ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Γ. Μανιάτης προς Σταθάκη στη βουλή: Ενεργοποιήστε επιτέλους την απόφαση χρηματοδότησης για τη μελέτη της Ζ.Ο.Ε. Άργους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:15:00 π.μ. | |
Γ. Μανιάτης προς Σταθάκη στη βουλή: Ενεργοποιήστε επιτέλους την απόφαση χρηματοδότησης  για τη μελέτη της Ζ.Ο.Ε. Άργους
  Ο Γιάννης Μανιάτης επιμένει για εξεύρεση λύσης στο θέμα των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) που ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια πάνω από 150 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Αργολίδα, υπό τη διαρκή απειλή της νομοθεσίας για μετεγκατάσταση σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα στη δεινή σημερινή οικονομική συγκυρία, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, η οποία συζητήθηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή.



Κατά την τοποθέτησή του ο Γ. Μανιάτης υπενθύμισε την αρχή που είχε κάνει ο ίδιος με την πρόταση εφαρμογής πιλοτικής μελέτης για τη Ζ.Ο.Ε Άργους, με στόχο τη διαμόρφωση όλων των αναγκαίων συνθηκών και τεχνικών προδιαγραφών που θα επεκταθούν στη συνέχεια σε όλες τις περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα λόγω Ζ.Ο.Ε.

«Με έγγραφό μου της 11.12.2014 προς το Πράσινο Ταμείο, εισηγήθηκα την έγκριση χρηματοδότησης πιλοτικής μελέτης τροποποίησης των Ζ.Ο.Ε. Άργους με Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΥΠΕΚΑ, Δήμου Άργους-Μυκηνών και Επιμελητηρίου Αργολίδας.

Στις 23.12.2014, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση χρηματοδότησης ύψους 30.000€, με στόχο την αναθεώρηση των Ζ.Ο.Ε. Άργους.

Έκτοτε δεν έγινε καμία ενέργεια, καθώς οι διαδικασίες χρηματοδότησης και ο τρόπος εκταμίευσης απαιτούσαν την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης», τόνισε ο κ. Μανιάτης και κάλεσε τον Υπουργό να απαντήσει γιατί δεν ενεργοποιεί την ανωτέρω απόφαση που θα συμβάλλει καταλυτικά στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων επίλυσης όλων των προβλημάτων χωροθετήσεων δραστηριοτήτων σε όλες τις Ζ.Ο.Ε. της χώρας;

Ο αρμόδιος Υπουργός Γ. Σταθάκης, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως στο Γ. Μανιάτη, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε: «..Οι Δήμοι να καταρτίσουν Τοπικά Χωρικά Σχέδια, δηλ. αντί να έχουμε το Γενικό Πολεοδομικό, να προχωρήσουμε στο δεύτερο εργαλείο που προβλέπεται από τον νομοθέτη, τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια. Σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε σε μια συγκεκριμένη περιοχή και η τροποποίηση της ΖΟΕ θα πάρει τη μορφή τροποποίησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων κι έκδοσης σχετικού Προεδρικού Διατάγματος..».

Ακολουθούν τα αδιόρθωτα πρακτικά της πρωτολογίας και δευτερολογίας του Γ. Μανιάτη

«Κύριε Υπουργέ, από την αρχή της χρονιάς καταθέτω ανελλιπώς κάθε εβδομάδα τη συγκεκριμένη επίκαιρη ερώτηση και είμαι βέβαιος ότι η σημερινή παρουσία σας εδώ προοιωνίζεται κάποιες θετικές απαντήσεις στο συγκεκριμένο θέμα των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.).

Το θέμα των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί για πάρα πολλά χρόνια πολλές περιοχές της χώρας.

Η Αργολίδα, ο τόπος από τον οποίο προέρχομαι, είναι μία από τις περιοχές στις οποίες ταλαιπωρούνται η τοπική αυτοδιοίκηση και πάνω από 150 μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπό τη διαρκή απειλή της νομοθεσίας για μετεγκατάσταση σε άλλες περιοχές. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι σε καμία περίπτωση δεν συνιστά θετικό κλίμα για να γίνουν επενδύσεις στις συγκεκριμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές άλλες περιοχές, όπως η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα κ.ά., όπου οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα.

Το 2014, για να λύσουμε τελεσίδικα και νόμιμα το συγκεκριμένο ζήτημα, θεσμοθετήσαμε τα Τοπικά και τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια. Είναι δράσεις που μετά την εκπόνηση μιας μελέτης που προβλέπεται, εκπονείται και κυρώνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας Προεδρικό Διάταγμα, έτσι ώστε να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα.

Μάλιστα για να προχωρήσουμε με ταχύ βήμα και ασφαλείς διαδικασίες, είχαμε αποφασίσει να χρηματοδοτήσει το Πράσινο Ταμείο μια προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Επιμελητήριο Αργολίδας και το Δήμο Άργους-Μυκηνών, έτσι ώστε αυτή η πιλοτική εφαρμογή, με την εποπτεία και καθοδήγηση του Υπουργείου, με ένα μικρό κόστος της τάξης των 30.000 €, να δώσει τις προδιαγραφές και να λύσουμε τα προβλήματα και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι εδώ και 2,5 χρόνια τι ακριβώς έχει γίνει. Προτίθεστε την πρόταση και την απόφαση που υπάρχει να την υλοποιήσετε, έτσι ώστε επιτέλους σε όλες τις περιοχές της χώρας να λυθεί το θέμα των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου και πολύ περισσότερο στην Αργολίδα, όπου τα τελευταία χρόνια το Εθνικό Κοινοβούλιο υποχρεώνεται να δίνει διαρκείς παρατάσεις μη ισχύος της απαγόρευσης του νόμου, για να υπάρχουν στις περιοχές αυτές οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.



Υπήρχε απόφαση του Υπουργείου στο τέλος του 2014 να ανατεθεί για όλη την Ελλάδα η πρώτη πιλοτική μελέτη τοπικού χωρικού σχεδίου στην περιοχή της Αργολίδας του Δήμου Άργους-Μυκηνών, έτσι ώστε, με τις συνέργειες και τη συνεργασία Υπουργείου, Επιμελητηρίου και Δήμου, να δούμε πώς σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούμε να επιλύσουμε τα τοπικά προβλήματα, αλλά και πώς αντίστοιχα μπορεί να εφαρμοστεί αυτό στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το ερώτημά μου, λοιπόν, παραμένει: Την απόφαση για τη χρηματοδότηση της πρώτης πιλοτικής μελέτης στην Αργολίδα θα την εφαρμόσετε ή θα την ακυρώσετε; Κατά συνέπεια, παρακαλώ πολύ στην απάντησή σας να είστε πιο σαφής σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αναφέρατε και άλλα ζητήματα που δεν έχουν τόση σχέση με το θέμα. Μας είπατε ότι περιμένουμε το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης. Χαίρομαι που μετά από 2,5 χρόνια θα έχουμε χρήσεις γης, γιατί σας θυμίζω ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης ακυρώθηκε το προηγούμενο σύστημα χρήσεων γης που είχαμε νομοθετήσει και ταυτόχρονα, υπάρχουν σοβαρότατες επιφυλάξεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο και ομάδες επενδυτών για σοβαρές ελλείψεις σε αυτό που πρόκειται να γίνει.

Εγώ είχα μια επιλογή, την οποία συνεχίζω να υποστηρίζω. Οι χρήσεις γης, επειδή είναι ένα πολύ σπουδαίο αναπτυξιακό εργαλείο, πρέπει να έρθουν να συζητηθούν στη Βουλή των Ελλήνων, να είναι νομοθετικό κείμενο, να είναι νόμος. Επιλέξατε το Προεδρικό Διάταγμα. Εύχομαι να μην αποβεί αυτό σε βάρος της ασφάλειας των επενδύσεων.

Δεύτερον, ξεχάστε κάτι, το οποίο σας είχα τονίσει και όταν τροποποιήσατε το 2016 τον δικό μας νόμο του 2014. Βάλατε ένα ακόμη στάδιο στην έγκριση των πολεοδομικών μελετών, το στάδιο της προέγκρισης από την κεντρική υπηρεσία.

Σας είχα προειδοποιήσει τότε ότι μ’ αυτό που κάνατε, δημιουργείτε άλλο ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα και δεν πρόκειται στον αιώνα τον άπαντα να δούμε εξελίξεις, με δεδομένο ότι το κεντρικό συμβούλιο του Υπουργείου θα συνεδριάζει μόνο κάθε 6 μήνες, δηλαδή 2 φορές τον χρόνο, για να αποφασίσει για όλη την Ελλάδα. Πήρατε μια αρμοδιότητα από τις περιφέρειες και την συγκεντρώσατε στο κεντρικό Υπουργείο. Λάθος! Αν το διορθώσετε έστω και τώρα, νομίζω ότι θα πράξετε ορθά.

Ας γυρίσω, όμως, στο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί και τη σημερινή μας συζήτηση. Έχουμε πάνω από 7 περιοχές της χώρας που ταλαιπωρούνται –ορθά το είπατε- από το μη χρησιμοποιούμενο πια εργαλείο που λέγεται «Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου».

Έχετε στα χέρια σας νομοθετική ρύθμιση που σας επιτρέπει να απελευθερώσετε, να δώσετε πράσινο φως στους δήμους να προχωρήσουν. Έχετε και μια εισήγηση να κάνετε μια πρώτη μικρή χρηματοδότηση για μια πιλοτική περιοχή.

Τι απαντάτε σ’ αυτό το ζήτημα που θα λύσει τα χέρια σε όλους τους δήμους της χώρας; Θα ήθελα πάρα πολύ η απάντησή σας να είναι θετική, γιατί νομίζω ότι θα βοηθήσει αποφασιστικά πολλές τοπικές κοινωνίες».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ