ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Σύσκεψη στην Αργολίδα για τη διερεύνηση του περιστατικού λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:01:00 μ.μ. |
Σύσκεψη στην Αργολίδα για τη διερεύνηση του περιστατικού λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου
 Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 18 Ιουλίου 2017, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη σύσκεψη για τη διερεύνηση περίπτωσης λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας στην οποία παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αργολίδας κ. Τάσσος Χειβιδόπουλος, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Πολιτισμού και Παιδείας κα Ελένη Παναγιωτοπούλου, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Δημήτριος Κωστούρος, ο καθηγητής Ιατρικής κος Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Βασίλειος Διαμαντόπουλος, επιστημονικά στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς και οι φορείς υλοποίησης και εκτέλεσης των έργων.


Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ διερευνείται περίπτωση λοίμωξης του Ιού του Δυτικού Νείλου σε κάτοικο που διαμένει στην Π.Ε Αργολίδας. Ο συμπολίτης νοσηλεύθηκε και είναι εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο, όπου και του παρασχέθηκαν οι προβλεπόμενες ιατρικές φροντίδες. Προϊόν της γόνιμης συνεδρίασης ήταν η επιθυμία της κοινής συνεργασίας, ώστε να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα, και ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και ο φορέας υλοποίησης είναι στη διάθεση να προσφέρουν με κάθε τρόπο ενισχυτικά τα υφιστάμενα προγράμματα καταπολέμησης που υλοποιούν αυτόνομα οι εμπλεκόμενοι Δήμοι.
Η λοίμωξη του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι, κυρίως του οικιακού κουνουπιού (Culex spp.). Τη δεξαμενή του ιού αποτελούν κυρίως τα άγρια και δευτερευόντως άλλα πτηνά, από τα οποία και μέσω κουνουπιών-διαβιβαστών μεταδίδεται στους ανθρώπους, τα ιπποειδή ή άλλα θηλαστικά. Είναι γνωστό ότι τα πτηνά διατηρούν τον ιό στο κυκλοφορικό τους σύστημα (ιαιμία) για αρκετό χρονικό διάστημα και με τη μετανάστευσή τους θεωρούνται υπεύθυνα για τη διασπορά του από ενδημικές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση ο ιός μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως μόνο με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εφαρμόζονται ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών όπως επίσης και πρωτοποριακά προγράμματα ελέγχου και πρόληψης της ελονοσίας και άλλων εντομομεταδιδόμενων ασθενειών (Ι.Δ.Ν, Λεϊσμανίαση, Καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων.)
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη Περιφέρεια στην οποία ξεκίνησε η λειτουργία Κέντρου παρακολούθησης- οργάνωσης μηχανισμού επαγρύπνησης και ταχείας αντίδρασης για την διαχείριση επιδημιολογικών κινδύνων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν νέες προκλήσεις που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον.

Στα πλαίσια του Κέντρου παρακολούθησης- οργάνωσης μηχανισμού επαγρύπνησης και ταχείας αντίδρασης για την διαχείριση επιδημιολογικών κινδύνων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις εκ των οποίων η παρακολούθηση των επιπέδων κυκλοφορίας του μολυσματικού παράγοντα του Ιού του Δυτικού Νείλου.

Αντικειμενικός στόχος της πρότυπης για τα Εθνικά δεδομένα Μονάδας Διαχείρισης είναι να αποτελέσει ουσιαστική δομή αναφοράς-οργάνωσης όχι μόνο για τα υφιστάμενα προγράμματα αλλά και για ανάλογα μελλοντικά προγράμματα προστασίας της Δημόσιας Υγείας και της Περιβαλλοντικής Υγείας και Υγιεινής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Προς την κατεύθυνση αυτή βασικός σκοπός είναι η ολιστική διαχείριση των εντόμων διαβιβαστών και των προβλημάτων που δημιουργούν τόσο στη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, όσο και στην τοπική οικονομία.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ