Από τους 132.982 που έκαναν αίτηση και πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις voucher πήραν τελικά οι 92.231. Περισσότερα από 40.000 παιδιά μένουν εκτός των παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα, παρ' ότι οι οικογένειές τους πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να λάβουν το πολυπόθητο voucher που ισοδυναμεί με μια θέση σε δημοτικό ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό που μετέχει στο πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της Αυτοδιοίκησης, ο αριθμός των παιδιών που δεν θα καταφέρουν να βρουν μια δωρεάν θέση σε παιδικό σταθμό θα ανέβει πολύ περισσότερο, λόγω της κατανομής των θέσεων ανά την Ελλάδα! Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ μόλις τον περασμένο Απρίλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του 1ου συνεδρίου της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε δωρεάν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς «για όλα τα παιδιά άνω των τριών ετών».
«Σε λίγο καιρό θα επιδοτείται όχι μόνο το τρίτο, αλλά και το 1ο και το 2ο παιδί. Σχεδιάζουμε και δημιουργούμε δεκάδες, εκατοντάδες παιδικούς σταθμούς», έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας στις 6 του περασμένου Απριλίου και συμπλήρωνε: «Κανένα νέο ζευγάρι δεν θα χρειάζεται να πληρώνει παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά άνω των 3 ετών».
Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στο ίδιο μήκος κύματος, έκανε ανάλογες εξαγγελίες για δημιουργία παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα «αναβάλλοντας» ωστόσο την εξαγγελία για την εξασφάλιση δωρεάν θέσεων σε σταθμούς για όλα τα παιδιά άνω των τριών ετών για το 2018 και το πρόγραμμα των ... αντιμέτρων.
Η πραγματικότητα όμως, είναι ότι χιλιάδες οικογένειες κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν μια θέση σε παιδικό σταθμό, αφού σε αντίθετη περίπτωση η οικονομική αιμορραγία είναι δυσβάσταχτη: Δεν είναι λίγες οι μητέρες εκείνες που καταβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους ή και ολόκληρο το μισθό τους προκειμένου να πληρώνουν τον παιδικό σταθμό, ενώ άλλες υποχρεώνονται στον κυκεώνα της οικονομικής κρίσης να επιστρέψουν στο σπίτι αφού -ειδικά αν υπάρχουν δύο παιδιά- το κόστος του σταθμού είναι μεγαλύτερο από το μισθό!
Με τη γλώσσα των αριθμών
Οι αριθμοί είναι καταλυτικοί και αδιάψευστοι: Φέτος για το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών έγιναν συνολικά αιτήσεις για 147.773 . Από αυτές το σύνολο των κριτηρίων (εισοδηματικά και άλλα) πληρούνταν για τα 132.982 παιδιά. Τελικά, όμως, voucher για μια θέση σε παιδικό σταθμό κατάφεραν να εξασφαλίσουν μόλις 92.231 παιδιά. Δηλαδή, 40.751 παιδιά, αν και το κράτος αναγνώρισε ότι πληρούσαν τα κριτήρια, εντούτοις μένουν εκτός των σταθμών, αφού δεν υπάρχουν θέσεις. Τι κι αν τους προηγούμενους μήνες με συνεντεύξεις της η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, έκανε εξαγγελίες για δημιουργία παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα; Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, ενώ οι γνώστες εξηγούν ότι ακόμη και αυτοί που πήραν το πολυπόθητο voucher κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των σταθμών, λόγω της κατανομής των θέσεων ανά την Ελλάδα: Οι ανάγκες, για παράδειγμα, σ' ένα νησί όπως η Λήμνος είναι για 50 θέσεις ενώ έχουν κατανεμηθεί 100 πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι 50 θέσεις που θα μπορούσαν να κατανεμηθούν αλλού θα μείνουν χωρίς αντίκρυσμα.
Αντίθετα σε μεγάλες πόλεις, ενώ οι ανάγκες είναι, παράδειγμα, για 200 θέσεις έχουν κατανεμηθεί 150. Τεχνηέντως, δηλαδή, δημιουργείται ένας ακόμη «κόφτης». Εκτιμάται ότι εξ αυτού του λόγου άλλες 10.000- 12.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα θα έχουν μεν voucher, αλλά δεν θα έχουν θέση σε σταθμό. Πάντως, όπως συνέβη και πέρσι αναμένεται γι' αυτή την κατηγορία να υπάρξει «διόρθωση» στα τέλη Αυγούστου με την προκήρυξη άλλων 5.000- 6.000 θέσεων.
Καταγγελίες για εκβιασμούς
Σύμφωνα με καταγγελίες πάντως, η κατάργηση του συστήματος που προέβλεπε την υποχρεωτική τοποθέτηση των παιδιών- δικαιούχων σε σταθμό (δημοτικό ή ιδιωτικό) δημιουργεί και συνθήκες «εκβιασμού» των γονέων από ορισμένους ιδιώτες, οι οποίοι αρνούνται να δεχθούν παιδιά με voucher αν οι γονείς δεν είναι διατεθειμένοι να «συμπληρώσουν» με κάποιο ποσό την επιδότηση που προέρχεται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους!