V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Δικαστική κόντρα μερίδας κατοίκων των Μυκηνών με το Μυκηναϊκό Ίδρυμα

Δικαστική κόντρα μερίδας κατοίκων των Μυκηνών με το Μυκηναϊκό Ίδρυμα
Καμπόσος: Είμαστε υπέρ των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το Μυκηναϊκό Ίδρυμα 

Ένα φιλόδοξο project που θα φέρει δεκάδες ξένους σπουδαστές αρχαιολογίας στη χώρα μας, καταστώντας τις αρχαίες Μυκήνες διεθνές κέντρο αρχαιολογικής έρευνας, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, λόγω των… «αντιαμερικανικών» συναισθημάτων μερίδας κατοίκων των Μυκηνών.

Πρόκειται για το American Center for Archaeology at Mycenae (ACAM), το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του στις αρχές του 2018 στις εγκαταστάσεις του Μυκηναϊκού Ιδρύµατος στις Μυκήνες και το οποίο φιλοδοξεί να φιλοξενεί ετησίως 50-100 φοιτητές αρχαιολογίας, από 40 συνεργαζόμενα πανεπιστήμια του εξωτερικού (ΗΠΑ και ΕΕ). Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό διεθνές ερευνητικό και επιμορφωτικό πρόγραμμα που θα προωθήσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα προβάλλει διεθνώς την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Διεκδικούν χώρους … στάθμευσης

Σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, εντυπωσιακή βιβλιοθήκη & αναγνωστήριο –το οποίο θα φέρει την ονομασία του Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου Malcolm Wiener που σήμερα θεωρείται ο σημαντικότερος χορηγός και ευεργέτης της προϊστορικής αρχαιολογίας στη χώρα μας- εξωτερικό αμφιθέατρο κλπ, συνθέτουν τους χώρους του Μυκηναϊκού Ιδρύµατος, που θα υποδεχτούν τους πρώτους ξένους φοιτητές τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ωστόσο το project κινδυνεύει να κολλήσει λόγων των … «αντιαμερικανικών» εμμονών μερίδας κατοίκων των Μυκηνών, που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας από το Ίδρυμα τμήμα της ακίνητης περιουσίας του, προκειμένου να … σταθμεύουν εκεί τα Ι.Χ. τους. Να σημειωθεί πως υπάρχουν παλαιότερες τελεσίδικες αποφάσεις, που δικαιώνουν απόλυτα το Μυκηναϊκό Ίδρυμα, κατοχυρώνοντας πλήρως τη δικαιοδοσία του στη συγκεκριμένη ακίνητη περιουσία.

Μιλώντας στο protothema.gr ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών κ.Δημήτρης Καμπόσος, κράτησε αποστάσεις από τις ενέργειες μερίδας κατοίκων του μικρού χωριού κατά του Μυκηναϊκού Ιδρύματος, δηλώνοντας πως στηρίζει απόλυτα το project που θα φέρει ξένους σπουδαστές στην περιοχή του. «Οι Μυκήνες είναι ένα παγκόσμιο brand της UNESCO. Ως δημοτική Αρχή, σαφώς και είμαστε υπέρ των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το Μυκηναϊκό Ίδρυμα προκειμένου να φέρει ξένους φοιτητές στην περιοχή μας» δήλωσε με νόημα, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Η πρωτοβουλία λειτουργίας του ACAM στις Μυκήνες, ανήκει στον καθηγητή αρχαιολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου Dickinson, και σημερινού προέδρου του Μυκηναϊκού Ιδρύματος (Mycenaean Foundation)- κ.Χριστοφίλη Μαγγίδη, ο οποίος προχώρησε και στις αναγκαίες εργασίες ανακαίνισης του «Μελάθρου» που θα αποτελέσει το εκπαιδευτικό κέντρο.

ERASMUS made in … USA

Στο American Center for Archaeology at Mycenae, οι ξένοι φοιτητές θα παρακολουθούν αμερικανικά επιμορφωτικά σεμινάρια (προπτυχιακά) στην αρχαιολογία (κλασική Ελλάδα, προϊστορικό Αιγαίο, αιγυπτιακή και μεσοποταμιακή), ανασκαφική και συναφείς επιστήμες (γεωαρχαιολογία, βιοαρχαιολογία, γεωφυσική, αρχαιομετρία, παλαιοπεριβαλλοντολογία, αρχαία ιστορία, κλασικές σπουδές, συντήρηση, διαχείριση και προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς) και ανασκαφική για ένα εξάμηνο.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό θα αποτελείται από Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίων και αρχαιολόγους, ενώ θα υπάρχει συνεργασία στον ερευνητικό τοµέα και µε τµήµατα ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όπως το Αριστοτέλειο, Πελοποννησιακό, Δηµοκρίτειο κ.α. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια (αρχαιολόγους (semester abroad program) θα πιστοποιούνται αποκλειστικά από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων θα λειτουργήσει και προσομοιωτής ανασκαφής (300 τµ), µοναδικός στην Ευρώπη, όπου οι φοιτητές θα εκπαιδεύονται πρακτικά σε αεροφωτογράφιση (µε drone), επιφανειακή αρχαιολογική και τοπογραφική έρευνα (µε χρήση Total Station και Differential GPS), αρχαιογεωφυσική έρευνα (µε χρήση γεωµαγνητοµέτρου, γεωηχοβολιστή-ραντάρ υπεδάφους, ηλεκτρικής τοµογραφίας εδάφους, και γεωακουστικής), ανασκαφική (καθώς και υποβρύχια αρχαιολογία σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου), γεωαρχαιολογία και στρωµατογραφία, βιοαρχαιολογία, παλαιοπεριβαλλοντολογία, συντήρηση ευρηµάτων, τρισδιάστατη αρχιτεκτονική απεικόνιση (µε τρισδιάστατο σαρωτή), ανάδειξη και προστασία πολιτιστικής κληρονοµιάς.

Παράλληλα στη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, οι ξένοι φοιτητές θα ταξιδεύουν κάθε Σαββατοκύριακο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας, προσφέροντας εθελοντική εργασία σε ανασκαφές, καθαρισμούς αρχαιολογικών χώρων, καταλογραφήσεις ευρημάτων σε Εφορείες αρχαιοτήτων, ψηφιοποίηση αρχείων σε μουσεία κτλ.

Επίσης το Μυκηναϊκό Ίδρυµα, επίσης, θα δημιουργήσει δωρεάν εντατικό επιμορφωτικό πρόγραφα ανασκαφικής στον προσομοιωτή ανασκαφής για αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ώστε να εκπαιδεύονται περιοδικά σε νέες µεθόδους και τεχνολογίες της αρχαιολογικής έρευνας. Θα χορηγεί πέντε (5) υποτροφίες ετησίως σε αριστούχους φοιτητές µε καταγωγή από την Αργολίδα, για να παρακολουθούν το πρόγραφα επιμόρφωσης, καθώς και υποτροφίες σε µεταπτυχιακούς φοιτητές για την εκπόνηση ερευνητικών εργασιών στη μυκηναϊκή αρχαιολογία και τέχνη. Θα χρηματοδοτεί αρχαιολογικές ανασκαφές και δημοσιεύσεις, θα οργανώνει διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια και συμπόσια, όπως πχ το διεθνές συνέδριο «Μycenae and the Mycenaean World» κάθε τριετία θα διαθέσει τη χρήση της βιβλιοθήκης του σε επιστήµονες και στο κοινό µε κάρτα βιβλιοθήκης θα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις του (αίθριο, θεατρικός χώρος, M. Ceremonial Hall) θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για µόνιµο και εποχικό προσωπικό θα αποφέρει σταθερά έσοδα σε τοπικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ενοικιαζόµενα αυτοκίνητα, λεωφορεία) ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία.

Το Μυκηναϊκό Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1967 από τον αείμνηστο Γ. Μυλωνά στο St. Louis των Η.Π.Α. και τη δεκαετία του 1960 χρηματοδότησε την ανέγερση του «Μελάθρου» και της οικίας «McCarthy» στις Μυκήνες, σε έκταση που αγοράστηκε από ντόπιους. Επί πέντε δεκαετίες (1967-2017) το Μυκηναϊκό Ίδρυµα προσφέρει τα κτίρια του ως επιχειρησιακή βάση της ανασκαφής Μυκηνών και χρηματοδοτεί τις αρχαιολογικές ανασκαφές, έρευνες και δημοσιεύσεις Μυκηνών υπό τη διεύθυνση του Γ. Μυλωνά (1967-1988), Σπ. Ιακωβίδη (1993-2013) και Χρ. Μαγγίδη (από το 2002) µε αποκορύφωση την πρόσφατη ανακάλυψη της Κάτω Πόλης (2007-2014) και του θρόνου των Μυκηνών (2014) από τον καθ. Χρ. Μαγγίδη.

Πηγή: protothema.gr
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ