 42.826, Διοικητικά Πρωτοδικεία 263.475, Διοικητικά Εφετεία 42.434 και ο αριθμός βαίνει αυξανόμενος κατ’ έτος.
Μήπως και γι’ αυτό φταίει ο Σόϊμπλε;
Μήπως και για τη διάλυση της παιδείας, της υγείας, της δημόσιας διοίκησης κλπ. φταίει ο Σόιμπλε;
Επτά μήνες «διαπραγμάτευση» τι κέρδος μας έφερε;
Η Κυβέρνηση από ανικανότητα και από ιδεοληψία χωρίς ανάπτυξη θα αυξάνει φόρους, θα περικόπτει μισθούς και συντάξεις μέχρι πλήρους εξαθλίωσης του λαού.
Ελπίζω εκτός από τη φτώχεια να μην δημιουργήσουν «ανήκεστων» βλάβη και στο δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Τα επαναλαμβανόμενα σενάρια περί δημοψηφισμάτων μου δημιουργούν εύλογες ανησυχίες.
Ναύπλιο 18-6-2017
Γ. Τσούρνος