ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Τips ενάντια στον καύσωνα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:28:00 π.μ. |
Τips ενάντια στον καύσωνα
 Η υπερβολική ζέστη ωθεί το σώμα μας πέρα από τα όρια της αντοχής του, και όταν η υψηλή θερμοκρασία συνδυάζεται με υγρασία, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος γίνεται επίπονη διαδικασία. Η ηλίαση, οι μυϊκοί σπασμοί, η εξάντληση είναι λίγες μόνο από τις απειλές που θέτει ο καύσωνας.


*Έχετε υπόψη σας τους παράγοντες που επιβαρύνουν την κατάσταση
Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, οι υπέρβαροι και όσοι υποφέρουν από κάποια πάθηση είναι περισσότερο ευάλωτοι στις δυσάρεστες συνέπειες του καύσωνα. Η κακή ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η διαβίωση σε περιοχές «πνιγμένες» στο τσιμέντο και την καυτή άσφαλτο και η παρατατεταμένη χρονική επιμονή του καύσωνα επιδεινώνουν την κατάσταση, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να μας πλήξει.

*Ντυθείτε με ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα

Τα σκούρα ενδύματα αντανακλούν λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία και απορροφούν περισσότερη. Με αυτό τον τρόπο… τραβάτε τη ζέστη πάνω σας. Προτιμήστε δροσερά υφάσματα, όπως αυτά που καταπολεμούν την εφίδρωση, και όχι στενά ρούχα που σας προκαλούν αίσθημα ασφυξίας.

*Προστατευθείτε με αντηλιακό, γυαλιά ηλίου και καπέλο
Φροντίστε να προστατεύσετε κάθε εκατοστό επιδερμίδας που παραμένει εκτεθειμένο στον ήλιο, εφαρμόζοντας αντηλιακή κρέμα με ικανοποιητικό δείκτη προστασίας, φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε το κεφάλι σας από το ηλιακό μένος και, φυσικά, κάντε το ίδιο για τα παιδιά σας.

*Πιείτε νερό και μείνετε ενυδατωμένοι
Μην περιμένετε να διψάσετε για να στραφείτε στο νερό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιείτε άφθονο νερό και αποφύγετε τα ποτά με αλκοόλ ή καφεΐνη, τα οποία λειτουργούν ως διουρητικά και επομένως απομακρύνουν πιο σύντομα από το κανονικό τα υγρά από τον οργανισμό σας. Πολύ περισσότερο, η παραπάνω συμβουλή αφορά όσους επιδίδονται σε έντονη σωματική άσκηση.

*Μην κάνετε άσκοπες μετακινήσεις
Μια δουλειά που μπορεί να γίνει αύριο, είναι προτιμότερο να μη γίνει σήμερα, που το θερμόμετρο γράφει 40 και οι δρόμοι μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες ή τα καταστήματα βγάζουν φλόγες.

*Παραμείνετε σε κλιματιζόμενους χώρους
Ακόμη και λίγες ώρες παραμονής σε χώρο με κλιματισμό, μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να διατηρήσει μέρος της «δροσιάς» του και στην συνέχεια της ημέρας. Αν δεν διαθέτετε κλιματιστικό, μπορείτε να περάσετε λίγη ώρα σε κάποια δημόσια βιβλιοθήκη, σε κάποιο café, σε φίλους σας ή σε κάποιο άλλο μέρος που διαθέτει air-condition. Στο σπίτι, η καλύτερη λύση είναι τα δροσερά ντους, αλλά καλό είναι να μην σπεύδετε αμέσως μετά την έκθεσή σας στον καύσωνα, για να μην αλλάξετε απότομα την θερμοκρασία του σώματός σας.

*Διατροφή κατά του καύσωνα
Τα λαχανικά και τα φρούτα αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή σε τέτοιες περιόδους, ιδιαίτερα όταν αντικαθιστούν τα λιπαρά και βαριά σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Μην αποφεύγετε το αλάτι, καθώς, αφενός αναπληρώνει τις ποσότητες νατρίου που χάνουμε με τον ιδρώτα, και αφετέρου, δημιουργεί αίσθημα δίψας και μας ωθεί προς την κατανάλωση υγρών, τα οποία μας είναι απαραίτητα. Πάντα, ωστόσο, καταναλώνουμε με μέτρο. Το ίδιο ισχύει και για το σύνολο των γευμάτων – ελαφριά και συχνά γεύματα είναι η κατάλληλη επιλογή για τις ημέρες του καλοκαιριού.

*Μην μένετε σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο
Σκεφτείτε τον εαυτό σας να βρίσκεται αιχμάλωτος σε έναν φούρνο μικροκυμάτων. Ακόμη χειρότερα, σκεφτείτε το παιδί σας ή τους μεγάλους σε ηλικία γονείς σας στην ίδια θέση. Το ίδιο ισχύει και μέσα στις «λαμαρίνες» του αυτοκινήτου, που τις πυρακτώνει ο ήλιος, όσο εσείς έχετε πεταχτεί για μια δουλειά.

*Δροσιστείτε σε παραλίες ή πισίνες
Κάντε δροσιστικές βουτιές, είτε σε κοντινές παραλίες, είτε στις δημοτικές και μη πισίνες εντός της πόλης (εάν υπάρχουν).

*Μην το παρακάνετε στην παραλία
Καλή η ηλιοθεραπεία, καλό και το εξωτικό μαύρισμα, αλλά η έκθεση στον ήλιο πρέπει να συνοδεύεται από την αίσθηση του μέτρου και από χρήση αντηλιακού. Καλό είναι να αποφεύγονται οι μεσημεριανές ώρες, οπότε ο ήλιος «καίει» περισσότερο.

*Προσέξτε τους δικούς σας ανθρώπους
Επισκεφθείτε τους γονείς ή άλλους συγγενείς, που συγκαταλέγονται στο ευπαθέστερο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να σιγουρευτείτε πως δεν έχουν πληγεί από τον καύσωνα – ιδιαίτερα αν υποφέρουν από κάποια χρόνια ασθένεια, ή διαμένουν σε χώρο χωρίς κλιματισμό.

*Πρώτες βοήθειες

Σε περίπτωση θερμοπληξίας, όπως αναφέρει η Ελληνική Διεύθυνση Αγωγής Υγείας και Πληροφόρησης, ακολουθούμε τα εξής βήματα: Μεταφέρουμε τον θερμόπληκτο χωρίς χρονοτριβή σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν. Τον ξαπλώνουμε ανάσκελα και απομακρύνουμε τον πολύ κόσμο. Αφαιρούμε τα βαριά ρούχα και του κάνουμε αέρα, ενώ τοποθετούμε και ψυχρά επιθέματα στο μέτωπο και στο κεφάλι του ή του βρέχουμε το πρόσωπο και τον λαιμό. Κάνουμε επίσης ζωηρές εντριβές στα άκρα, με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω και του δίνουμε να εισπνεύσει ξίδι, αιθέρα ή αμμωνία. Του προσφέρουμε νερό ή τροφή με αλάτι, και τέλος, αν η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, τον μεταφέρουμε στο νοσοκομείο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ