ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Η φωτογραφία της ημέρας: Τα δελφίνια του Αττικού Ζωολογικού πάρκου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:41:00 π.μ. |
Η φωτογραφία της ημέρας: Τα δελφίνια του Αττικού Ζωολογικού πάρκου
 Από το 2010 το Αττικό Ζωολογικό πάρκο φιλοξενεί τέσσερα πανέμορφα δελφίνια που στην θέα τους ξετρελαίνονται μικροί και μεγάλοι.

Τα δελφίνια έχουν υδροδυναμικό σώμα, ιδανικά προσαρμοσμένο για γρήγορη κίνηση μέσα στο νερό, εξαιτίας του εξαιρετικά απαλού και άτριχου δέρματός τους. Φτάνουν τα 2,3 - 3,8μέτρα σε μήκος και ζυγίζουν περίπου 150 - 300 κιλά. 
Περνούν τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους κάτω από το νερό, αλλά ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν. Αντίθετα από τα ψάρια, τα δελφίνια κολυμπούν κουνώντας την ουρά τους πάνω κάτω και χρησιμοποιούν το ραχιαίο τους πτερύγιο για ισορροπία και τα πρόσθια πτερύγια ως πηδάλιο.
Η διάρκεια ζωής των δελφινιών είναι 25 - 50 χρόνια. Κάποιοι πληθυσμοί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Κύριες αιτίες είναι η αλλοίωση του φυσικού τους περιβάλλοντος, η αντιπαράθεση με τους ψαράδες, η ρύπανση της θάλασσας, η θανάτωσή τους (για τροφή ή δολώματα σε ορισμένες περιοχές), οι ιογενείς επιδημίες, η μεγάλη έκθεση σε τοξίνες, η εμπλοκή σε δίχτυα και η σύγκρουση με πλοία.
Οι φυσικοί τους εχθροί είναι οι καρχαρίες. Στην Ελλάδα τα δελφίνια ήταν επικηρυγμένα με υπουργική απόφαση του 1972, η οποία καταργήθηκε το 1982.
Σήμερα τα περισσότερα είδη δελφινιών θεωρούνται προστατευόμενα και η αλιεία τους απαγορεύεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε πολλές χώρες του κόσμου. Τα δελφίνια ζευγαρώνουν, γεννούν, θηλάζουν και μεγαλώνουν τα μικρά τους μέσα στο νερό.
Τα δελφίνια είναι ιδιαίτερα έξυπνα και έχουν μιμητικές ικανότητες. Σε σχέση με τον άνθρωπο, ο εγκέφαλός τους έχει διπλάσιες και πιο πολυσύνθετες έλικες, και περισσότερους νευρώνες. Τα δελφίνια βοηθάνε με μεγάλη επιτυχία για στη θεραπεία ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα και αναπτυξιακές δυσκολίες.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ