V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Κινέζοι και Τούρκοι θέλουν σπίτι στην Ελλάδα

Κινέζοι και Τούρκοι θέλουν σπίτι στην Ελλάδα
  Εντείνεται το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων από Κινέζους και Τούρκους στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος για άδεια παραμονής. Η αυξανόμενη ζήτηση, ειδικά από πολίτες της γειτονικής χώρας, έγινε αφορμή ώστε η μεγαλύτερη εταιρεία real estate της Τουρκίας, η Turyap, να ιδρύσει πριν από έναν μήνα ελληνικό franchise στην Αθήνα.


«Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa» λέει η επικεφαλής της Turyap Athens κυρία Θεοδώρα Ηλίεβα, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν πουληθεί πολλά σπίτια στα νότια προάστια, σε Αραβες, κυρίως από Κατάρ, Λίβανο, ενώ και οι Κινέζοι ενδιαφέρονται. Αλλά «και οι Τούρκοι ενδιαφέρονται πολύ. Θέλουν καλά σπίτια». Η ζήτηση από τούρκους πολίτες έχει ενταθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους έξι μήνες, ωστόσο μέχρι τώρα οι αγοραπωλησίες γίνονται κυρίως «από στόμα σε στόμα».

Η κυρία Ηλίεβα προχώρησε πριν από έναν μήνα στην υπογραφή συμφωνίας για την ίδρυση του γραφείου Turyap Athens, ελληνικού franchise της τουρκικής εταιρείας real estate. Κύρια δραστηριότητα του ελληνικού γραφείου θα είναι η προώθηση ακινήτων αξίας 250.000 ευρώ και άνω σε Τούρκους που επιθυμούν να λάβουν άδεια παραμονής από την Ελλάδα. Σήμερα η Turyap μετρά 320 γραφεία franchise σε 43 πόλεις της Τουρκίας, καθώς και στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, στην Κωνστάντα της Ρουμανίας, πρόσφατα στην Ολλανδία και τέλος στην Ελλάδα.

Συνεργασίες


Η κυρία Ηλίεβα δραστηριοποιείται για περισσότερο από 15 χρόνια στο real estate σε Ελλάδα, Σανγκάη, Αίγυπτο, Βουλγαρία, Κύπρο, έχοντας συνεργασίες με μεγάλες real estate εταιρείες, όπως η Aristo Developers για την προώθηση ακινήτων της στην Κύπρο, αλλά και η Dolphin Capital για τα ακίνητα στις περιοχές που επενδύει η εταιρεία, όπως Αργολίδα, Τζια και Κρήτη. Συνεργάζεται επίσης με τράπεζες για ακίνητα που έχουν στη διάθεσή τους.

Επενδύσεις

«Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται και για μεγάλες επενδύσεις. Θέλουν να βγάλουν τα χρήματά τους έξω» τονίζει η κυρία Ηλίεβα. «Κινήσεις έχουν γίνει», αναφέρει, λέγοντας ότι τον Μάιο υπογράφηκαν τέσσερα συμβόλαια στη Γλυφάδα, ενώ και στα βόρεια προάστια της Αττικής έχουν γίνει συναλλαγές για πάνω από 15 σπίτια. Τα ακίνητα που είναι πιο δημοφιλή και επιθυμητά «είναι τα μικρά διαμερίσματα που είναι και νοικιασμένα», ώστε οι αγοραστές «να πάρουν την άδεια παραμονής και να έχουν και ένα μικρό εισόδημα και να αποσβέσουν την επένδυσή τους» εξηγεί, «μια και δεν τους ενδιαφέρει άμεσα να μείνουν στην Ελλάδα». Ενδιαφέρον υπάρχει και για μεζονέτες, ενώ οι δημοφιλείς περιοχές είναι κυρίως τα νότια προάστια και το κέντρο, ιδιαίτερα το Παγκράτι, το Καλλιμάρμαρο, το Μετς. Και στη Θεσσαλονίκη «Τούρκοι έχουν αγοράσει πολλά σπίτια, όπως και Κινέζοι» προσθέτει.

«Η Golden Visa είναι το πιο ελκυστικό πρόγραμμα που υπάρχει» τονίζει η κυρία Ηλίεβα, συμπληρώνοντας ότι δίνει πρόσβαση σε πολίτες τρίτων χωρών στη ζώνη Σένγκεν, με 250.000 ευρώ (συν ΦΠΑ), ενώ σε άλλες χώρες το ποσό αυτό είναι υψηλότερο, π.χ. στην Κύπρο είναι 300.000 και χρειάζεται επιπλέον άδεια για την είσοδο στη Σένγκεν. Επίσης «η Ελλάδα είναι η πιο όμορφη χώρα» υπογραμμίζει. Ενώ υποστηρίζει ότι το κλείσιμο της β' αξιολόγησης θα συμβάλει θετικά στην αίσθηση ασφάλειας όσων θέλουν να επενδύσουν.

Σύμφωνα με πηγές του οργανισμού Enterprise Greece, σε ό,τι αφορά το ποσό εισροής στην ελληνική κτηματαγορά, δεδομένου ότι το ελάχιστο ποσό συμμετοχής είναι 250.000 ευρώ, εκτιμάται ότι η Golden Visa έχει συμβάλει με τουλάχιστον 421 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής, μόνο από την αγοραπωλησία των ακινήτων. Καθώς όμως οι αγοραστές πραγματοποιούν αγορές κυρίως σε νησιά ή αστικές περιοχές με ακριβά ακίνητα, από την Enterprise Greece υποστηρίζεται ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για πάνω από 1 δισ. ευρώ ως πραγματικό σύνολο των αγορών.
Η βελτίωση δε επιμέρους ρυθμίσεων που επήλθαν στο ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa το 2015, όπως αυτή που αφορά τον μόνιμο πλέον χαρακτήρα της άδειας παραμονής και τη χορήγηση αντίστοιχων αδειών και τους απευθείας ανιόντες των ιδιοκτητών, καθιστά το πρόγραμμα ακόμα πιο ανταγωνιστικό και ελκυστικό για τη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών.

Τεράστια ευκαιρία

Σήμερα οι εμπορικές αξίες «είναι πολύ ελκυστικές», δηλώνει η κυρία Ηλίεβα, σημειώνοντας ότι ναι μεν οι τιμές έχουν πέσει, αλλά «εξαρτάται και από την περιοχή». Ιδιαίτερα «κάτω από την Ομόνοια τα σπίτια είναι πολύ φθηνά και πολλοί Κινέζοι αγοράζουν πολλά μαζί για να εξασφαλίσουν την Golden Visa». Εκτιμά όμως ότι στις περιοχές αυτές δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν. «Οι εμπορικές τιμές έχουν πέσει. Είναι τεράστια η ευκαιρία τώρα» λέει και φέρνει ως παράδειγμα τη Βουλιαγμένη, όπου πλέον τα σπίτια πωλούνται στην αντικειμενική τους αξία, ενώ στο παρελθόν «η τιμή τους ήταν διπλάσια από αυτή». Την ίδια ώρα, πολλοί Ελληνες την προσεγγίζουν για να πουλήσουν μεγάλα ακίνητα και οικόπεδα που έχουν στην κατοχή τους, με τιμές πολύ χαμηλότερες από ό,τι στο παρελθόν.

1.684 άδειες διαμονής χορηγήθηκαν από το 2013

Σε ό,τι αφορά την απόδοση του προγράμματος σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία της 30ής Απριλίου της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων ανήλθε σε 1.684 από την έναρξή του το 2013, ενώ στη συνολική εξέλιξη των χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές από έτος σε έτος παρατηρείται διαρκής αύξηση.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με 20 άδειες το 2013, προστέθηκαν 435 το 2014, ακολούθησαν 513 το 2015 και άλλες 582 το 2016. Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των επενδυτών η Κίνα έρχεται πρώτη με 701 άδειες και ακολουθούν η Ρωσία με 357 και η Αίγυπτος με 84.

Οι υπόλοιπες χώρες της δεκάδας των επενδυτών είναι η Τουρκία στην τέταρτη θέση και δυναμικά ανερχόμενη το τελευταίο διάστημα, ο Λίβανος, η Ουκρανία, το Ιράκ, η Συρία, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία. Με βάση πηγές της αγοράς, οι επενδυτές προτιμούν για την αγορά διαμερίσματος ή εξοχικής κατοικίας ως περιοχές την Αττική, την Αθήνα με τα βόρεια και νότια προάστιά της, τη Χαλκιδική, και τουριστικά νησιά, όπως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο κ.ά.

Ανοδος


Σε ό,τι αφορά τη συνολική εξέλιξη των χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων και τα μέλη της οικογένειας που τους συνοδεύουν, από έτος σε έτος σημειώνεται διαρκής αύξηση, αφού το πρόγραμμα ξεκίνησε με 41 άδειες το 2013, προστέθηκαν 867 το 2014, ακολούθησαν 1.287 το 2015 και άλλες 1.555 το 2016. Για το 2017 και μέχρι τις 30 Απριλίου είχαν καταγραφεί συνολικά 4.095 χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων και μέλη της οικογένειάς τους.

Ειδικότερα, δόθηκαν 1.693 άδειες σε πολίτες από την Κίνα, 801 από τη Ρωσία, 219 από τον Λίβανο, 218 από το Ιράκ, 202 από την Τουρκία, 191 από την Αίγυπτο, 156 από την Ουκρανία, 142 από τη Συρία, 91 από την Ιορδανία και 28 από τη Σερβία.


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ