ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Το άτυπο "κονκλάβιο" του Μητσοτάκη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:07:00 π.μ. | |
Το άτυπο "κονκλάβιο" του Μητσοτάκη
Ο πατριώτης μας Καθηγητής Πανεπιστημίου Στείρης Γιώργος στα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που συνεργάζονται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εχει πάγκο ο Μητσοτάκης;», είναι ένα βασικό ερώτημα που θέτουν αρκετοί βουλευτές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα κυβερνήσω με τους καλύτερους, δεν πιστεύω στις διαχωριστικές γραμμές και θα δείτε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη αλλά και πρόσωπα που θα σας εκπλήξουν, θορύβησε σε πολύ μεγάλο βαθμό σημαντικό τμήμα της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, όμως, αγνοώντας τις επιφυλάξεις, τις φοβίες και χωρίς να συμμερίζεται τις ανησυχίες των βουλευτών, προχωρεί με σταθερά βήματα στο παρασκήνιο στη διεύρυνση του κύκλου των προσώπων που θα αξιοποιηθούν και στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό εάν ο ελληνικός λαός δώσει εντολή διακυβέρνησης με την ψήφο του.

Στο επιτελείο του, παρά τα όσα λένε πολλοί ότι δεν έχει φανεί ακόμα η ηγετική ομάδα της κυβέρνησής του και δεν υπάρχει «πάγκος», επιμένουν περί του αντιθέτου. Οι πιο μυημένοι μάλιστα δεν φείδονται αναφορών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όταν τους ζητείται μια λεπτομερής καταγραφή ονομάτων που έχουν είτε σταθερή γραμμή επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είτε συνομιλούν τακτικά και θεωρούνται εν δυνάμει υποψήφιοι για μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου.

Τα πρόσωπα. Πριν από λίγες ημέρες, κατά την επίσκεψή του στη γαλλική πρεσβεία όπου συναντήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μαζί του ήταν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Γεραπετρίτης. Η παρουσία του συγκεκριμένου προσώπου πέρασε απαρατήρητη, αλλά για τους μυημένους ήταν ένα ακόμα σήμα για τα μελλούμενα. Το επόμενο σήμα ήρθε από τη ΔΕΘ, όταν οι «ψαγμένοι» επί των κομματικών εντόπισαν στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σημεία από το βιβλίο του καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Θόδωρου Πελαγίδη, με τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ έχει άριστη σχέση.
Πριν έναν περίπου μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για ολιγοήμερες διακοπές στη Σίφνο. Εκεί βρέθηκε και στο σπίτι του Βασίλη Καρατζά, ενός προσώπου που εκτιμά ιδιαίτερα και με το οποίο συνομιλεί τακτικά. Μάλιστα, στελέχη που γνωρίζουν συζητήσεις σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους των Αθηνών λένε ότι ο γιος του Θόδωρου Καρατζά (διοικητής της Εθνικής Τράπεζας 1996-2004) σε περίπτωση νίκης της ΝΔ θα έχει κεντρική θέση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερη θέση στο άτυπο «κονκλάβιο» των συνομιλητών του προέδρου της ΝΔ έχει ο Τάκης Αράπογλου, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, που εκτιμάται ότι θα έχει κομβικό ρόλο σε ενδεχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Κυβέρνηση Μητσοτάκη». Και δεν είναι τυχαία η επισήμανση που γίνεται από πολλούς εντός της Κεντροδεξιάς με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή ότι θα πρόκειται για «κυβέρνηση Μητσοτάκη» και όχι για κυβέρνηση ΝΔ. «Θα έχει τη σφραγίδα του» λένε όσοι γνωρίζουν πολλές παρασκηνιακές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σε περίοπτη θέση ως άτυπο σύμβουλό του τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, πρόσωπο - κλειδί για τις μελλοντικές κινήσεις του.

Κατά καιρούς ο πρόεδρος της ΝΔ με κάποιες συμβολικές κινήσεις του, όπως η παρουσία του σε εκδηλώσεις για βιβλία ή έρευνες, έχει στείλει μήνυμα για το πώς αντιλαμβάνεται το σχήμα που πρέπει να έχει μια κυβέρνησή του. Κεντρικός παίκτης της Κεντροδεξιάς, συνομιλώντας με «ΤΑ ΝΕΑ», υπενθυμίζει την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση του νεοφιλελεύθερου Τάσου Αβραντίνη για το βιβλίο του που σχετίζεται με την Παιδεία. Τον Τ. Αβραντίνη, που είχε κεντρικό ρόλο στην Δράση, τον εκθείασε για τις απόψεις του και θεωρείται πρόσωπο που θα αξιοποιηθεί. Αλλο ένα πρόσωπο στο οποίο έχει γίνει προσέγγιση εδώ και πάρα πολύ καιρό και μάλιστα υπάρχει τακτική επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων είναι ο 33χρονος Κυριάκος Πιερρακάκης, πρώην μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου. Επίσης από τους πιο τακτικούς συνομιλητές του είναι και ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, εκ των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Και πανεπιστημιακά στελέχη. Σε αυτό τον κύκλο των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων εντάσσονται αρκετά πανεπιστημιακά στελέχη. Εξάλλου αρκετοί είναι πλέον σύμβουλοί του ή συμμετέχουν σε κεντρικές θέσεις στη ΝΔ. Π.χ., στο πλαίσιο του ανοίγματος του κόμματός σε πρόσωπα εκτός πολιτικής και εκτός των τειχών της Κεντροδεξιάς όρισε γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού τον Χρήστο Ταραντίλη, τον νεότερο καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που διδάσκει στην Πολιτική Ακαδημία της ΝΔ καθώς και άλλοι καθηγητές όπως ο Οδυσσέας Ζώρας, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ομάδων Συμφερόντων Κώστας Λάβδας, Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής, Επιστήμης των Υπολογιστών Κώστας Στεφανίδης και Φιλοσοφίας Γιώργος Στείρης.

Υψηλή δημοφιλία. Πριν από λίγους μήνες στο κεντρικό αμφιθέατρο της London School of Economics ο καθηγητής Κέβιν Φέδερστοουν, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε θέσει το ερώτημα: «Πολλοί λένε ότι ο Κυριάκος είναι πιο δημοφιλής από το κόμμα του. Είναι σωστό για τη ΝΔ αυτό;». Εξαιτίας λοιπόν αυτής της υψηλής δημοφιλίας του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συγκεκριμένο κοινό υπάρχει αυτή η σχέση και όχι τόσο η ιδεολογική ταύτιση με τη ΝΔ. Εξάλλου, πολλοί από αυτούς βλέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας όπως έχει πει δημόσια και άλλος ένας διάσημος πανεπιστημιακός, ο Niall Ferguson (βρετανός ιστορικός και ανατόμος των σύγχρονων κοινωνιών, καθηγητής της Ιστορίας του Harvard), ένας εκ των τακτικών συνομιλητών του.

Στο ξεκίνημα της πορείας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών έθεσε μεταξύ άλλων δύο κεντρικά ερωτήματα: «Πάλι με τους ίδιους θα κυβερνήσετε; Δεν υπάρχουν άλλοι, νέα πρόσωπα;». Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι της ΝΔ και όλο και περισσότερα πρόσωπα εκτός κομματικού συστήματος ενσωματώνονται στην αξιωματική αντιπολίτευση προκαλώντας αλλεργία στα κομματικά στελέχη.

Πηγή: tanea.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ