ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Άτακτη υποχώρηση τιµών για τα βερίκοκα Τιρύνθου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:56:00 π.μ. |
Άτακτη υποχώρηση τιµών για τα βερίκοκα Τιρύνθου
Κάµψη τιµών παρατηρείται στις τιµές παραγωγού από τα 2 ευρώ το κιλό που ξεκίνησαν οι υπερπρώιµες ποικιλίες βερίκοκου, µε την «Τιρύνθου» τώρα να φτάνει ως τα 50 λεπτά το κιλό. Ταυτόχρονα, τα προβλήµατα δοµής και διάθεσης της αγοράς νωπού βερίκοκου που έγιναν εµφανή -όπως πρώτη έγραψε η Agrenda- από τα εµπορικά παίγνια στη Χαλκιδική, ίσως γίνουν πιο έντονα όταν αναπτυχθούν πλήρως οι νέες φυτεύσεις σε Πελοπόννησο και Β. Ελλάδα καθώς αναµένεται υπερδιπλασιασµός παραγωγής.

Για αυξηµένη παραγωγή βερίκοκου φέτος καθώς ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες κατά την ανθοφορία, κάνουν λόγο στην Agrenda παραγωγοί, εκπρόσωποι συνεταιρισµών και διακινητές. Πρόκειται για εκτίµηση που συγκλίνει και µε τις πρόσφατες προβλέψεις της Medfel-Europech στο Περπινιάν της Γαλλίας και σύµφωνα µε την οποία αναµένεται πανευρωπαϊκή αύξηση σχεδόν κατά 21%. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι για το 2017 οι κύριες παραγωγικές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) συγκεντρωτικά θα φτάσουν το 2017 τους 547.000 τόνους βερίκοκων έναντι 449.000 τόνων το 2016.

«Από τους 50.000 τόνους το 2016 φέτος θα φτάσουµε πανελλαδικά τους 70.000-77.000 τόνους» σηµειώνει στην Agrenda ο πρόεδρος του Α.Σ. Αγ. Βασιλείου στην Κόρινθο, Μιχάλης Βαρδάκας. Σηµειώνεται ότι σαν συνεταιρισµός έχουν περί τα 1.000 στρέµµατα µε βερικοκιές. Φέτος αντοχές στις τιµές επιδεικνύει η ποικιλία Orange Red, η οποία κυµαίνεται από 1,40-1,50 ευρώ το κιλό, ενώ τα Τιρύνθου πληρώνονται στους παραγωγούς από 0,40-0,50 ευρώ το κιλό. «Υπάρχει η τάση για αύξηση των στρεµµάτων µε βερικοκιές, ειδικά για τις πρώιµες ποικιλίες που έχουν καλή τιµή στην αρχή», αναφέρει ο Μ. Βαρδάκας.

Προβλήµατα στην αγορά βερίκοκου προκαλεί και το γεγονός ότι συνέπεσαν αρκετές παραγωγές µαζί λόγω της βελτίωσης του καιρού. Αυτό σηµειώνει ο Γ. Παναγιωτίδης, πρόεδρος του Α. Σ. Νέστου, που έχουν αποκλειστικά επιτραπέζιες ποικιλίες σε περίπου 600 στρέµµατα. «Στόχος µας είναι να έχουµε παρουσία στην αγορά από το Μάιο-∆εκέµβριο. Κάνουµε εξαγωγές κυρίως σε Γερµανία και Αυστρία», λέει ο ίδιος. Επιπλέον, σηµειώνει ότι αυξάνονται οι νέες φυτεύσεις. Εποµέαπό τους 100 τόνους πέρσι, αναµένουν φέτος να φτάσουν τους 300 τόνους.

Στο Άργος, όπου συγκεντρώνεται το µεγαλύτερο µέρος παραγωγής και εκτάσεων ήτοι 13.500 στρέµµατα και 25.874 τόνοι µε βάση τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ για το 2015, παραγωγοί και εξαγωγείς βλέπουν συνεχώς να µπαίνουν νέες φυτεύσεις. «Έχει γεµίσει βερικοκιές η Αργολίδα», τονίζει ο Βασίλης Σιατερλής από την εταιρεία Midea Fruit. «Σε λίγα χρόνια θα έχουµε υπερδιπλάσια παραγωγή και δεν θα µπορούµε να τη διαθέσουµε. Θα χρειαστεί να κάνουµε συµφωνίες µε µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ στο εξωτερικό», προσθέτει ο ίδιος.

«Όλες οι ποικιλίες έχουν φέτος ποσότητες», επισηµαίνει ο Θ. Χαλούλης, πρόεδρος του Α.Σ. ΤΥΡΝΑΒΟΣ FRUIT. «Βάζουµε τις ποικιλίες cot, πχ. Tom-cot, Lillycot, Magic Cot και έχουµε και λίγες ποσότητες Mogador και πρέσια (η τελευταία δίνει κόκκινα βερίκοκα). Με τις αυξηµένες νέες φυτεύσεις σίγουρα θα υπάρχει στο µέλλον µεγάλη σοδειά. Φέτος είναι καλή χρονιά για τα πυρηνόκαρπα µε εξαίρεση τα αχλάδια Τυρνάβου που δεν έδεσαν τα δέντρα και δεν θα έχουµε προϊόν για τη βιοµηχανία», λέει ο ίδιος.

Όσον αφορά τα Μπεµπέκου, που κατά κύριο λόγο πάνε για κοµπόστα και ένα µέρος για νωπή κατανάλωση, ο Θ. Χαλούλης σηµειώνει ότι υπάρχει ζωηρή ζήτηση από τη βιοµηχανία (συνεργάζονται µε Κronos, Intercom Foods ΑΕ και Del Monte). Υπενθυµίζεται ότι µε βάση τον πρόεδρο του Α.Σ. Αεροδροµίου Άργους, Άρη Λειβαδίτη, τα Μπεµπέκου πέρσι πληρώθηκαν µε 32 λεπτά/κιλό η κοµπόστα και 20 λεπτά/κιλό για χυµό. Λίγο πιο πάνω στα 34 λεπτά έφυγαν τα Μπεµπέκου Κορίνθου το 2016.

Κατάρρευση της ευρωπαϊκής αγοράς πυρηνόκαρπων βλέπουν οι Ισπανοί

Η συσσώρευση µιας σειράς δυσµενών συνθηκών έχουν ως αποτέλεσµα την κατάρρευση της αγοράς πυρηνόκαρπων στην Ευρώπη, γεγονός που µεταφράζεται σε µειωµένα περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς. Αυτό σηµειώνει ο Cristóbal Aguado, πρόεδρος της ισπανικής ένωσης αγροτών AVA-ASAJA που έχει την έδρα της στη Βαλένθια.

Τις δυσµενείς προοπτικές για τη φετινή χρονιά καθόρισε η ασυνήθιστη αύξηση θερµοκρασίας στα τέλη Απριλίου µε αρχές Μαΐου στην Ισπανία που οδήγησε αρκετούς παραγωγούς στην αποθήκευση σε ψυκτικούς θαλάµους νέας σοδειάς µε δαµάσκηνα, ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια. Την ίδια ώρα, η κατανάλωση και κατ’ επέκταση η ζήτηση γι’ αυτά τα προϊόντα από τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, ειδικά τη Γερµανία, εκείνο το διάστηµα ήταν αδύναµη λόγω του κρύου καιρού.

Τώρα που η εµπορική σεζόν βρίσκεται στο φουλ και υπάρχει και ζήτηση βγαίνουν στην αγορά µαζί οι αποθηκευµένες ποσότητες από Βαλένθια, Ανδαλουσία, Μούρθια, Αραγονία και Εξτρεµαδούρα. Έτσι, οι τιµές έχουν πέσει κατά 30% σε σύγκριση µε το ίδιο διάστηµα πέρσι, µε βάση τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου γεωργίας.

«Η κατάσταση είναι κρίσιµη», προειδοποιεί ο Cristόbal Aguado. Η ισπανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει από κοινού να σκεφτούν την εφαρµογή ενός µέτρου απόσυρσης παραγωγής για να αποσυµπιεστεί η αγορά, λένε οι Ισπανοί.

Πηγή: agronews.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ