ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Μέτρα για την προστασία αρωματικών φυτών της προστατευόμενης περιοχής Πάρνωνα - Μουστού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:49:00 π.μ. |
Μέτρα για την προστασία αρωματικών φυτών της προστατευόμενης περιοχής  Πάρνωνα - Μουστού
Εν όψει της περιόδου συλλογής αρωματικών φυτών ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού υπενθυμίζει στους πολίτες των Νομών Αρκαδίας και Λακωνίας την υπ’ αριθ. 1/2013 Ρυθμιστική Δασική Αστυνομική Διάταξη (ΑΔΑ:ΒΕΥ8ΟΡ1Φ-06Ξ) του Δασαρχείου Κυνουρίας, σχετικά με την «Απαγόρευση και ρύθμιση υλοτομιών και μεταφοράς δασικών προϊόντων», που αποσκοπεί στη χορήγηση, μεταξύ άλλων, οδηγιών για την ορθή συλλογή άγριων αρωματικών φυτών.

Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, απαγορεύεται πλήρως η εκρίζωση και η ολοκληρωτική αποκοπή αρωματικών – μελισσοτροφικών φυτών (τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι κ.α.), ενώ επιτρέπεται η συλλογή τους ατελώς και σε περιορισμένη ποσότητα (έως 1 κιλού), μόνο κατά την εποχή ανθοφορίας και ωρίμανσης τους (Ιούλιος - Αύγουστος) και αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Η συλλογή πρέπει να γίνεται χειρωνακτικώς, με τη χρήση ψαλιδιού ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί των φυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αναπαραγωγή τους. Επιπλέον, τονίζεται ότι η εμπορία αρωματικών βλαστών επιτρέπεται, κατόπιν εγκρίσεως του Δασαρχείου, συμπληρώνοντας σχετική αίτηση και καταβολής του ανάλογου, σύμφωνα με τον κατ’ έτος πίνακα διατιμήσεως, μισθώματος και μόνο και εφόσον δε θίγεται η αρχή της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της αναπαραγωγής των φυτών. 
Η προστασία των αρωματικών φυτών και των φαρμακευτικών βοτάνων απορρέει από το Βασιλικό Διάταγμα 657/1963 (ΦΕΚ 191/Α) «Περί απαγορεύσεως κοπής και εκριζώσεως μελισσοτροφικών φυτών», από την παράγραφο 1 του άρθρου 19 του νόμου 998/1979, όπως τροποποιήθηκε από το Π. Δ. 67/1981 «Περί προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδας κ.λπ.», από τον Ν. 3937/2011 «Περί διατήρησης της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», καθώς και από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 66 του Ν.Δ.86/1969 «Δασικαί Αστυνομικαί Διατάξεις».

Η προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ειδών χλωρίδας, που αντιστοιχεί στο 1/5 του συνολικού αριθμού φυτών που απαντώνται στην Ελλάδα. Έχουν καταγραφεί 900-1000 είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα 6 στενότοπα ενδημικά, δηλαδή τα φυτά που φύονται αποκλειστικά στον Πάρνωνα. Αναφορικά στα αρωματικά φυτά, για την περιοχή του Πάρνωνα ιδιαίτερη σημασία έχει το ενδημικό είδος της Ανατολικής Πελοποννήσου Sideritis clandestina subsp. clandestina (Τσάι του βουνού), του οποίου η περιοχή εξάπλωσης έχει περιοριστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, λόγω των έντονων ανθρωπογενών πιέσεων που υφίσταται, από την αλόγιστη συλλογή και παράνομη εμπορία του. Ανάλογες συνέπειες έχουν υποστεί και άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα, από τον άνθρωπο, αρωματικά φυτά του Πάρνωνα, όπως η ρίγανη (Origanum vulgare subsp. hirtum.), το θυμάρι (Thymus vulgaris) κ.α. Όλοι μαζί μπορούμε, με προσωπικό ενδιαφέρον και ευαισθησία, να συμβάλλουμε στην προστασία και διατήρηση των τόσο σημαντικών για την περιοχή του Πάρνωνα αρωματικών και ενδημικών φυτών. Ο Φορέα Διαχείρισης προτρέπει τους πολίτες να επισκεφτούν και να γνωρίσουν τον Πάρνωνα και τις ομορφιές του, πάντα με σεβασμό στην φύση.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ