Ρετσίνι είναι η κοινή ονομασία της τερεβινθίνης, ρητίνης που ρέει είτε από μόνη της είτε μετά από εντομή του κορμού των δέντρων της οικογένειας των Κωνοφόρων και των Τερεβινθιδών.
Οι ρητινοκαλλιεργητές κάνουν μία πληγή στο δέντρο και έπειτα βάζουν πάστα θειικού οξέος και αυτό αντιδρά δίνοντας ρετσίνα.. Ο χρόνος διάρκειας αυτής της παραγωγικής διαδικασίας είναι 15 ημέρες.
Το ρετσίνι ανήκει στα βάλσαμα και αποτελείται από τερεβινθέλαιο, ρητινικά οξέα και αλκοόλες υψηλού μοριακού βάρους. Στη φυσιολογική του θερμοκρασία είναι στερεό, αλλά παίρνει το σχήμα του δοχείου μέσα στο οποίο περιέχεται
Είναι αδιάλυτο στο νερό, διαλυτό στην αλκοόλη και στους περισσότερους οργανικούς διαλύτες.
Το ρετσίνι που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι εκείνο που παράγουν διάφορα είδη πεύκου π.χ. χαλέπιος, το έλατο κ.ά. Η χαλέπιος παράγει 500-700 ρητίνη. Το έλατο λιγότερο.
Ο τρόπος με τον οποίο παράγεται η ρητίνη είναι ο εξής:
Οι ρητινοκαλλιεργητές κάνουν μία πληγή στο δέντρο και έπειτα βάζουν πάστα θειικού οξέος και αυτό αντιδρά δίνοντας ρετσίνα.. Ο χρόνος διάρκειας αυτής της παραγωγικής διαδικασίας είναι 15 ημέρες.
Μετά αφήνουν το δέντρο να ξεκουραστεί και στις 20 μέρες κάνουν την ίδια διαδικασία. Κάθε δέντρο παράγει 2,5 κιλά ρητίνη. Κάθε πεύκο πρέπει και μπορεί να πελεκηθεί 8 φορές το χρόνο. Αρχίζουν αρχές Απριλίου και τελειώνουν το Σεπτέμβριο.