V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Τι πρέπει να προσέχετε στο σπίτι σας για τα κουνούπια

Τι πρέπει να προσέχετε στο σπίτι σας για τα κουνούπια
 Η Υγειονομική Πελοποννήσου έχει αναλάβει το έργο καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2017, για το Δήμο Ναυπλιέων. Το έργο βασίζεται στη μέθοδο της προνυμφοκτονίας και περιλαμβάνει εβδομαδιαίες δειγματοληψίες και ψεκασμούς σε υδάτινες επιφάνειες. 

Για την ΕΠΙΤΥΧΙΑ του έργου είναι απαραίτητη η συμβολή όλων μας. Πολλά από τα κουνούπια που προκαλούν όχληση προέρχονται από ιδιόκτητους χώρους όπως είναι οι βόθροι, τα φρεάτια ομβρίων υδάτων, το αποχετευτικό σύστημα, οι αυλές και οι βεράντες των σπιτιών μας.

Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο είδος κουνουπιού είναι το κοινό κουνούπι (Culex), το οποίο και εμφανίζεται στο αστικό σύστημα. Τα κοινά αυτά κουνούπια συναντώνται στις πόλεις και στα χωριά σε ανθρωπογενείς εστίες (βόθροι, φρεάτια, αποχετευτικό σύστημα, πλημμυρισμένα κελάρια, οικόπεδα υπό κατασκευή, βαρέλια νερού, ντεπόζιτα, ελαστικά, βάρκες, πισίνες, διακοσμητικές λιμνούλες και σιντριβάνια, πιατάκια γλαστρών, δοχεία στους κήπους και στα νεκροταφεία). Οι εστίες αναπαραγωγής τους είναι κυρίως τα στάσιμα ύδατα και εστίες πλούσιες σε οργανική ύλη.
Η λοίμωξη του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι, κυρίως του ΚΟΙΝΟΥ-ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΚΟΥΝΟΥΠΙΟΥ (Culex). Τη δεξαμενή του ιού αποτελούν κυρίως τα άγρια και δευτερευόντως άλλα πτηνά, από τα οποία και μέσω κουνουπιών-διαβιβαστών μεταδίδεται στους ανθρώπους, τα ιπποειδή ή άλλα θηλαστικά. Είναι γνωστό ότι τα πτηνά διατηρούν τον ιό στο κυκλοφορικό τους σύστημα (ιαιμία) για αρκετό χρονικό διάστημα και με τη μετανάστευσή τους θεωρούνται υπεύθυνα για τη διασπορά του από ενδημικές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση ο ιός μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως μόνο με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Είναι λοιπόν, πολύ σημαντική η συνεισφορά και η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών στην καταπολέμησή τους, μειώνοντας όλες εκείνες τις επιφάνειες όπου λιμνάζουν νερά. Επίσης, όλοι οι πολίτες μπορούν να καλούν για οποιαδήποτε πληροφορία ή/και για αναφορά κάποιας εστίας που προέρχεται από ιδιόκτητο χώρο.

- Γραμμή εξυπηρέτησης κοινού Δήμου Ναυπλίου 2752028419

- Γραμμή εξυπηρέτησης κοινού του φορέα υλοποίησης του προγράμματος για το 2017:

2752029912 – 6937487200 – 6937487287 (ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Υπεύθυνη Επιστήμονας: Σοφία Γ. Σταθοπούλου MSc Γεωπόνος ΤΕ και αρ. αδείας: 102109-29-8-2000)

ΘΥΜΗΣΟΥ

- Ένα πλημμυρισμένο υπόγειο ή ένας ανοικτός βόθρος μπορεί να ταλαιπωρήσει ένα ολόκληρο χωριό καθώς και τα όμορα σε αυτό χωριά για ολόκληρο το καλοκαίρι!!!

- Τα αρσενικά ακμαία ζουν για περίπου μία εβδομάδα ενώ τα θηλυκά (τα οποία απομυζούν το αίμα) ζουν περισσότερο διάστημα το οποίο μπορεί να φτάσει έως και ένα μήνα!!!

- Τα θηλυκά κουνούπια κάποιων ειδών μπορούν να διανύσουν απόσταση μεγαλύτερη των 30 χιλιομέτρων προκειμένου να βρουν τον κατάλληλο ξενιστή!!!

- Ένα θηλυκό κουνούπι σε κανονικές συνθήκες μπορεί να γεννήσει από 40-500 ωά (300 κατά μέσο όρο) σε κάθε γονοτροφικό κύκλο. Οι επόμενες ωοτοκίες, μπορεί να φτάσουν και τις 10!!!

Σοφία Σταθοπούλου
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ