ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Τατούλης: Το λιμάνι του Γυθείου είναι το μεγαλύτερο δημόσιο λιμενικό έργο στην Ελλάδα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:53:00 μ.μ. | | |
Τατούλης: Το λιμάνι του Γυθείου είναι το μεγαλύτερο δημόσιο λιμενικό έργο στην Ελλάδα (βίντεο)
«Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα μεγάλο έργο. Το σημαντικότερο μεγάλο δημόσιο λιμενικό έργο που έγινε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την τελετή εγκαινίων της επέκτασης του λιμανιού του Γυθείου, την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017, σημειώνοντας αφενός τη στρατηγική του θέση στο νοτιότερο χερσαίο άκρο της χώρας, αφετέρου, την καταλυτική του λειτουργία τόσο για τον τουρισμό, όσο και για την αγροτική οικονομία της Νότιας Ελλάδας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε το γεγονός ότι ο κωδικός του συγκεκριμένου μέτρου στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου είχε μόλις 12 εκατομμύρια. «Αντιλαμβάνεστε ότι ένα έργο 22,5 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι όπως προέκυψε από τη μελέτη, δεν χωρούσε ποτέ σε μια τέτοια πρόσκληση. Ψάξαμε και βρήκαμε τα χρήματα και κάναμε όχι ένα, αλλά δύο μεγάλα λιμάνια, για τα οποία καυχόμαστε, το λιμάνι του Γυθείου και το λιμάνι του Άστρους» δήλωσε σχετικά. 
Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη για να επιτευχθούν αυτά τα σπουδαία αποτελέσματα, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης για τη χώρα, «χρειάζεται να έχεις γνώση και αποφασιστικότητα. Οι μεγάλες κουβέντες, οι επικριτικές ή αυτές που υπερτιμούν τα γεγονότα στην πολιτική δεν έχουν κανένα πλέον νόημα στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Θέλει λοιπόν αποφασιστικότητα και αυτό κάναμε, όπως το κάναμε και σε άλλα πολλά κρίσιμα έργα, που αν δεν υπήρχε η αποφασιστικότητα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κανένα αποτέλεσμα». 
Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του έργου ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι δεν ήταν εύκολη η διαδικασία. «Ναι μεν ο κύριος Αποστολάκος το είχε ξεκινήσει, αλλά η μελέτη ώσπου να ολοκληρωθεί, να επικαιροποιηθεί και να αποπληρωθεί ήθελε αρκετά ισχυρά βήματα ακόμα. Δεν ήταν μια απλή διαδικασία, γιατί πολλές φορές ακούω σε αυτό τον τόπο να εκλαμβάνονται ως ευκολίες αυτά που γίνονται με κόπο, με αποφασιστικότητα, με δύναμη ψυχής, με θέληση, με γνώση και πάνω απ’ όλα με πολιτική αξιοπρέπεια και πολίτική ευθύνη».

Ο κ. Τατούλης εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητα των δύο βαθμών, της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, να αναλάβουν ευθύνες στα όριά τους και αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψιν. 
«Η εμπλοκή μου με το λιμάνι του Γυθείου δεν είναι τωρινή. Ως Υπουργός Πολιτισμού, έχοντας τότε την ευθύνη για την αδειοδότηση από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, της χωροθέτησης και της μελέτης του λιμανιού, παρά την αρνητική απόφαση και εισήγηση του ΚΑΣ, δεν την έλαβα υπόψιν μου και υπέγραψα την αδειοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για το λιμάνι του Γυθείου. Ο κ. Δήμαρχος το γνωρίζει πάρα πολύ καλά» δήλωσε ακόμα ο Περιφερειάρχης και απευθυνόμενος στο Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων ανέφερε ότι «θα πρέπει να ολοκληρωθεί η παρέμβασή μας σε αυτό τον ευλογημένο χώρο. Είναι το μεγάλο λιμάνι του νοτιότερου άκρου της χέρσας Ελλάδας».

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ακόμα ότι η Περιφέρεια έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες για τη μαρίνα του Γυθείου, «αφού έχουμε τη μελέτη, τη χωροθέτηση και την αδειοδότηση, ώστε να εκμεταλλευτούμε όποια χρηματοδοτικά εργαλεία μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές». 
Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ακόμα ότι θα πρέπει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να αποφασίσει να προχωρήσει σε τολμηρά βήματα. «Οι κοντόφθαλμες πολιτικές δεν έχουν κανένα νόημα. Σήμερα θα πρέπει να αναβαθμίσουμε και να αναμορφώσουμε τη λιμενική μας πολιτική. Τα λιμενικά ταμεία θα πρέπει να είναι οντότητες που θα ανήκουν στις περιφερειακές αρχές και στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα της ευελιξίας να δημιουργούν και να κινητοποιούν ως οικονομικές δομές καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία. Γιατί χωρίς την ικανότητα της χρηματοδότησης δεν μπορούμε να έχουμε τέτοια έργα και να είναι βιώσιμα, όσο και να θέλουμε να πούμε ότι μπορεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να τα χρηματοδοτήσει. 
Από την άλλη πλευρά, συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, θα πρέπει να δούμε στα μεγάλα λιμενικά έργα τη δυνατότητα στον ανάδοχο να έχει και την ευθύνη της συντήρησης και της θεσμικής λειτουργίας του λιμένα. Για να έχουμε καλά έργα που θα συντηρούνται, τα οποία δεν θα καταστρέφονται και θα είναι ζωντανά κύτταρα της οικονομίας, την οποία έχουμε ανάγκη. 
Ειδική αναφορά έκανε στη συνεννόηση και τη συνεργασία μεταξύ των θεσμικών φορέων ο κ. Τατούλης και δήλωσε ότι «αυτός ο τόπος χρειάζεται υπερβάσεις, αυτός ο τόπος για να δημιουργηθεί αυτό το μέτωπο που θα μπορέσει να ανορθώσει τη χώρα, να δώσει προσδοκίες και προοπτικές στον τόπο μας χρειάζεται οι άνθρωποι αυτοί του μετώπου να είναι πάνω απ’ όλα ανιδιοτελείς πατριώτες. Και αυτό νομίζω ότι αποτελεί την ισχυρότερη αλήθεια. Τελείωσαν οι προσπάθειες για άλλοθι, τελείωσαν όλες οι κουβέντες που προσπαθούν όποτε τους συμφέρει να επιρρίπτουν στο λαό τις ευθύνες, είτε να μιλούν εξ ονόματος του λαού και μόνο».

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ