ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Βρετανίδα πρέσβης από το Ναύπλιο: Εξαιρετικά ισχυροί οι δεσμοί Ελλάδας - Βρετανίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:40:00 π.μ. |
Βρετανίδα πρέσβης από το Ναύπλιο: Εξαιρετικά ισχυροί οι δεσμοί Ελλάδας - Βρετανίας
 Πολυεπίπεδη συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις, τις προκλήσεις της εποχής του Brexit και την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τη Βρετανία έλαβε χώρα στο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο που διεξήχθη, υπό την αιγίδα της βρετανικής πρεσβείας, στο Ναύπλιο χθες και σήμερα. Οι βασικές θεματικές, εκτός από τις επιπλοκές του ίδιου του Brexit, ήταν το ζήτημα της ασφάλειας, οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να εστιάσει η καθεμία.


«Αυτό που κάνει τη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας τόσο ιδιαίτερη είναι οι εξαιρετικά ισχυροί και ευρύτατοι δεσμοί μας σε επίπεδο ανθρώπων» σημειώνει στην «Κ» η πρέσβης της Βρετανίας, Κέιτ Σμιθ. «Στο Συμπόσιο στο Ναύπλιο γιορτάζουμε και ενισχύουμε αυτούς τους δεσμούς».
Μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων του συνεδρίου ήταν και ο γνωστός σχολιαστής Χιούγκο Ντίξον, που τον τελευταίο καιρό αρθρογραφεί μαχητικά υπέρ της ανάγκης αποτροπής της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. «Στο πάνελ μου, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, έγινε ζωηρή συζήτηση σχετικά με το πώς η Βρετανία αλλά και η Ε.Ε. θα πλήττονταν από το Brexit – τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά», εξηγεί στην «Κ». «Οι περισσότεροι Έλληνες εξακολουθούν να ελπίζουν ότι οι Βρετανοί θα έρθουν στα λογικά τους, θα αλλάξουν γνώμη και θα παραμείνουν στην Ε.Ε. Ήμουν από τους λίγους μεταξύ των Βρετανών [στη συζήτηση] που θεωρούν ότι η κοινή γνώμη θα μετακινηθεί καθώς θα γίνονται ξεκάθαρες οι συνέπειες του Brexit, με αποτέλεσμα να κάνουμε κι εμείς τη δική μας κωλοτούμπα».
Μεταξύ των συμμετεχόντων στο Συμπόσιο ήταν και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος. Όπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Κύρτσος, για να προετοιμαστεί για την μετά-Brexit εποχή, «πρέπει να ενισχύσουμε τον Πειραιά ως ναυτιλιακό κέντρο, ώστε να μη φύγουν οι Έλληνες εφοπλιστές για Βρετανία ή Κύπρο». Παράλληλα, προσθέτει, πρέπει να μειωθεί η εταιρική φορολογία, με κίνητρα μεταξύ άλλων για επενδύσεις στη Β. Ελλάδα, καθώς ο φορολογικός ανταγωνισμός θα ενταθεί στα χρόνια που έρχονται.
Παρών στο Ναύπλιο ήταν ο και ο Βρετανός δημοσιογράφος Πωλ Μέισον – από τους πιο προβεβλημένους υποστηρικτές της αριστερής στροφής των Εργατικών υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Τον ρωτήσαμε τι διδάγματα έχει αντλήσει ο κ. Κόρμπιν από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. «Οι Εργατικοί έχουν πολλά να μάθουν, από το ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο» σημειώνει, αναφέροντας επίσης την αριστερή κυβέρνηση στην Πορτογαλία. «Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον Μακντόνελ έχει ήδη καταστρώσει ένα σχέδιο διαχείρισης μίας αρνητικής αντίδρασης των συναλλαγματικών αγορών στις πολιτικές μίας Εργατικής κυβέρνησης. Στη Βρετανία ωστόσο δεν έχουμε το πρόβλημα που είχε η Ελλάδα με την ΕΚΤ», προσθέτει, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η χώρα μας έχει απολέσει τη νομισματική της κυριαρχία ως μέλος του ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ