ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

«Φρένο» ξανά στην ανάπτυξη του κρασιού - Σκούρας: Δεν πληρούσα τα κριτήρια του υπουργείου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:08:00 μ.μ. | |
«Φρένο» ξανά στην ανάπτυξη του κρασιού - Σκούρας: Δεν πληρούσα τα κριτήρια του υπουργείου
 Αποκλείστηκαν από τη φύτευση νέων αμπελώνων όλες οι μεγάλες οινοποιητικές επιχειρήσεις της χώρας. Λόγω των κριτηρίων που τέθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με τα οποία μοιράστηκαν οι νέες άδειες φύτευσης το 2017, μόνο το 0,68% των αιτήσεων όσων διαθέτουν πάνω από 50 στρέμματα αμπελώνα εγκρίθηκε. Αντίθετα πριμοδοτήθηκαν οι μικρές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες όμως πρακτικά είναι και μη βιώσιμες.

Νέες άδειες φύτευσης έλαβε το 40,78% των αιτηθέντων που έχουν αμπελώνες από 10 έως 20 στρέμματα, το 34,23% όσων έχουν αμπελώνα από 0,1 έως 10 στρέμματα και ζήτησαν επιπλέον στρέμματα, το 15,1% των νεοεισερχόμενων και το 9,23% όσων έχουν αμπέλια από 20 έως 50 στρέμματα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) Γιώργος Σκούρας είχε καταθέσει αίτηση για άδεια φύτευσης αμπελώνα 25 στρεμμάτων στην Αργολίδα, ωστόσο αποκλείστηκε. «Δεν πληρούσα τα κριτήρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», τονίζει. Ούτε ο Στέλιος Μπουτάρης όμως έλαβε αντίστοιχα άδεια να μεγαλώσει τον αμπελώνα του. «Με αυτόν τον τρόπο δεν υποστηρίζεται ο επαγγελματίας αμπελουργός που θέλει να μεγαλώσει την εκμετάλλευσή του ώστε να είναι βιώσιμος», υπογραμμίζει στην «Κ».

Μπορεί όμως αυτός ακριβώς να είναι ο στόχος: οι οινοποιοί να αναγκαστούν να πάρουν ποσότητες και από τους μικρούς παραγωγούς εφόσον δεν υπάρχουν αρκετά σταφύλια. «Ισως να είναι αυτός ο στόχος, αλλά έτσι δεν εξυπηρετείται η ποιότητα του ελληνικού κρασιού. Δεν μπορείς να συνεργαστείς σωστά με κάποιον που είναι δημόσιος υπάλληλος και έχει και ένα αμπέλι και θέλει οπωσδήποτε να τρυγήσει το Σαββατοκύριακο και ας μην είναι όπως πρέπει τα σταφύλια», εξηγεί ο κ. Μπουτάρης.

Η απαγόρευση της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπό τις πιέσεις Γάλλων και Ισπανών είχε απαγορεύσει τη φύτευση νέων αμπελώνων έως το 2016. Τα δύο τελευταία χρόνια επιτρέπεται σε κάθε χώρα να αυξήσει το ποσοστό του αμπελώνα της κατά 1% σε σχέση με το σύνολο της έκτασης όπου καλλιεργούνται κρασοστάφυλα. Τα στρέμματα που επιτρέπεται να φυτευθούν μοιράζονται ανάμεσα στους αμπελουργούς με συγκεκριμένα κριτήρια που αποφασίζει το κράτος-μέλος. Παρά τις εισηγήσεις των επαγγελματιών αλλά και των υπηρεσιών του υπουργείου, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να πριμοδοτήσει τους μικρούς αλλά και τους νέους αμπελουργούς, να δώσει δηλαδή λίγα σε πολλούς.

Το πόσο αναποτελεσματική είναι αυτή η διαχείριση φαίνεται και από το γεγονός ότι πέρυσι, από 6.000 στρέμματα που μοιράστηκαν σε μικρούς και νέους παραγωγούς, μόνο 2.000 τελικά φυτεύθηκαν. Οι προθέσεις από την πλευρά όσων καταθέτουν αίτημα μπορεί να είναι καλές, όμως η δημιουργία ενός νέου αμπελιού έχει υψηλό κόστος, ενώ τα πρώτα έσοδα θα έρθουν έπειτα από μια τετραετία. Ετσι χάθηκε μια ευκαιρία να αυξηθεί το μέγεθος του ελληνικού αμπελώνα σε μια εποχή δύσκολη.

Ο κ. Μπουτάρης –και αντιπρόεδρος του ΣΕΟ– τονίζει ότι από την πλευρά του Συνδέσμου υπάρχει η σκέψη να κατατεθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση να δοθούν στην Ελλάδα για μια χρονιά κάποια επιπλέον στρέμματα προς φύτευση, έτσι ώστε να «περισσέψουν» στρέμματα και για τους οινοποιούς που έχουν μεγαλύτερες εκτάσεις.

Πηγή: kathimerini.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ