V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Προϋπολογισμός για γερά νεύρα - Τι φέρνουν τα νέα μέτρα το 2018

Προϋπολογισμός για γερά νεύρα - Τι φέρνουν τα νέα μέτρα το 2018
 Προϋπολογισμό υψηλών προσδοκιών αλλά και δύσκολων στόχων καταθέτει σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση. Παρόλα αυτά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση, μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές προβλέψεις όταν θα κατατεθεί το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με το προσχέδιο του προϋπολογισμού να προβλέπει πλεόνασμα 3,5% ή 6,6 δισ. ευρώ, δηλαδή ακριβώς το πλεόνασμα που απαιτεί ο στόχος του προγράμματος. Αντίθετα για το 2017 οι εκτιμήσεις είναι ότι θα υπάρχει υπέρβαση από 1,75% που είναι ο στόχος του προγράμματος.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν τη δυνατότητα της οικονομίας να επιτύχει το 2018 πρωτογενές αποτέλεσμα 3,5%, το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και εξαιτίας της ισχυρής ανάπτυξης η οποία θα φτάσει το 2,4% του ΑΕΠ το 2018 από 1,8% του ΑΕΠ το 2017. Μάλιστα, σύμφωνα με το προσχέδιο ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης θα επιτευχθεί παρά την οριακή πτώση της δημόσιας κατανάλωσης.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί σε απόλυτα νούμερα φτάνοντας τα 187,8 δισ. ευρώ το 2018 από 181,2 δισ. ευρώ φέτος.

Παράλληλα, το προσχέδιο προβλέπει ενίσχυση των εξαγωγών κατά 4,7% και 4,4% των εισαγωγών, ενώ η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 19% το 2018 από 20,2% φέτος, με τον πληθωρισμό να διατηρείται στο 1,2%.

Και ο προϋπολογισμός του 2018 θα είναι ο όγδοος στη σειρά μνημονιακός προϋπολογισμός τον οποίον καταθέτει ελληνική κυβέρνηση, βασιζόμενος για ακόμα μια χρονιά σε αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών. Συγκεκριμένα οι φόροι το 2018 θα αυξηθούν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, με την πρόβλεψη για τις εισπράξεις από τους άμεσους φόρους να φτάνουν στα 22,6 δισ. ευρώ το 2018 από 21,5 δισ. ευρώ φέτος και από την έμμεση στα 27,7 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 3,2% σε σχέση με το 2017.

Η αύξηση των εσόδων θα έρθει από την εφαρμογή των νέων περικοπών σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές και την αύξηση φόρων, τις οποίες έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση και θα εφαρμοστούν από την 1 Ιανουαρίου 2018. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

Η κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος με στόχο την εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 121 εκατ. ευρώ.

Η μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με στόχο την εξοικονόμηση 47 εκατ. ευρώ.

Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκατ. ευρώ.

Η επέκταση για έναν χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία με στόχο πρόσθετα έσοδα 107 εκατ. ευρώ.

Η κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για τη βoυλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών με αποτέλεσμα πρόσθετα έσοδα 44 εκατ. ευρώ.

Η επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb, με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

Η επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τα ξενοδοχεία με ένα ή 2 αστέρια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα κλιμακώνεται μέχρι και τα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τα πεντάστερα ξενοδοχεία.

Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Aπό 1-1-2018, στα νησιά των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί), οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

Η κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα, θα καταργηθούν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (5 εκατ. ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκατ. ευρώ). Η συνολική εξοικονόμηση θα φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ.

Η αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών 188 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές με στόχο αύξηση εσόδων 53 εκατ. ευρώ για το 2018, 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. ευρώ το 2020 και 128 εκατ. ευρώ το 2021.

Η επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Πηγή: huffingtonpost.gr
Φώτο: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ