ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ο Νείλος κινδυνεύει με… συρρίκνωση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:04:00 π.μ. | |
Ο Νείλος κινδυνεύει με… συρρίκνωση
 Ο ποταμός Νείλος, ο μακρύτερος στον κόσμο (6.853 χιλιόμετρα), συρρικνώνεται μπροστά στις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Ο ανθρώπινος πληθυσμός που αυξάνεται και η συνεχιζόμενη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων κατά μήκος του ποταμού έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου “πίεση” στο ποτάμι, απειλώντας τα οικοσυστήματα και τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, η αλλαγή του κλίματος και οι επιπτώσεις της στις καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της βροχής, άλλαξαν το σχήμα και το μέγεθος του Νείλου ενώ αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνουν τη ροή του. Τέλος, η έρημος καλύπτει όλο και περισσότερο τα κάποτε εύφορα οικοσυστήματα του Νείλου και η μόλυνση δηλητηριάζει το νερό που υπάρχει ακόμα εκεί.
Πάνω από το 80% των πηγών του Νείλου προέρχονται ιστορικά από τεράστιες βροχοπτώσεις στην Αιθιοπία. Ωστόσο, αυτές δεν συμβαίνουν πλέον τόσο συχνά ή με συνέπεια. Όταν βρέχει λίγο, υποφέρουν οι καλλιέργειες και το ποτάμι. Όταν βρέχει πάλι πάρα πολύ, οι έντονες καταιγίδες διώχνουν τα χώματα και φράζουν τα φράγματα με ιζήματα.
Ολόκληρος ο πληθυσμός της λεκάνης του ποταμού Νείλου αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050. “Εμείς οι ψαράδες δεν αντιμετωπίσαμε τον ποταμό όπως έπρεπε, υποθέσαμε ότι θα ήταν πάντοτε αρκετά μεγάλος”, είπε ο Youssef Abugroun, ερασιτέχνης ψαράς. “Τώρα είμαστε πολλοί και το ποτάμι δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες μας. Η τοξική απορροή αλλά και η ρύπανση από την ταχεία αστικοποίηση χωρίς την απαραίτητη υποδομή καθαρισμού συμβάλλει όχι μόνο στη μόλυνση του Νείλου αλλά και στη μείωση των αλιευμάτων”, συμπληρώνει ο ίδιος..
Τέλος, στο βόρειο τμήμα του Νείλου, η έρημος έχει σχεδόν καλύψει τη στενή λωρίδα της καλλιεργήσιμης γης που συνορεύει με τον ποταμό. «Στο παρελθόν, το καλοκαίρι ήταν καλοκαίρι και ο χειμώνας… χειμώνας, αλλά τώρα τα πάντα μπερδεύονται», δήλωσε ο Awad Hawran, ο οποίος καλλιεργεί μάνγκο, ζαχαροκάλαμο και καρπούζια σε μια έκταση 1,5 στρεμμ. δίπλα στον Νείλο. «Είναι δύσκολο να συνεχίσεις να καλλιεργείς όταν η έρημος και ο καιρός είναι εναντίον σου».

Πηγή: perierga.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ