Tην συζήτηση άνοιξε ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αργολίδας, με τον χαιρετισμό του, συντονίζοντας στη συνέχεια τον διάλογο.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική Κυβέρνηση, ενώ μίλησε για το νέο αναπτυξιακό πλάνο της χώρας, αλλά και για τις επενδυτικές προοπτικές που παρουσιάζει η Ελλάδα. Ειδικότερα ανέφερε:
«Αναμφισβήτητα η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης και αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές, έχοντας ως αποτέλεσμα την πτώση των spreads και την επενδυτική κοινότητα να ξεκινά μεγάλα επενδυτικά έργα.
Η κυβέρνηση αναζητά όλο και περισσότερο κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα δημιουργώντας συνέργειες με την επιχειρηματική κοινότητα για να τονώσει τις επενδύσεις και να αυξήσει τις εξαγωγές. Για αυτό το λόγο στο στρατηγικό μας σχεδιασμό είναι και η δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και θα υποστηρίξει την ανάληψη επενδύσεων.
Έχουμε εφαρμόσει νέους νόμους που απλοποιούν τη συνεργασία των επιχειρήσεων και τις διαδικασίες αδειοδότησης. Το γενικό πλαίσιο εντός του οποίου το ελληνικό κράτος και οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν, αναθεωρείται και βελτιώνεται για να καλύψει τις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας».
Ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Β.Ε κ. Παναγιώτης Μακρής αναφέρθηκε στα προβλήματα του Επαγγελματικοβιοτεχνικού κλάδου, το φορολογικό, ασφαλιστικό, αναπτυξιακό, την εξωδικαστική ρύθμιση χρέους, τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό, και άλλα. Ο Πρόεδρος κ. Μακρής κατέθεσε υπόμνημα με τις προτάσεις του Ο.Ε.Β.Ε
Εκ μέρους των Τουριστικών Επαγγελματιών οι Πρόεδροι του Σ.Ε.Τ κ.Γεωργιδάκης Γιάννης αναφέρθηκε στα προβλήματα που απασχολούν τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Τολού όπως η χαμηλή πληρότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, η υπερφορολόγηση, η χρηματοδότηση, ο αναπτυξιακός νόμος, το αεροδρόμιο της Τρίπολης, τα πνευματικά δικαιώματα, το ενιαίο εκπτωτικό εισιτήριο αρχαιολογικών χώρων, καθώς και αναπτυξιακές προτάσεις για την ευρύτερη περιοχή. Παραδόθηκε υπόμνημα με τις προτάσεις του Συλλόγου.
Εκ μέρους του Σωματείου Τουριστικών καταλυμάτων Ναυπλίου, o κ. Μιχόπουλος Κώστας ενημέρωσε τον Υπουργό για τα προβλήματα που απασχολούν τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Ναυπλίου όπως το Rb&b, το τέλος διανυκτέρευσης από το τέλος του έτους, η παραξενοδοχία, η μη ολοκλήρωση των χωροταξικών σχεδίων από τον Δήμο, το ενιαίο εκπτωτικό εισιτήριο αρχαιολογικών χώρων, καθώς και άλλα προβλήματα του κλάδου.
O Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης κ.Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε σε παθογένειες παλαιότερων χρόνων που δεν είναι δυνατό να επιλυθούν μέσα σε δυο χρόνια διακυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει μια σειρά από θέματα που αναφέρθηκαν οι φορείς και επεξεργάζεται λύσεις για τα υπαρκτά προβλήματα. Διαπραγματεύεται με τους θεσμούς βελτιωτικές αλλαγές για τον ακατάσχετο λογαριασμό. Διαβεβαίωσε ότι στο πρόσφατο πολυήμερο ταξίδι του στο Λονδίνο, έγιναν επαφές με πολλούς επιχειρηματίες για επενδύσεις στην Ελλάδα .
Πρόσθεσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και προετοιμασίες για την ίδρυση ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα καλύψει σε ρευστότητα κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αναφορικά με τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, ανέφερε ότι αναμένεται να εξαγγελθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, η εξόφληση του κεφαλαίου χωρίς πρόσθετα και πρόστιμα, με πολλές δόσεις.
Τέλος, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα μιας προσεκτικά σχεδιασμένης τουριστικής πολιτικής που θα καλύπτει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό διασυνδέσεων και συνεργειών με λοιπούς τομείς όπως την αγροδιατροφή, την άρση εμποδίων στο άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών, αλλά και ειδών τουρισμού (υγείας, γαστρονομικός, συνεδριακός, πολιτιστικός).
Η συζήτηση έγινε στο Ξενοδοχείο «ΑΜΑΛΙΑ», σε θετικό κλίμα και κράτησε περισσότερο από μια ώρα.