V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Τατούλης προς Φούχτελ: Θεσμός αλληλεγγύης λαών - πολιτών - πολιτισμών η Ελληνογερμανική Συνέλευση

Τατούλης προς Φούχτελ: Θεσμός αλληλεγγύης λαών - πολιτών - πολιτισμών η Ελληνογερμανική Συνέλευση
Η μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειριών για τη μετατροπή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην 7η Διάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, μετά την πρόταση που υπέβαλλε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στο Kunzelsau της Γερμανίας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε ως πολύ χρήσιμη τη Γερμανική εμπειρία της διοικητικής μεταρρύθμισης αρκετά χρόνια πριν, στην οποία εδραιώθηκε ένα χαλαρό ομοσπονδιακό μοντέλο και ενδυναμώθηκε ο ρόλος των περιφερειών.

Ο κ. Τατούλης έθεσε επίσης ως ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για την 7η Διάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης τη βούληση να δώσει νέο συμβολισμό και νέα εκκίνηση στην προσπάθεια συνεργασίας των αυτοδιοικητικών θεσμών των δύο χωρών. «Θα πρέπει να μετρήσουμε τα αποτελέσματα και να αξιολογήσουμε την προσπάθεια μέχρι τώρα, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί στο σημαντικότερο στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των πολιτών της Ελλάδας και της Γερμανίας, επενδύοντας στο πολιτισμικό υπόβαθρο και την παράδοσή τους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Ειδική αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα, για το οποίο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι η Γερμανική πλευρά έχει εξαιρετική εμπειρία και τεχνογνωσία και οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τις θετικές εξελίξεις από αυτή. «Το μοντέλο που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, δεν είναι η καύση, όπως στη Γερμανία, αλλά αυτό της ΣΔΙΤ, με την αναερόβια επεξεργασία για τη δημιουργία κομπόστ, το οποίο θα είναι πλήρως αδρανοποιημένο και θα προορίζεται για ταφή σε ΧΥΤΥ. Θα γίνεται επίσης πρόσθετη ανακύκλωση στις μονάδες επεξεργασίας, από την ανακύκλωση που θα κάνουν οι Δήμοι. Αυτό είναι το μοντέλο της Πελοποννήσου, το οποίο έχει υιοθετηθεί σε όλα τα αντίστοιχα σχέδια των Ελληνικών Περιφερειών».

«Αυτό που μας ενδιαφέρει από τη δομή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και η αξιοποίηση της Γερμανικής εμπειρίας για την εξειδίκευση της ανακύκλωσης σε επίπεδο Δήμων, ώστε να επιτύχουμε τον ευρωπαϊκό στόχο ανακύκλωσης του 50% μέχρι το 2023» πρόσθεσε ακόμα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε ακόμα στον εναλλακτικό τουρισμό και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει για την Πελοπόννησο, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε, σε επίπεδο καλής πρακτικής, να γίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ του διεθνώς πιστοποιημένου μονοπατιού Menalon Trail και του μονοπατιού του Μέλανα Δρυμού της Γερμανίας, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ερημοποίησης και να αναδειχθούν ως μνημεία της ανθρώπινης κοινωνίας και της φύσης.

Σε ότι αφορά τον ιατρικό τουρισμό, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε τη βοήθεια της δομής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ώστε να συναφθούν συμβάσεις των Γερμανικών ασφαλιστικών ταμείων με τις δομές αποκατάστασης που υπάρχουν στη χώρα.

Τατούλης προς Φούχτελ «Θεσμός αλληλεγγύης λαών – πολιτών – πολιτισμών η Ελληνογερμανική Συνέλευση»

«Η Ελληνογερμανική Συνέλευση δεν συνιστά ανταλλακτικό θεσμό, αλλά θεσμό αλληλεγγύης λαών, πολιτών και πολιτισμών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντησή του με τον Ομοσπονδιακό Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Έπαρχοι του Hohenlohe κ. Matthias Neth και του Calw κ. Helmut Rieger.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι η ισχυροποίηση των αυτοδιοικητικών θεσμών αποτελεί το θεμέλιο λίθο της δημοκρατικής λειτουργίας και της συνεργασίας στο κατώτατο επίπεδο, αυτό των πολιτών.

Ο κ. Τατούλης σημείωσε ακόμη ότι η λειτουργία των Περιφερειών και των Δήμων στην Ελλάδα και τη Γερμανία είναι αυτόνομη και δεν εξαρτάται από τη συγκυρία της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Βάδης – Βυρτεμβέργης κ. Ρότζερ Κέλε, οι Εντεταλμένοι για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κ.κ. Frank Edelman και Lothar Grossklaus, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος και Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτριος Καφαντάρης.



ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ