ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Υψηλή δραστηριότητα της Ιλαράς και στην Αργολίδα - Στα 215 τα κρούσματα σε όλη τη χώρα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:41:00 μ.μ. | |
Υψηλή δραστηριότητα της Ιλαράς και στην Αργολίδα - Στα 215 τα κρούσματα σε όλη τη χώρα
 Τουλάχιστον ένας στους δύο ενηλίκους ή παιδιά που νοσούν από ιλαρά χρειάζεται να νοσηλευτούν λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους. Αυτό προκύπτει από την επιδημιολογική επιτήρηση στη χώρα μας, με τα στοιχεία να δείχνουν προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σε διάστημα μόλις εφτά ημερών (από τις 26 Σεπτεμβρίου έως και τις 3 Οκτωβρίου) εντοπίστηκαν 19 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των πολιτών που ασθένησαν εξαιτίας της ιλαράς από τον Μάιο να ανέρχεται σε 215.

Από αυτούς, 53% νοσηλεύτηκαν καθώς επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας τους και συνεπώς κρίθηκε αναγκαία η στενή ιατρική παρακολούθησή τους. Μάλιστα 18 ασθενείς παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές, μεταξύ των οποίων εγκεφαλίτιδα, πνευμονία, κερατίτιδα, βρογχίτιδα και ήπια ηπατική διαταραχή.

Στην Αττική. 

Οπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η έξαρση της νόσου εντοπίζεται κυρίως προς τα νότια με επίκεντρο την Αττική, όπου και έχουν προσέλθει στον γιατρό 153 ασθενείς με ιλαρά. Η δεύτερη περιοχή με υψηλή δραστηριότητα της νόσου είναι η Πελοπόννησος (συγκεκριμένα η Αργολίδα, η Κόρινθος και η Μεσσηνία), όπου και έχουν εντοπιστεί επιπλέον 51 κρούσματα.
Τα υπόλοιπα κρούσματα, σύμφωνα πάντα με το Κέντρο, είναι σε Εύβοια, Λέσβο, Αιτωλοακαρνανία, Κοζάνη, Δωδεκάνησα και Ηράκλειο Κρήτης.

Το προφίλ των ασθενών. 

Αναφορικά με το προφίλ των ασθενών, από τα 215 δηλωθέντα κρούσματα τα 23 αφορούν αλλοδαπούς και τα 192 ασθενείς ελληνικής υπηκοότητας - στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστα παιδιά από την κοινότητα Ρομά.

Παρά ταύτα, το εμβολιαστικό δίχτυ εμφανίζεται… τρύπιο (και) στον ενήλικο γενικό πληθυσμό καθώς τουλάχιστον 36 ασθενείς ελληνικής υπηκοότητας, ηλικίας 25-44 χρόνων, έχουν νοσήσει από ιλαρά. Μεταξύ αυτών και υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται στα νοσοκομεία της χώρας.
Υπό τα νέα αυτά δεδομένα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι προσώρας «δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος».

43 νεκροί στην Ευρώπη. 

Υπενθυμίζεται ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη η επιδημία ιλαράς είναι σε εξέλιξη, με τα κρούσματα συνολικά να έχουν ξεπεράσει τα 17.000, ενώ εξαιτίας της συγκεκριμένης νόσου 43 άνθρωποι έχουν χάσει τη μάχη για τη ζωή τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) διοργάνωσε χθες ειδικό σεμινάριο σχετικά με τη στάση αμφισβήτησης των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Εκεί η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δρ Andrea Ammon επεσήμανε ότι «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό, αναδυόμενο, παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει αρνητικά τους στόχους που έχει θέσει η επιστημονική κοινότητα για τη δημόσια υγεία». Η ίδια δε πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η λήψη μέτρων και η εξέρευση στρατηγικών που θα ενδυναμώσουν τα εθνικά εμβολιαστικά προγράμματα.

Κυνήγι ευθυνών. 

Και ενώ πανευρωπαϊκά αναζητούνται τρόποι αναχαίτισης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, στη χώρα μας η συζήτηση επικεντρώνεται σε μια διαμάχη που παραπέμπει σε… κυνήγι ευθυνών, καθώς εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας εντοπίζουν κυβερνητική ολιγωρία σε ό,τι αφορά την οχύρωση του πληθυσμού από την έξαρση ιλαράς.

Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση του θέματος των εμβολιασμών την περασμένη Τρίτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ ανέφερε πως τα πρώτα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας εμφανίστηκαν στα τέλη Απριλίου και αρχές Μαΐου και αφορούσαν τρία μικρά παιδιά της κοινότητας των Ρομά (μετακινούμενοι πληθυσμοί από τη Ρουμανία, όπου και εξελίσσεται η πιο σφοδρή επιδημία ιλαράς).

Υπό τα δεδομένα αυτά, η απόφαση του Κέντρου για εμβολιασμό των παιδιών Ρομά ήταν θετική εξέλιξη, όπως αναγνωρίζει και ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Κωνσταντίνος Νταλούκας, σημειώνει ωστόσο ότι η εν λόγω κινητοποίηση «έγινε μετά εορτής».
«Τι εμπόδισε άραγε να γίνει αυτή η ενέργεια, όχι τώρα που προέκυψαν τα κρούσματα, αλλά όταν άρχισε η ιλαρά να εμφανίζεται σε ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή 1-2 χρόνια πριν, ή έστω από την αρχή του 2017; Τι περιμέναμε άραγε; Από την άλλη, η ενέργεια είναι πυροσβεστική και δεν έχει μακροχρόνιο προληπτικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, ποιος θα εμβολιάσει τα παιδιά που θα γεννηθούν τώρα και ύστερα από 12-15 μήνες θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της ιλαράς;» διερωτάται ο Κωνσταντίνος Νταλούκας.

Εμπλοκή με τα εμβόλια. 

Εν τω μεταξύ, εμπλοκή έχει προκύψει και με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων MMR (ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς) στην ελληνική αγορά, με εκπροσώπους φαρμακευτικών συλλόγων να λένε ότι η τροφοδοτική… αλυσίδα έχει σπάσει εξαιτίας του κινδύνου των παράλληλων εξαγωγών.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων (πέραν των 100.000 δόσεων, καθώς έχει προγραμματιστεί η εισαγωγή επιπλέον εμβολίων έως τον Δεκέμβριο), παρά ταύτα στα τέλη Σεπτεμβρίου προχώρησε στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για το συγκεκριμένο εμβόλιο ώστε να εξασφαλιστούν οι εγχώριες ανάγκες.

Ετσι, οι ίδιες πηγές του φαρμακευτικού κλάδου επιμένουν ότι τα εμβόλια δεν είναι δυσεύρετα - αντίθετα με όσα καταγγέλλουν αρκετοί συνάδελφοί τους ανά τη χώρα - εάν απευθυνθούν στις εταιρείες που τα διαθέτουν στην αγορά.

Πηγή: tanea.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ