ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Παρέμβαση Γιάννη Γκιόλα στην Κονιόρδου για το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:07:00 μ.μ. | | |
Παρέμβαση Γιάννη Γκιόλα στην Κονιόρδου για το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους
 Παρέμβαση στην Υπουργό Πολιτισμού για το θέμα του αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους έκανε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας. Με ερώτησή του προς την κ. Λυδία Κονιόρδου ο κ. Γκιόλας επισημαίνει την ιστορικότητα του Άργους με την πολύ μεγάλη αξία των εκθεμάτων του μουσείου και των συλλογών του .

Ζητεί δε, να πληροφορηθεί σε πιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες εκσυγχρονισμού του μουσείου , όσο και η διαδικασία ένταξης του έργου στο νέο ΕΣΠΑ.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Υλοποίηση του έργου Εκσυγχρονισμός και επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους»

Το έργο «Δημιουργία επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης – Συντήρηση, συσκευασία και μεταφορά εκθεμάτων Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους», συνολικού προϋπολογισμού ύψους 730.000 ευρώ, εντάχθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με ημερομηνία ολοκλήρωσης την 31η Δεκεμβρίου 2015. Το έργο υλοποιήθηκε με τη δημιουργία μίας λειτουργικής μουσειακής αποθήκης σε κτίριο το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Άργους – Μυκηνών και στο οποίο μεταφέρθηκαν τα εκθέματα του Μουσείου, με σκοπό την ασφαλή φύλαξη και συντήρησή τους μέχρι την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του Μουσείου και την επανέκθεσή τους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του ίδιου έργου ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν όλες οι απαραίτητες μελέτες για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος κτιριακού κελύφους του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες προώθησης της ένταξης του έργου «Εκσυγχρονισμός και Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους» στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, οι εργασίες για την συνέχιση και ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του κτιρίου για την επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου Άργους δεν έχουν ολοκληρωθεί και το Μουσείο παραμένει κλειστό. 

Επειδή το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους φιλοξενεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αργολίδας και διαθέτει ένα πλούσιο απόθεμα από κινητά ευρήματα που χρονολογούνται από τις προϊστορικές περιόδους έως και τη ρωμαϊκή εποχή.

Επειδή η επανέναρξη της λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους θα συντελέσει στην τουριστική αξιοποίηση και ανάπτυξη της πόλης που τόσο την έχει ανάγκη, καθότι η πόλη του Άργους και κατ’ επέκταση όλος ο Δήμος Άργους-Μυκηνών έχουν υποστεί οικονομική καθίζηση, λόγω της μακροχρόνιας κρίσης που έπληξε τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, καθώς και την μεταποίηση και το εμπόριο, που αποτελούσαν ιστορικά τους άξονες της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.

Συν τω χρόνω το Άργος, η αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης, πλαισιούμενη από τους εξίσου φημισμένους ιστορικούς και ιδιαίτερα αξιόλογης αρχαιολογικής σημασίας τόπους των Μυκηνών, της Λέρνας κ.ά. επικεντρώνεται στην ανάδειξη, βελτίωση και προώθηση των ανεκτίμητων θησαυρών των αρχαιολογικών μνημείων της.

Συνεπώς απαραίτητη τυγχάνει η άμεση υλοποίηση του εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης, που θα αποτελέσει το επίκεντρο του τουριστικού προϊόντος, θα εκτινάξει το τουριστικό ρεύμα και θα προσφέρει τα μέγιστα στην πολιτιστική εξωστρέφεια και την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου.

Η σημασία της ολοκλήρωσης των εργασιών του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους είναι πρόδηλη και πασιφανής και αποτελεί μία ανειλημμένη υποχρέωσή μας στην πολιτιστική Αργολίδα και ιδιαίτερα στην πόλη του Άργους.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες για την συνέχιση των έργων εκσυγχρονισμού του κτιρίου και επανέκθεσης των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους;

2. Πώς εξελίσσονται οι προσπάθειες προώθησης της ένταξης του έργου «Εκσυγχρονισμός και Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους» στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου;


Ο ερωτών βουλευτής
Γκιόλας Ιωάννης



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ