ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Μπλόκο από το δασαρχείο απειλεί την πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ έκτασης 600 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:12:00 μ.μ. | |
Μπλόκο από το δασαρχείο απειλεί την πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ έκτασης 600 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι
 Αντιμέτωπη με ένα δεύτερο «Ελληνικό», μικρότερης εκ των πραγμάτων έκτασης, βρίσκεται η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, αναφορικά με τη δρομολογούμενη επένδυση τουριστικού χαρακτήρα ύψους 40 εκατ. στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας.

Το παραθαλάσσιο ακίνητο έχει πωληθεί από το 2015 στην οικογένεια Μεντεκίδη, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθωθεί να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες και όπως όλα δείχνουν αυτό θα καθυστερήσει ακόμα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η τελευταία απόφαση της Τοπικής Δασικής Υπηρεσίας έσπευσε να χαρακτηρίσει δασικό το 70% των 253 στρεμμάτων, όπου αναμενόταν να αναπτυχθεί η ξενοδοχειακή μονάδα και ένα «χωριό» με τουριστικές κατοικίες. Ειδικότερα, το σχεδιαζόμενο ξενοδοχείο, μια επένδυση 23 εκατ., θα είναι 200 δωματίων, ενώ θα κατασκευαστούν 120 κατοικίες επιφάνειας 200 τ.μ. έκαστη.

Με τον τρόπο αυτό, και παρά την αρχική γνωμοδότηση βάσει της οποίας το δασικό τμήμα του ακινήτου βρισκόταν σε διάσπαρτα σημεία διαφορετικά από εκείνα που δρομολογούνταν η ανοικοδόμηση, η εν λόγω επένδυση έχει βρεθεί σε τέλμα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε ήδη εκδοθεί ΕΣΧΑΔΑ (Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης και Στρατηγικής Επένδυσης) με ό,τι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου απέναντι στους επενδυτές, καθώς ούτε το συγκεκριμένο εργαλείο έχει σταθεί ικανό να «θωρακίσει» τις επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων από μελλοντικά κωλύματα.

Ηδη, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει σπεύσει να προχωρήσει σε κατάθεση ένστασης για την αναίρεση της αρχικής πράξης χαρακτηρισμού του δασάρχη, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του Ελληνικού, όπου επίσης ως δασικό είχε χαρακτηριστικό ένα κομβικό σκέλος της προωθούμενης επένδυσης.

Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί σε ξεκαθάρισμα σειράς ακινήτων που επίσης εμφανίζουν δασικά ζητήματα, προτού προβεί σε προκήρυξη διαγωνισμών πώλησης ή παραχώρησης εκμετάλλευσης, ώστε να αποφύγει αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον. Σημειωτέον ότι αντίστοιχα δασικά προβλήματα έχουν καταγραφεί και σε άλλα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, όπως στο Ποσείδι, του οποίου ο διαγωνισμός ξεκίνησε φέτος, αλλά και το Παλιούρι, όπου βρίσκεται και το παλιό Ξενία, για το οποίο ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το 2014. 

Αρνητική για το ΤΑΙΠΕΔ ήταν και η πράξη χαρακτηρισμού που εκδόθηκε για το υπό δημοπράτηση ακίνητο των 600 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι. Με βάση το τοπικό δασαρχείο, σχεδόν το 50% της έκτασης έχει χαρακτήρα δασικό, παρά το γεγονός ότι όταν πριν από αρκετά χρόνια δρομολογούνταν πολεοδόμηση του ακινήτου από τη ΔΕΠΟΣ στην οποία ανήκε τότε η έκταση, δεν είχε υπάρξει κάποια σχετική παρέμβαση.

Για τα προβλήματα δασικού και αρχαιολογικού χαρακτήρα που ταλανίζουν τις επενδύσεις τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, επισημαίνοντας ότι οφείλονται σε παθογένειες δεκαετιών και δεν μπορούν να λυθούν με μια απλή πολιτική εντολή. Ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου, το οποίο θα επιλύει τα εν λόγω προβλήματα. Αναφερόμενος δε στην επένδυση του Ελληνικού, επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά ότι θα προχωρήσει και θα πραγματοποιηθεί.

Νέο σχέδιο για την Ακαδημία Πλάτωνος
Νέο σχέδιο προεδρικού διατάγματος θα αποστείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, το υπουργείο έχει συντάξει ένα νέο σχέδιο (διαφορετικό από αυτό που ενέκρινε τον Μάιο το ΣτΕ) το οποίο έχει εγκριθεί από το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και περιλαμβάνει και τα αντισταθμιστικά οφέλη στα οποία έχει συμφωνήσει ο υποψήφιος επενδυτής. «Πολλή φασαρία για το τίποτα. Θα καταλήξουμε πολύ σύντομα», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Πηγή: kathimerini.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ