ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Το σχέδιο της για την Πελοπόννησο παρουσίασε από την Καλαμάτα η Γεννηματά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:08:00 π.μ. |
Το σχέδιο της για την Πελοπόννησο παρουσίασε από την Καλαμάτα η Γεννηματά
Τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα παρουσιάζοντας το «Πρόγραμμα Ελλάδα».

Αναφερόμενη στο σχέδιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την Πελοπόννησο η κα Γεννηματά σημείωσε: «Από την πόλη της Καλαμάτας θα ήθελα να επισημάνω τις απίστευτες δυνατότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Με το «Πρόγραμμα Ελλάδα», οραματιζόμαστε, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα συνδέει την κομβική γεωγραφική θέση, με τον αγροδιατροφικό και τουριστικό τομέα, την έρευνα και το ευ ζην.

Θα ήθελα να πω δυο λόγια για το πώς η σύγχρονη αντίληψη για την παραγωγή νέου πλούτου που διαπνέει το Πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί στην Περιφέρεια που βρισκόμαστε σήμερα. Χρειάζεται: Αναγνωρισιμότητα, Τοποθεσία, Προϊόν.

Η Πελοπόννησος είναι ένας τόπος με Παγκόσμια Φήμη ως κοιτίδα και χώρος όπου έζησαν και έδρασαν οι μεγαλύτεροι ήρωες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας αλλά και της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

Η Πελοπόννησος είναι το μεγαλύτερο ανοικτό μουσείο του κόσμου στην καρδιά της Μεσογείου ενώ σταδιακά αναβαθμίζεται και ως κόμβος στον νέο ενεργειακό ευρωπαϊκό σχεδιασμό για τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Πελοπόννησος παντρεύει αρμονικά τον πολιτισμό και τη παράδοση, με ένα δυναμικό τουριστικό κλάδο, με κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, με μια σειρά από γνωστά μεσογειακά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως το ελαιόλαδο ,οι ελιές, η σταφίδα, το κρασί ,τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και πολλά άλλα. Και με σύγχρονες υποδομές στην υγεία και στην Παιδεία, όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που ιδρύθηκε το 2002, υποδομές που ωρίμασε και ολοκλήρωσε η Παράταξη μας.

Η ερώτηση λοιπόν που κάνουμε είναι: Μπορούμε να συνδυάσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον τόπο, το brand και την παραγωγή μας ώστε να παράξουμε νέο πλούτο και νέες θέσεις εργασίας; Η απάντηση είναι ναι.

Ο τόπος αυτός μπορεί με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, όπως το Σχέδιο Ελλάδα που συνδιαμορφώνουμε μαζί αυτές τις ημέρες, να αναβαθμιστεί σε ένα μεγάλο διαμετακομιστικό, ενεργειακό, τουριστικό και πολιτισμικό κέντρο.

Για αυτόν τον λόγο απαιτούνται μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις μέσα από τη σύμπραξη του Ιδιωτικού Τομέα, της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας κυρίως του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Πρώτα από όλα απαιτείται σταδιακά αλλά μεθοδικά η αναβάθμιση των διεθνών εισόδων και εξόδων της Περιφέρειας, δηλαδή: των αεροδρομίων Καλαμάτας και Τρίπολης, των λιμένων Ναυπλίου και Καλαμάτας, των τουριστικών μαρίνων σε όλους τους νομούς. Φυσικά αυτό συνδυάζεται με τη βελτίωση των οδικών συνδέσεων. Επίσης με τη σύνδεση σταδιακά με το φυσικό αέριο οι πόλεις της Κορίνθου, του Άργους, του Ναυπλίου, της Τρίπολης, της Μεγαλόπολης.

Στον δε πρωτογενή τομέα χρειάζεται άμεσα:Η χορήγηση κινήτρων για νέες επιχειρήσεις κυρίως μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Η έρευνα και προγράμματα για νέες ποικιλίες και η αξιοποίηση τεχνολογιών για εφαρμογή «γεωργίας ακριβείας», η δημιουργία σύγχρονων κτηνοτροφικών πάρκων. Συμπληρωματικά απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων.

Στον Τουριστικό Τομέα η τεράστια άνοδος της Μεσσηνίας ως τουριστικός προορισμός χάρη στην επένδυση της Costa Navarino μας δείχνει το δρόμο.

Τέτοιες μεγάλες επενδύσεις μπορούν να γίνουν σε κάθε νομό, σε ειδικά χωροθετημένους χώρους ώστε να αναδειχθούν: Ο περιβαλλοντικός – θρησκευτικός τουρισμός. Ο γαστρονομικός τουρισμός στα πρότυπα της Τοσκάνης. Ο Καταδυτικός Τουρισμός με βάση τη νομοθεσία μας του 2014 για προσέλκυση ενός μέρους των 8 εκατομμυρίων καταδυτών που επισκέπτονται τη Μεσόγειο. Ο Σιδηροδρομικός τουρισμός για την αξιοποίηση της σχολάζουσας γραμμής Πελοποννήσου, μαζί με την επανέναρξη των προαστιακών δρομολογίων Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο. Ο Επιστημονικός Τουρισμός με άξονα το κέντρο Νέστωρ στην Πύλο.

Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες φυσικά πρέπει να συντρέξουν με ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την ενίσχυση των υποδομών και των ανθρωπίνων πόρων των νοσοκομειακών μονάδων και των Κέντρων Υγείας σε όλους τους νομούς.

Τέλος μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής με ευρείας αποδοχής Σύμπραξη Δημόσιου, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ιδιωτικού Τομέα για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όλες αυτές οι προτάσεις μαζί με όσα μπορούν να προτείνουν οι εκπρόσωποι των περιοχών αυτών στο προγραμματικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορούν να συνθέσουν ένα ολοκληρωμένο, επαρκές και αυτοτροφοδοτούμενο περιφερειακό project ανάπτυξης, πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ».

Φώτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ